Mennyei, karácsonyi sütiválogatás – Hagyományos és újragondolt kedvenceinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Egyik étkezés sem teljes desszert nélkül, a karácsonyi menühöz pedig duplán jár az édesség, az ünnepek alatt érdemes minél többfélét sütnöd, hogy mindenki boldog legyen.
Bár minden évben megfogadjuk, hogy idén visszaveszünk az evészetből, a karácsonyi menüben bizony meghatározó szerepet kapnak az édességek. Az ünnepi asztalon a klasszikus fogások mellé klasszikus desszertek dukálnak, mindenkinek megvannak a bevált receptjei: a zserbó, az elmaradhatatlan bejgli vagy a mézes krémes biztosan szerepelnek a repertoárban, ezekre lejjebb már nem is térünk ki külön.
Sokszor a készülődés, vásárlás, főzés és díszítés után a süteményekre nem marad elég idő, ilyenkor jöhetnek jól ezek a sütés nélküli édességek, amelyekkel ugyanúgy el fogod kápráztatni a vendégeket. Ha pedig a zserbókészítést szeretnéd megúszni, akkor készítsd el muffinformában, biztosan sikered lesz vele.
Ha karácsony után is megmarad az édes utáni vágyad, akkor ezeket a 100 kalória alatti desszerteket készítsd el, hogy kicsit megpihenjen a gyomrod.
Karácsonyi fánk
Induljon a felsorolás rögtön egy fánkrecepttel, amiről azt gondolhatnád, hogy egyáltalán nem a karácsony, hanem a farsang és a hanuka édessége. Pedig nyugodtan helyet kaphat az ünnepi asztalon, de ne a megszokott receptet készítsd el, hanem a horvát karácsonyi fánkot, ami ráadásul kelesztés nélkül készül, csak bele kell szaggatnod a forró olajba.
Pisztáciás sütemény
Mindig érdemes újfajta süteményeket tálalni az ünnepi asztalon, ez a csupa pisztácia desszert pont ilyen. Ez a puha süti szinte teljes egészében pisztáciából áll, a tésztának több mint a felét adja ki az őrölt mag, a liszt csak mellékszereplő. Tökéletesen érződik benne a pisztácia íze, de a színe is megmutatkozik a tésztán. Ha ez nem lenne elég, a pisztáciás sütemény tetejét rózsaszín máz borítja, amely gránátalmából készül.
Kétszínű kalács
Akár az ünnepi asztalon, akár reggelire is tökéletes ez a kétszínű karácsonyi kakaós kalács, amelyet lekvárral vagy csokikrémmel is ehetsz. Mazsolával is készítheted de magvakkal, például durvára vágott dióval is sütheted az álompuha kalácsot.
Sütőtökös kuglóf
A kuglóf alapreceptje is elegáns, de még ünnepibbé tudod tenni az ízesítéssel és a díszítéssel. A bordázott sütinek nagyon egyszerű az elkészítése, a végeredmény pedig mutatós, így a karácsonyi asztalon is helyet kaphat, mint ez a sütőtökös kuglóf. Hogy még karácsonyibb legyen, adj a masszához néhány evőkanál narancslevet, de 1-2 marék kandírozott narancs is mehet a tésztába.
Isler tojáslikőrös krémmel
A klasszikus, csokival bevont, lekvárral töltött korongokat biztosan ismered, de ez a változat egy kicsit más, nemcsak a töltelék, hanem a tésztája is. A tészta diótól lesz omlós, a tojáslikőrkrémtől pedig igazán különleges. A tojáslikőrös islert már karácsony előtt 1-2 nappal el lehet készíteni, ezért az ünnepi hajrában már nem lesz vele gondod.
Karácsonyi fatörzs
Klasszikus sütemény szentestére a karácsonyi fatörzs, amelyhez csak a jó piskótakészítő tudományodra van szükség. A karácsonyi fatörzset kedved szerint ízesítheted, a tésztába keverhetsz kakaót, így az egész tekercs sötétbarna színű lesz. A megkent tésztára szórj durvára vágott diót vagy mandulát. A csokikrémbe a narancs levét és héját is belekeverheted.
Non plus ultra
A non plus ultra tipikus régi kedvenc, olyan aprósütemény, amit a nagy ünnepnapokon a nagymama mindig nagy adagban készített. Ennek a habos tetejű linzernek helye van a karácsonyi asztalon is, de érdemes tényleg sokat csinálni, mert biztosan elfogy. A cukorral ne spórolj a készítésénél.
Lekváros-diós-habos rácsos
Szintén tipikus nagymamasütemény ez a lekváros-diós-habos rácsos, a kolléganőm bajai nagyija szokta az ünnepre sütni. Bár a klasszikus recept szerint zsírral kell összegyúrni a tésztát, vajat is használhatsz helyette, azzal is nagyon omlós és finom lesz.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Kiss Marietta Panka, Sági Zsófia / Sóbors