Üde csicseriborsó-krémleves kaporral és citrommal: egytálételnek is beillik

15
Nyomtatás
Kapros-citromos-csicserileves-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kapros csicseriborsó-krémleves üde, tápláló és nagyon különleges, és tökéletes az olyan napokra, amikor csak egy tartalmas levesre vágysz.

Ebben a krémlevesben benne van minden, ami egy könnyed, mégis tápláló nyári levestől elvárható. Az alapja a csicseriborsó, amely sok fehérjével és rosttal gazdagítja az ételt, a főbb ízesítők – a citrom és a kapor – mellett pedig kevés oregánó, kömény, kurkuma, koriander is helyet kap, és még rizs is kerül bele.

A hosszú összetevőlista ellenére a konzerves csicseriborsónak köszönhetően egy gyorsan és egyszerűen készülő ételről van szó, és ha azt is figyelembe veszed, hogy vele egy csapásra a levest és a másodikat is kipipálhatod, akkor igazán megéri nekifogni.

Kapros csicseriborsó-krémleves

Kapros-citromos-csicserileves

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 3 közepes sárgarépa feldarabolva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 tk. szárított oregánó
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 0.5 tk. kurkuma
  • 0.5 tk. szárított chilipehely
  • 0.5 tk. bors
  • 70 g hosszú szemű rizs
  • 2 db konzerves csicseriborsó (a leszűrt mennyiség összesen kb. 500 g)
  • 2 csokor friss kapor apróra vágva
  • 1.5 tk.
  • 1 l zöldségalaplé (sótlan) vagy víz
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 nagy biocitrom reszelt héja + 3 ek. citromlé
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 3 marék bébispenót feldarabolva (kb. 100 g)
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, és fedő alatt pároljuk puhára 8-10 perc alatt. Időnként keverjük át, és ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.

Adjuk hozzá a paradicsompürét, a száraz fűszereket (oregánó, kömény, koriander, kurkuma, chilipehely, bors), és 1 perc alatt pirítsuk le. Adjuk hozzá a leöbített rizst, az egyik csicserikonzervet és a kaprot, alaposan keverjük össze a fűszeres alappal, sózzuk, majd öntsük fel az alaplével. Forraljuk fel, és fedő alatt főzzük 15 percig, vagy amíg a rizs megpuhul.

Közben tegyük aprítógépbe a csicseriborsó másik felét, adjuk hozzá a kókuszkrémet, a citrom levét, reszelt héját és a sörélesztőt, és dolgozzuk krémesre. Keverjük a közben elkészült alaphoz, adjuk hozzá a bébispenótot is, és főzzük további 1-2 percig, hogy jól összeálljanak az ízek.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon