A kávé tényleg kijózanít egy átbulizott éjszaka után? Körbejártuk a kérdést

buli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármennyire is kedveljük, a kávé sem varázsital, nemhogy nem józanít ki, de még veszélyes is lehet, ha alkoholra iszod.

Mindenki szeret bulizni, a másnap viszont már kevésbé kellemes. Bár egyesek szerint a kávé kijózanít, sajnos ez csak mítosz.

A kávé és az alkohol keverése több okból sem jó ötlet. Mivel mindkettő vízhajtó hatású, dehidratálnak, így különösen figyelni kell a folyadékpótlásra, a kiszáradás komoly veszélyt jelent a szervezetre. A dehidratáció tüneteit könnyedén észre lehet venni, itt írtunk róluk korábban, de ha már szomjasnak érzed magad, az is intő jel.

buli2

A szervezet 1 óra alatt dolgoz fel 1 egységnyi alkoholt, de ez a genetikától és attól is függ, hogy ettél-e valamit, ami felszívhatta, illetve milyen gyakran szoktál inni. Sajnos a koffein sem gyorsítja fel ezt a folyamatot, viszont hatással van rá – azonban nem éppen a jó értelemben.

Hogyan hat az alkohol?

Az alkohol megemeli a dopamin, vagyis a boldogsághormon szintjét, amely aktiválja a ciklikus AMP nevű vegyület termelését – így stimulálja az agyat, ezért érzed magad boldogabbnak, beszédesebbnek, lazábbnak, mikor alkoholt iszol. Azért, hogy ne pörögjön túl az agyad, a szervezet különböző speciális enzimek segítségével ellenőrzi, tartja kordában ezt a folyamatot. Ha abbahagyod az ivást, beüt az alkohol hatása: lassul a reakcióidő, fáradtság, álmosság tör az emberre.

buli3

Itt jön képbe a kávé. A koffein ugyanis blokkolja azoknak az enzimeknek a működését, amelyek az AMP-t felügyelik, így megszűnik a fáradtság, újra felpörögsz. Energikusnak és józannak érzed majd magad, pedig az alkohol ugyanúgy ott munkálkodik a szervezetedben, a szintje nem változik a véredben, csak nem érzed az álmosító hatását. 

Mi lehet ennek a veszélye?

A koffein megvicceli az agyadat, azt az érzetet kelti, hogy kevésbé vagy ittas. Mivel nem érzed, hogy részeg lennél, a félelemérzeted is csökken, vezetésre alkalmasnak gondolhatod magadat – nem véletlen, hogy annyi a közúti baleset egy átbulizott éjszaka után, de önmagadban is kárt tehetsz. Hiába érzed magad józannak, semmiképp ne ülj volán mögé vagy vágj neki bármilyen fizikailag/szellemileg megterhelő feladatnak. Lehet, hogy a kávé tompítja az alkohol hatását, de nem tünteti el, úgyhogy semmiképp ne igyál többet, mert alkoholmérgezést is kaphatsz.

buli4

Koffein nemcsak a kávéban, energiaitalban, de egyes üdítőkben is található, azokat sem szabad az alkohollal keverni. Egy 2008-as tanulmány is igazolja a félelmeket, egy kísérlet során tesztelték az elméletet: akik alkoholt és energiaitalt kevertek, kétszer nagyobb eséllyel követtek el felelőtlenségeket, sérültek meg.

A koffein tehát nincs hatással az alkoholszintre, bár tompítja a fáradtságot, élénkít, nem leszel tőle józan.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük