10 csodálatos desszert az ünnepi asztalra: sütés nélküli receptet is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A karácsony a finom sütemények időszaka, ilyenkor régi kedvenceket és új recepteket is érdemes kipróbálni, melyekből öröm minden falat.
Szokták mondani, nincs karácsony bejgli nélkül, ám nem minden családban szeretik a hagyományos kedvencet, van, ahol más készül helyette.
Az ünnepi sütifelhozatal háztartásonként eltérő. Ilyenkor népszerűek a régi, nagyitól örökölt receptek, melyek generációk óta beragyogják a karácsonyt. Persze a kedvencek mellett az új finomságoknak is jut hely, érdemes változatossá tenni a kínálatot. Az ünnepi asztalon remekül elfér a kuglóf vagy valamilyen torta, főleg akkor, ha a karácsony jellegzetes ízeiben pompázik, de sütés nélküli édességekkel is lehet kedveskedni a családnak és a barátoknak. Ilyenkor a szokások jegyében az alma, mák, dió, fahéj és a mézzel készült finomságok kapják a főszerepet, de nem kötelező a hagyományokhoz ragaszkodni. Mutatjuk, nálunk idén milyen finomságok kapnak helyet az ünnepi sütiasztalon.
Mézes puszedli
A karácsony egyik kedvelt finomsága a mézes puszedli, mely házilag készítve sokkal finomabb. A mutatós vendégváró tésztája a méztől puha, az ünnepi hangulatot a gyömbér, fahéj, szegfűszeg és a szerecsendió adja, de mézeskalácsfűszer-keverékkel is kipróbálhatod. A finomság tetejére tojásfehérjéből készült máz kerül, melyet vízgőz felett kell kikeverni.
Szerecsendiós keksz
Az illatos, omlós keksz tésztájában vörös áfonya és kandírozott narancs kap helyet. A finomság tökéletes vendégváró, melyből érdemes dupla adaggal készíteni, mivel nagyon kapós lesz. A tésztát ízlés szerint nyújthatod vastagabbra vagy vékonyabbra, ez teljesen az ízlésedre van bízva.
Fahéjas-diós keksz
A dió és a fahéj hozzátartozik az ünnepi időszakhoz. Az egyszerűen összedobható kekszben is szerepet kap ez a két alapanyag. A finomság remek vendégváró, és gasztroajándéknak is tökéletes. Az elkészítése nem nehéz, csupán egy dologra figyelj, ne süsd túl. Melegen még lágy, de ahogy hűl, úgy szilárdul meg a keksz.
Ünnepi zserbó
A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a zserbó, mely akkor igazán finom, ha bőségesen kerül a tésztára a töltelékből. A tradicionális kedvenc háztartásonként eltérően készül, van, aki vastag tésztával süti, míg más vékonnyal. Ebben a receptben sütőporral készül a tészta, így szép vékonyra lehet nyújtani, akár négy lapból is készülhet a szemet gyönyörködtető finomság.
Hólabdatorta
A hólabda vagy kozáksapka torta formájában is kivitelezhető. A puha kakaós tészta rétegei közt házi főzött krém kap helyet, borításnak pedig kókuszreszelék kerül a süteményre. A finomságot kedvedre cifrázhatod, ha szeretnéd, a tetejét csokimázzal is bevonhatod. A tölteléket ünnepibbre is cserélheted, mondjuk, tojáslikőrkrémmel próbáld ki.
Túrós csillag
A süti alapja túrós, vajas, omlós tészta, melyet csillag alakban kell kiszaggatni. A régi családi recept alapján készült finomság csábító vendégváró, melyet még kívánatosabbá tehetsz, ha a csillagokat csokiba mártod. A finomság tetejét nem szükséges teljesen bevonni, bőven elég csak a felét. Máznak használhatsz ét-, tej- vagy fehér csokit is.
Almás-fahéjas kókuszgolyó
Az almás-fahéjas kókuszgolyó néhány hozzávalóból, egyszerűen, sütés nélkül készül. A finomság az almától szaftos, remekül harmonizál a fahéj ízével. Ez a finomság remek választás azoknak, akik gyorsan összedobható vendégvárót szeretnének készíteni. Ha pedig szeretnéd, izgalmasabbá is teheted a masszát egy kis rummal vagy dióval.
Karácsonyi isler
A dédnagymama receptje alapján készült vendégváró nem a jól ismert csokival bevont, lekváros töltelékű finomság. A süti tésztája a diótól lesz omlós, lekvár helyett pedig tojáslikőrrel kell összeragasztani a formákat. A finomságot az ünnep előtt 1-2 nappal is elkészítheted, minél tovább áll, annál finomabb és puhább lesz az isler.
Lekváros-diós rácsos
A szépséges lekváros, diós rácsos süti igazi klasszikus, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hagyományosan a tészta zsírral gyúrva készül, de vajjal is nagyon finom omlós lesz. A sütemény a baracklekvártól és a dióhabtól lesz különleges, megéri elkészíteni az ünnepi időszakban.
Mézes krémes
A mézes krémes is hozzátartozik a hagyományos kedvencekhez. A puha, mézes tésztájú süteményt több variációban is kipróbálhatod. Van, aki főzött krémmel és csokimázzal készíti, míg más baracklekvárt is ken a rétegek közé, máz helyett pedig porcukorral megszórva kerül az asztalra a desszert. Bármelyik receptet is próbáld ki, azt tartsd észben, hogy a süteménynek a szeletelés előtt pihennie kell egy éjszakát vagy napot.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Kiss Marietta Panka, Szász Eszter