3 ötlet, amivel egy sima sült csirkéből is szuper karácsonyi főétel lesz

karacsonyi sült csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell túlzásba vinni semmit, egy-két trükkel egy sima sült csirkéből is lehet ünnepélyes, illatos karácsonyi főétel.

Ahogy a hétköznapokban, úgy szerintem az ünnepek alatt sem az a legfontosabb, hogy nagyot villantsunk, nem kell mindenki elé Wellington bélszínt tenni az asztalra, egy tökéletesre sült, nem kiszárított, nem túlsütött csirke éppen annyira megteszi. 

Persze azért van néhány olyan ötletünk, amivel ünnepivé, karácsonyivá lehet alakítani a megszokott vasárnapi sültet. Ezt a kitűzött célt három különböző úton is elérhetjük, de akár ezeket keresztezhetjük és kombinálhatjuk is aszerint, mennyire szeretnénk, hogy már a főétel fogyasztása közben elöntsön minket az ünnepi érzés.

Mártások

Az első, hogy a megszokott módon elkészítjük a sült csirkét, ennek legjobb módszerét ebben a cikkben írtuk le részletesen. Aztán adunk hozzá egy mártást, amit valamilyen szempontból karácsonyinak érzünk. Ezek az alapok lehetnek gyümölcsösek vagy éppen alapmártások valamilyen kiegészítővel: fűszerrel vagy darált olajos magokkal.

Narancsszósz

A legegyszerűbb narancsszósz narancsléből és héjból készül, amit aztán húslevessel és kevés étkezési keményítővel sűrítünk be. Érdemes közben kóstolgatni, hogy az édes, a sós és a keserű egyensúlyba kerüljön.

Barna mártás szegfűszeggel

A klasszikus barna mártáshoz is egy jó húsleves kell, aki pedig ezt a technikát elsajátította, annak már csak valamilyen karácsonyi fűszerrel, például fahéjjal vagy szegfűszeggel kell megbolondítania a sós mártást. Persze csak mértékkel, a mézeskalács később jön.

karacsonyi sult csirke kicsi

Bogyós mártás

A fagyasztott bogyós gyümölcsök egész télen a legjobb barátaink, egy szimpla, gyors szósszal nem nagyon lőhetünk mellé, ha az asztalnál olyanok ülnek, akik szeretik az édes-sós kombinációját. A bogyósokat elég egy kevés cukorral megrottyantani, és kész is van a mártás.

Mandula- vagy diómártás

A mandula és a dió is egyaránt karácsonyi kiegészítőnek számítanak, bár főleg süteményekben. Ha azonban főzünk egy szimpla besamelmártástés kiegészítjük egy kis megpirított, majd darált dióval vagy mandulával, akkor egy sült csirkét is ünnepi étellé változtat.

A csirke kísérői

Vannak olyan alapanyagok, amelyek akár együtt is sülhetnek a csirkével és sülés közben adhatják át neki az ízeiket. Ezek lehetnek gyümölcsök, például narancs vagy citrom, esetleg alma, birsalma vagy körte, de választhatunk aszaltakat is, sárgabarackot, datolyát. A csirke belsejébe és mellé is érdemes tenni, hogy egészen átjárja a gyümölcs íze.

Fűszerek

Aki igazán adni akar a karácsonyi hangulatnak és illatoknak, magába a húsba dörzsöli be az ünnep fűszereit. A száraz pácok vagy rubok nem csak parázson, sütőben sült csirkék esetében is működnek. Fogjuk ezt az alapreceptet, és egészítsük ki valamivel, amit leginkább karácsonyinak érzünk, például vaníliával, szegfűszeggel, szegfűborssal, fahéjjal, gyömbérrel, narancshéjjal vagy ezek kombinációival. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük