Laktózmentes desszertek kompromisszumok nélkül: sütés nélkülit is mutatunk
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pofonegyszerű, ropogós rozmaringos keksz: tökéletes nasi az esti filmhez
Csodaszép kakaós piskótatekercs: krémes, mascarponés töltelék kerül bele
Sűrű, szaftos gombacurry: ínycsiklandó indiai fogás egyszerűen
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Akár laktózérzékenység miatt kerülöd a desszerteket, akár a diétád állt eddig az útba, mostantól nem kell visszafognod magad: ezekkel a laktózmentes finomságokkal nem kell kompromisszumot kötnöd.
A desszert- és süteménykészítés tejtermékek nélkül sem bonyolult, ha tudod, milyen alternatívákat használj az állati eredetű hozzávalók helyett.
Most csupa olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyek semmilyen tejterméket nem tartalmaznak, így nemcsak laktózérzékenyként élvezheted a finomságokat, hanem akkor is, ha a tejfehérjével van problémád (vagy ha éppen vegán vagy, mert tojás sem szükséges az elkészítésükhöz).
Áfonyás muffin
Ez az álompuha áfonyás muffin olajjal készül, és tej helyett zabital kerül bele, így teljesen mentes az állati összetevőktől. Amiből viszont jó sok van benne, az a friss gyümölcs, az egészet pedig egy barna cukorral karamellizált diószórás teszi ellenállhatatlanná.
Mogyoróvajas energiaszelet
Ez az energiaszelet nemcsak hosszan tartó energiával tölt fel, hanem fehérjével is, hiszen sok mogyoróvajjal készül. Az elkészítése nagyon egyszerű, hiszen sütést sem igényel, és mivel nagyon tartalmas, hűtőben tárolva több napig is élvezheted.
Sós karamelles sajttorta
Ez a hamis sajttorta csak amiatt „hamis”, hogy növényi krémsajttal készül: ez azonban sem az ízét, sem az állagát nem befolyásolja. A tetejére szintén tejmentes házi karamellszósz kerül, amelyet még elkészíteni is egyszerűbb, mint a klasszikus, cukoralapú karamellt.
Sütőtökös morzsasüti
Ez a sütőtökös desszert új szintre emeli a morzsasüti fogalmát. A fűszeres morzsarétegre egy növényi krémsajtból és pürésített kesudióból készült keverék és egy sütőtökös massza kerül, az egész pedig aranybarnára pirul a sütőben.
Mogyorókrémes csokitorta
Ezt a mutatós csokitortát álompuha és intenzíven kakaós piskótalapok és egy gazdag és selymes mogyoróvajas krém alkotja – természetesen tejtermékek nélkül. Az elkészítése csak elsőre bonyolult, hiszen a lapok kevert tésztából készülnek, így akár kezdőként is nekiállhatsz.
Almás pite
Jó hír a piterajongóknak, hogy a porhanyós, vajas alap növényi vajalternatívával is tökéletesre készíthető. Ebbe az almás változatba gazdag fahéjas töltelék kerül, amelyet alulról és felülről is vékony, omlós tésztaréteg vesz körbe.
Brownie-golyók
A tejmentes desszertek sorát ez a pár perces, sütést sem igénylő brownie-golyó zárja, amely olyan teljes értékű hozzávalókból készül, mint a zabpehely, az aszalt datolya vagy éppen a mandulavaj. Egyszerűsége ellenére nagyon tartalmas, sok rostot tartalmaz, és finomított cukor sem kerül bele, így nemcsak desszertként, hanem tízóraira is fogyaszthatod.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors