10 pompás karácsonyi recept a hagyományos kedvencektől az újragondolt változatokig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szemet gyönyörködtető és ízletes fogások az ünnepi asztalra, régi hagyományos kedvencek és újragondolt receptek egy csokorba szedve.
Az ünnepi készülődés csodás a maga módján, de nehéz is lehet, ha épp a karácsonyi lakomán töri az ember a fejét.
Ilyenkor a legtöbben a hagyományos vonalon maradnak, a töltött káposzta és halászlé kötelező. Következő recept-összeállításunkban a karácsonyi ételeké a főszerep, mutatjuk a kedvenceinket: helyet kap a válogatásban a hagyományőrzés, és húsmentes fogásra is adunk ötletet, ha még nem tudnád, mivel készülj az ünnepre.
Töltött káposzta
A tradicionális kedvenc az ünnepi asztal éke, a fogás tájegységenként és családonként is máshogy készül. Az egyik legnépszerűbb hazai változat a szabolcsi, de hús nélküli vegetáriánus receptet is ki lehet próbálni. A töltött káposztát érdemes nagyobb adagban összedobni, mert másnap felmelegítve is jólesik. Ha még nem tudod, idén milyen recept szerint alkosd meg az ételt, akkor érdemes elolvasnod korábbi cikkünket, melyben a tökéletes káposzta készítésének titkait áruljuk el. Recepteket is ajánlunk, a híres szabolcsi mellett a füstölt hússal készült változatot is érdemes kipróbálni.
Halászlé
A halászlé szintén a magyar konyha egyik különlegessége, mely sokféle recept szerint kipróbálható. A fogást tájegységenként máshogy főzik, a legtöbb változatban passzírozással. A halászlé akkor az igazi, ha finom hazai hagyma és fűszerpaprika kerül bele, halból pedig többfélét használj (harcsa, ponty, keszeg). A halászlé készítésénél az egyik legfontosabb szabály, hogy a fűszerpaprikát mindig lobogó vízbe kell szórni, mert különben leég az edény aljára.
Székelykáposzta
A másik kedvelt karácsonyi káposztás étel a székelykáposzta, mely szintén sokféle recept szerint készülhet. Az ünnep alkalmával érdemes gazdagabban tálalni, a hús mellé kolbász is kerüljön, úgy sokkal ízletesebb a fogás. Ha pedig még tovább dúsítanád, akkor füstölt szalonnát is adhatsz az ételhez, és még rántással is kipróbálhatod.
Vörösboros kacsacomb
A sült kacsacomb a karácsonyi asztal sztárja, mely kevés munkával készül, mégis fenséges. A combokat simán sóval, borssal és fokhagymával bőven elég fűszerezni, de ha már ünnepi sült, használj bátran karakteres fűszereket és vörösbort is. Hogy még különlegesebb legyen a sült kacsacomb, a sütési idő utolsó fázisában mézet is ajánlott csorgatni rá. A méztől szép fényes lesz a sült, és az édeskés aroma remekül áll a húsnak.
Sajttal és sonkával töltött csirke
A sajttal és sonkával töltött csirke remek ünnepi fogás, hisz amellett, hogy finom, nagyon mutatós is. A töltött hústekercs elkészítése egyáltalán nem nehéz, csak annak tűnik: használj hústűt a rögzítéséhez, vagy csomagold folpackba. A folpackos megoldásnál figyelj rá, hogy szorosan rögzítsd a tekercs formáját, majd panírozás előtt tedd hűtőbe 30 percre, hogy strapabíróbb legyen, úgy jobban megmarad az alakja.
Egyben sült fűszeres sertéskaraj
Az egyben sült karaj csodás fogás, próbáld ki töltelékkel, baconnel borítva, vagy jó fűszeresen megsütni. Hogy a hús igazán szaftos legyen, érdemes sütés előtt serpenyőben körbepirítani. Az ízletes sült bármilyen körettel kínálva mennyei, ha pedig maradna belőle, szendvicsalapanyagnak is tökéletes. Szép vékonyan szeletelve pompás lesz.
Aszalt szilvás pulykarolád baconben
Az ünnepi fogás egyik kötelezője a pulyka. Ilyenkor sokan egészben sütik meg a szárnyast, vagy a mellét valamilyen különleges töltelékkel dúsítják. Az egyik ilyen kedvenc az aszalt szilvával töltött pulykarolád: hogy igazán ízletes és mutatós legyen, baconnel körbetekerve ajánlott megsütni. A baconnek köszönhetően a hús nem szárad ki. Ha nem szereted a szilvát, akkor gesztenyével töltsd meg a csodás roládot.
Karácsonyi rántott pontypatkó
A rántott pontypatkó csodás ünnepi finomság, mely kevés munkával készül. Hogy igazán fenséges legyen a rántott hal, a bundáját bátran fűszerezd. A zsemlemorzsába keverj zöldfűszereket, vagy dióval, mandulával gazdagítsd. A zsemlemorzsás panír helyett fűszerpaprikás lisztbe forgatva is megsütheted a pontypatkót.
Vadas libamellel
A fejedelmi fogást általában marhából szokás készíteni, ám ha igazán különleges étellel készülnél az ünnepnapra, akkor libával alkosd meg. A libamell tökéletesen illik a csodás szószhoz, mely mellől a zsemlegombóc sem hiányozhat. Persze tésztával, krumpligombóccal vagy knédlivel is szervírozhatod az ízekben gazdag ételt.
Rántott sajt
A rántott sajt a vegetáriánusok körében nagy kedvenc, mely mozzarellából sütve a legfinomabb. A rántott finomság elkészítése nem nehéz, csupán az okoz bosszúságot, ha a sajt kifolyik a bundából. Hogy ezt elkerüld, érdemes dupla panírral készíteni és fagyasztóba helyezni a bepanírozott sajtot sütés előtt. A sajtot hagyományosan bő olajban vagy forró levegős sütőben is elkészítheted.
Fotók: Getty Images, Kiss Marietta Panka