Narancsos, hamis sajttorta sok fűszerrel: télváró desszert, ami a hangulatodat is felmelegíti
A reformsajttortában gyömbér is helyet kap a narancs mellett, így egy igazán sűrű, krémes és extravagáns ünnepi desszertet készíthetsz.
Bármilyen alkalomról legyen is szó, a sajttortát senki nem utasítja vissza. Az ünnepek közeledtével a legtöbb süteményt az ehhez az időszakhoz köthető fűszerekkel készítjük: a legnépszerűbb egyértelműen a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió, de a gyömbéres és narancsos aromák is feltörekvőben vannak.
Épp az utóbbi kettőt ötvözi ez a nem mindennapi hamis sajttorta is, amelyet teljesen növényi alapanyagokból is elkészíthetsz, így garantáltan nem kell aggódnod a tej- és tojásallergia miatt.
Fontos, hogy a hamis sajttöltelékhez sűrű kókuszkrémet használj. Ehhez a legjobb, ha a dobozos fajtát választod, és felhasználás előtt 24 órára hűtőbe teszed. Így a krém különválik a felesleges folyadéktól. A konzerves opciót is választhatod, azonban azok jóval drágábbak, és arányaiban több folyadékot tartalmaznak.
A receptben megadott mennyiségek egy 20-22 cm-es kapcsos tortaformára vonatkoznak.
Narancsos, hamis sajttorta
Hozzávalók 8 szelethez
Az alaphoz:
- 200 g zabkeksz (natúr)
- 70 g dió/pekándió vagy őrölt mandula
- 2 csipet só
- 50 g kókuszolaj (olvasztott)
A töltelékhez:
- 300 g kesudió
- 350 g kókuszkrém (folyadék nélkül)
- 3 ek kókuszolaj (olvasztott)
- 5 ek friss citromlé
- 60 g cukor
- 2 ek kukoricakeményítő
- 0.25 tk só
- 1 db bionarancs reszelt héja
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 ek őrölt gyömbér
- 1 ek szárítottgyömbér-granulátum (opcionális)
Elkészítés:
A krémhez áztassuk hideg vízbe a kesudiót legalább 8 órára, vagy forró vízbe 1 órára.
Béleljünk ki egy kapcsos tortaformát dupla rétegű alumíniumfóliával úgy, hogy teljesen befedje az alját és az oldalát is.
A kekszet törjük morzsáira, vagy tegyük egy aprítógépbe, és zúzzuk porrá. Adjuk hozzá a diót vagy mandulát, a kókuszolajat és a sót, és addig dolgozzuk őket, amíg egységes masszát kapunk.
Borítsuk az egészet a kibélelt formába, és kézzel vagy egy kanál hátával egyengessük az aljára. 30 percre tegyük hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket. A megázott és leszűrt kesudiót tegyük a korábban használt aprítógépbe, adjuk hozzá a kókuszkrémet, és pürésítsük őket ricottára hasonlító állagúvá.
Adjuk a keverékhez a kókuszolajat, a citromlevet, a cukrot, a kukoricakeményítőt, a narancshéjat, a vaníliát, a gyömbért és a sót, és dolgozzuk össze őket.
Öntsük a krémet a lehűtött tortaalapra, és egy spatula segítségével simítsuk el a tetejét.
Helyezzük a tortaformát vízfürdőbe: egy nagyobb edénybe vagy magas falú tepsibe öntsünk néhány cm-nyi forró vizet, vigyázva, hogy a krémbe ne kerüljön víz. Ezzel a módszerrel megelőzhetjük azt, hogy a torta közepe berepedezzen sütés közben.
Tegyük az egészet 175 fokra előmelegített sütőbe, és sütőtől függően süssük 45-55 percig. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, és résnyire nyitott ajtóval hagyjuk bent a tortát további 45-60 percig, vagy amíg szobahőmérsékletűre hűl.
Szeletelés előtt helyezzük a tortát legalább 4 órára hűtőbe.
A torta tetejét tetszés szerint díszítsük magvakkal, szárított narancskarikákkal, esetleg karamellöntettel.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!