![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Most éppen ettől fogunk örökké élni: mi az a kombucha tea és mire jó?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Körülbelül félévente felkap valamit a net, ami éppen akkor egy ideig az örök élet titka lesz. Ilyen volt néhány éve a chia mag, azelőtt a búzafűlé, most pedig ez a kombucha. De mi ez a furcsa lötty, és mire jó?
A kombucha egy fermentált, tehát baktériumokkal és élesztővel erjesztett tea. Annyira odáig van érte mostanában mindenki, hogy milliónyi útmutató került ki a netre, hogyan készítsük és ne készítsük otthon, miként lehet biztonságos és veszélyes a fogyasztása, és így tovább.
Egészséges szénsavas üdítő élmény
Mint minden felkapott csodaszernek, a kombuchának is ezer gyógyhatását sorolják fel, ám ezeknek még töredékét sem bizonyította senki. A fermentált tea azért vált hamar őrült népszerűvé, mert a fogyasztási élmény, amit ad, hasonló a kevésbé egészséges, túlcukrozott és színezékes-adalékanyagos szénsavas üditőkéhez. Kicsit szúrós, enyhén savanykás ízű, frissítő ital, ami még finomabb attól, hogy egészségesnek gondoljuk.
![kombucha1200](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290910/29091023_a60fc3ad83e606452e93b5896fc53115_wm.jpg)
Jó baktériumok
Leggyakrabban emlegetett gyógyhatása a probiotikum tartalma: az utóbbi időben vált mindenki számára ismertté, hogy az immunrendszer jelentős része az emésztőrendszer egyensúlyán múlik, amit pedig a probiotikumok támogatnak leghatékonyabban.
Sajnos ezidáig senkinek nem sikerült alátámasztania azt az elméletet, miszerint a kombucha - hasonlóan a savanyúságokhoz, vagy a kefirhez - olyan koncentráltan tartalmazná ezeket a jó baktériumokat, amely komoly befolyással lenne az emésztőrendszerre.
Az édesített tea egy speciális kultúrával van beoltva, ami élesztőkből és baktériumokból tevődik össze. Ez a kultúra változtatja a teában található cukrot ecetsavvá, ami ezt a különleges, savanyú ízt adja az italnak.
Ne próbáld ki otthon
Bár mostanában minden blogger és magazin házi kombucha gyártással foglalatoskodik, nagyon sokan óva intenek attól, hogy otthon álljunk neki teát fermentálni. A folyamat elméletileg egyszerű: fekete vagy zöld tea kell hozzá, amit kevés cukorral ízesítünk, majd hagyjuk lehűlni. Steril edénybe töltjük, majd hozzáadjuk a speciális kultúrát, amit már itthon is sok biobolt árul. Ezután jön a fermentáláskor megszokott türelmi idő: körülbelül egy hét, mire beérik és szúróssá kezd válni. A baj az, hogy házi körülmények között ez a típusú fermentálás rizikós, nem tudni, milyen gombák és baktériumok kezdenek el a teában szaporodni az általunk használton túl, ezért mindenféle betegséget okozhat.
Egyszóval, amíg nem bizonyítják róla, hogy valódi életelixír, addig maradjunk a savanyú káposztánál.