Dobd fel a megszokott reggeli kávét: illatos fűszerkeverékeket mutatunk

fűszerkeverék2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Néha nem árt egy kis változatosság: ha te is a kávérajongók táborát erősíted, próbálj ki valami újat, az eszpresszó helyett készíts ízesített tejeskávét.

Nálam minden reggel kávéval indul, egy eszpresszóval kezdek feketén, majd egy cappuccinóval folytatom délután. Utóbbit szeretem variálni, növényi itallal készíteni, fahéjjal megszórni, egy kis változatosságot vinni bele. Míg reggel sietek, és csak felhajtom a kávét, délután már kiélvezem, olyankor egy kis időt szentelek magamra és az ízekre is.

Nemrég ismertem meg a My Spicy Cup kávéfűszer-kollekciót, a Fűszerbár és a Csillaghegyi Megálló kooperációjának gyümölcsét, amelyből kaptunk is egy kis kóstolócsomagot a szerkesztőség legnagyobb örömére. Olyan fűszerkeverékeket gyártanak, amelyek adalékanyagoktól és cukortól mentesen, minőségi alapanyagokból készülnek. Ezekkel úgy tudod az otthonodba varázsolni a kávézók ízesített kávéit, hogy nem aromákkal teli szirupokkal, hanem egészséges fűszerekkel turbózod fel őket.

Dóri, a Csillaghegyi Megálló kávézó tulajdonosa álmodta meg a fűszeres kávé alapötletét, az ízösszeállításokat pedig Juditnak, a Fűszerbár tulajdonosának köszönhetjük, aki rengeteg kísérletezés után tökéletes kombinációkat hozott létre. Az isteni fűszerkeverékeket egyre több helyen tudod megkóstolni, itt találod a listát.

kávéfűszer3

Az ízesítések

Jelenleg 5 ízben érhetők el a fűszerkeverékek, amelyekkel nem csak kávét, tejes italokat, smoothie-kat, pohárkrémeket is ízesíthetsz. Bár erőteljes ízekről van szó, nem nyomják el a kávé aromáját, csak kiegészítik azt, változatosságot hoznak a mindennapi rutinba.

  • Coffy: ceyloni fahéj, gourmet vanília, tonkabab, szegfűszeg
  • Pink Rose: pakisztáni rózsa, hibiszkusz, gourmet vanília
  • Curcuma Latte: kurkuma, ceyloni fahéj, gourmet vanília, szegfűbors
  • Orange-Ginzeng: narancs, perui ginzeng (macapor), kardamom, gyömbér
  • Choco Latte: 100%-os ghánai kakaópor, ceyloni fahéj, gourmet vanília, tonkabab, szegfűszeg
kávéfűszer

Elkészítés

A fűszerkeverékeket ne az ital tetejére szórd, hanem bele a forró italba, 2 decihez – a választott íztől függően – kb. 1-2 teáskanálnyit. Alaposan el kell keverni, mert leülhet az aljára. A forró kávé kihozza az ízeket, isteni lesz az összhatás.

Bár a fent olvasható módszer a mindenki számára elérhető, legegyszerűbb variáció, itthon kísérleteztem a klasszikus Coffy keverékkel, és hatalmas kedvenc lett az alábbi verzió. Karos kávéfőzőnk van, így kipróbáltuk azt, hogy a fűszert magába az őrölt kávéba kevertük, úgy főztük le. Már többször is készítettük így, és talán még finomabb lett, az aromája ugyanúgy érződik, de selymes, egyáltalán nem szemcsés, és tökéletesen elkeveredik, így biztosan nem ül le az aljára. Nagyon ajánlom, hogy így is próbáld ki, ha beszerzel belőle egy csomaggal.

kávéfűszer2

Miben más, mintha házilag készítenéd?

Biztosan te is szórtál már a kávéd tetejére kakaót vagy fahéjat, és persze, házilag is készíthetsz fűszerkeverékeket, mégsem mindegy, milyen minőséggel és milyen arányokkal dolgozol. Ezekben a fűszerkeverékekben kikísérletezték a mennyiségeket, az egymással passzoló ízeket, különböző fajtájú és minőségű fűszerekkel tesztelték a kombinációkat, mire megszülettek a végleges összeállítások. Lássuk be, erre otthon vajmi kevés időnk, lehetőségünk és energiánk lenne.

Ha meghoztuk a kedvedet, itt tudod beszerezni a kávéfűszereket, és mindenképp várjuk a beszámolót, hogy ízlettek.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük