Így karácsonyozz hús nélkül: 4 fogásos vegán menüsort mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ma már karácsonykor sem elképzelhetetlen egy teljesen növényi menüsor összeállítása, és ha ezeket a recepteket választod, akkor isteni, tartalmas és ínycsiklandó fogásokat tálalhatsz szeretteidnek.
Semmilyen ételérzékenység vagy étrend nem állhat egy kiadós és kényeztető ünnepi lakoma útjába. Ha eddig azt gondoltad, hogy a diétád miatt nem veheted ki a részed a mennyei fogásokból, akkor elárulom: nagyobbat nem is tévedhettél volna.
Állati készítmények nélkül is fenséges ételeket főzhetsz, és még annál is jobb desszerteket süthetsz, ha van hozzájuk egy-egy jó recepted. És ahhoz, hogy ezzel is időt spórolj, összegyűjtöttem a szerintem legjobb kombinációt egy teljes menüsorhoz, így neked csak az alapanyagok beszerzésével és az ételek elkészítésével kell foglalkoznod. Na és persze az elfogyasztásukkal!
Előétel – Óriás kagylótészta hamis ricottával töltve
Ez a fogás egyszerűen készül, és hatalmas előnye, hogy akár előző nap is összedobható, így nem kell mindent egy napon intézned. Az óriás kagylótésztába egy mandulából készült hamis ricotta kerül, amit spenót egészít ki és rengeteg fokhagyma ízesít. Mutatós és nem mindennapi előétel, amely nagyon tartalmas, így néhány darab is bőven elég lesz az étkezés beindításához.
Leves – Selymes gesztenyekrémleves rummal
Levesből is egy nem szokványos opciót hoztam, amely azonban teljes mértékben illeszkedik az ünnepi hangulathoz. A gesztenyéből készült krémlevest rum, narancslé és narancshéj ízesíti, a selymes állagát pedig a sűrű kókuszkrém biztosítja. Akkor lesz a legízletesebb, ha házi sült gesztenyéből készíted, azonban fagyasztott gesztenyemasszával is jól működik. Ebben az esetben ízesítetlen, 100%-os gesztenyetartalmú termékkel dolgozz.
Főétel – Hamis húsgolyók lila káposztával és légies krumplipürével
Ez a fogás az egyik legnagyobb büszkeségem, hiszen én magam sem hittem, hogy egy szejtánkészítmény ennyire ízletes tud lenni, amíg el nem készítettem a hamis húsgolyókat. Az összeállításban a hagyományos magyar fűszerek – a paprika, a fokhagyma és a kapor – kapják a főszerepet, de olyan kiegészítők is megtalálhatók benne, amelyek hozzájárulnak a gombócok húsos ízhatásához. Mindezt pedig krémes krumplipüré és hagyományos recept alapján készülő, köménymagos párolt lila káposzta teszi teljessé.
Desszert – Narancsos, hamis sajttorta
Én azt vallom, hogy torta nélkül egyetlen ünnep sem az igazi. A desszert számomra olyan, mintha megkoronáznánk vele a teljes addigi menüsort, amit ezzel a hamis sajttortával garantáltan meg is tehetsz majd. Egy igazi karácsonyi fűszerezésű tortáról van szó, amelyben a sajtot kesudió és sűrű kókuszkrém helyettesíti. Ha pedig igazán villantós torta a célod, akkor dekoráld szárított narancskarikákkal és csurgass a tetejére karamellöntetet. Inkább az aprósütemények rajongója vagy? Arra az esetre is van egy szuper mentes opciónk: ezt a házi lekvárral töltött porhanyós linzert mindenki imádni fogja.
Ráadás vegán Baileys
Bár az innivalót nem szokás külön fogásként emlegetni, ez az ír krémlikőr a gazdag ízvilágával akár ötödiknek is beillene. Végtelenül lágy és krémes, észrevétlenül csúszik le az ember torkán, és jól behűtve tökéletesen illik az ünnepi lakoma utáni beszélgetésekhez. Jó hír a laktózérzékeny Baileys-rajongóknak, hogy csak növényi italt tartalmaz.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors