Miért jobb a kecsketej a tehéntejnél, és hol lehet itthon beszerezni?

kecsketej cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kecsketej nemcsak finom, hanem annyira egészséges is, hogy érdemes beiktatnunk az étrendünkbe, de ne csak a tejet, a belőle készült termékeket is.

A kecskét több mint tízezer évvel ezelőtt háziasították, a teje is nagyon régóta kedvelt ital. Mostanában újra kezdik felfedezni a kecsketej előnyeit a tehéntejjel szemben, rögtön a legfontosabb, hogy a kecsketej kevésbé allergizál, mint a tehéntej. Ennek oka, hogy a kecsketejben sokkal kevesebb úgynevezett alfa-s1-kazein található -  erről a fehérjéről feltételezhető, hogy felelős a tehéntej-allergiáért. 

A kecske szabadon legel, így a teje sokkal gazdagabb tápanyagokban, illetve tejtermelés közben nem lesz vemhes, így a tej hormonszintje sem lesz magas úgy, mint a tehén esetében, hiszen ő tejtermelés közben is megtermékenyülhet. 

Egészséges és finom kecsketej

A kecsketejben lévő fehérjéket a gyomor sokkal könnyebben megemészti, mint a tehéntejben lévőket, így kevésbé allergizálnak. A zsírtartalma ugyan magasabb, de ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetőek, így nem terhelik meg annyira a szervezetet. Az összetétele sokkal inkább hasonlít az anyatejhez, így csecsemőknek is szokták ajánlani. 

A kecsketej rengeteg ásványi anyagot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot és káliumot tartalmaz, valamint kiváló fehérje- és kalciumforrás, így a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepe van. Vitaminokban is bővelkedik, A-, B1-, B2- és B5-vitamin, valamint D-vitamintartalma is jelentős. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben. 

Honnan rendeljünk?

Néhány éve egy ismerősöm révén kóstoltam először kecsketejet, egyből rabul ejtett. Azóta rendszeres fogyasztója vagyok, de nemcsak tejet, hanem joghurtot, kefirt és különböző sajtokat eszem, amelyek önmagukban is finomak, de számos receptben felhasználhatók. Fontos, hogy a kecskéket szabadon tartsák és a lehető legkevesebbszer kapjanak antibiotikumos kezelést. A kecsketej ugyan drágább, mint a tehéntej, de annyival egészségesebb, hogy érdemes beiktatni az étrendünkbe.

kecskesajt belső

Lelőhelyek

A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár helyet, ahonnan jó minőségű és finom kecsketejből készült termékeket lehet rendelni. 

Pusztazámoron a Zámori Kecskesajt farmon egészen családias gazdaságban tartanak kecskéket. Különlegességük, hogy a sajtokat különféle ízben készítik, kizárólag megrendelésre. 

A házikecskesajt oldalról szintén többféle tejet és tejterméket tudunk rendelni, de nemcsak ételt, hanem szépségápolási cikkeket is. A kecsketej nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jót tesz, így a bőrápolásban is alkalmazzák, például szappanokat készítenek belőle. 

Etyekről nemcsak borokkal érdemes hazatérni, hanem kecskesajttal is. A sajtokat a cég honlapján található üzletekben lehet beszerezni. 

Ha Érd felé járunk, a Kecskevilág farmra érdemes ellátogatni, ahol szintén kapható kecsketej és az ebből készült termékek. 

Érdemes nyáron elkezdeni a kecsketej fogyasztását, ugyanis a kecsketej és a többi termék szezonális, mert a kecske tavasszal és nyáron ad több tejet, télen a hidegben sokkal kevesebbet. A friss, keményebb sajt viszonylag sokáig eláll hűtőszekrényben. 

Fotó: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük