8 lecsóvariáció a nagyvilágból: próbáld ki más nemzetek változatait
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Paprika, paradicsom és hagyma, ez a hármas a lecsó alapja, mely nem csak a magyar konyhában népszerű, más nemzetek is büszkék a saját változatukra.
A lecsó egyszerű, de nagyszerű étel, mely rengeteg verzióban készülhet, a magyar konyha nagy kedvence.
Minden családban megvan a bevált lecsórecept, van, aki bográcsban készíti, szalonnával és kolbásszal, de akad olyan is, aki tojással vagy káposztával dúsítja a kiadós fogást. A lecsó nem csak a magyar konyhában ismert, a franciák, olaszok és a törökök is szeretik, megvan a saját nemzeti receptjük, melyeket érdemes kipróbálni.
A lecsó egész évben készíthető, mégis nyáron igazán aktuális napérlelte zöldségből főzni. A lecsót mi, magyarok is szeretjük, olyannyira, hogy minden évben van itthon lecsófesztivál, melyet idén szeptember 24-én, Székesfehérváron rendeznek meg, ahol 600 főzőcsapat közül választják ki a 2022-es év lecsókirályát. Mivel a lecsó a magyar konyha büszkesége, nem csak ezen a rendezvényen mérik össze a tudásukat a főzni szeretők, az ország több helyszínén is lesz lecsófesztivál.
Te is lehetsz lecsókirály, ragadj fakanalat és dobd össze az ínycsiklandó ételt, hívd össze a családot vagy a barátokat, és gyűjtsd be az elismerést. Hogy a te lecsód legyen a legfinomabb, adunk pár receptötletet, melyeket érdemes kipróbálni, mindegyik mennyei a maga módján.
Kolbászos lecsó
A magyar konyha klasszikusa több változatban készülhet, a kötelező paprika, paradicsom, hagyma hármas mellé rengeteg mindent lehet adni. Ha igazán magyarosra szeretnéd készíteni, akkor kolbászt is keverj a zöldségekhez, ha szereted a csípőset, hegyes erős is mehet a lecsóba, tálalásnál pedig ropogós kenyeret kínálj mellé.
Lecsó bulgurral
Szokatlan körettel kerül tányérra a lecsó, kenyér vagy galuska helyett az egészséges, lassan felszívódó bulgur teszi kiadóssá a fogást. A bulgur a szaftos lecsóba főve készül, együtt puhul a zöldségekkel. Így készítve sokkal egészségesebb a nagy kedvenc.
Francia lecsó
A francia lecsó, a ratatouille abban különbözik a magyar lecsótól, hogy a paprika, paradicsom és hagyma hármasa kötelezően kiegészül padlizsánnal és cukkinivel, és a fűszerezésben is érezhető a francia életérzés. Mivel a francia lecsóban húsféle nem kap helyet, így könnyű, jólesik falatozni a nagy melegben.
Olasz lecsó
Az olasz lecsó zamatában kicsit savanykásabb, köszönhetően a vörösborecetnek. Hagyományosan jó sok paprikából készül, a tévé mellé mehet kaliforniai többféle színben, kápia, és a csípősebb fajtákból is lehet válogatni. A szaftos ételt az olaszok tésztával vagy rizzsel fogyasztják.
Lecsós csirkemáj
Az ezerarcú étel húsfélével gazdagítva is kedvelt. A kolbászos vagy virslis verzió mellett érdemes májjal is kipróbálni. Bár a májat sokan nem szeretik, így készítve érdemes letesztelni, a belsőség puha, ízletes, jól fog állni neki a lecsó szaftossága.
Cigánylecsó
A cigány konyhában sokkal intenzívebben bánnak a fűszerekkel, amely a lecsón is érezhető. A cigánylecsót más néven szabolcsi lecsónak szokták nevezni, mivel a megszokott zöldségek mellé káposzta is kerül. Nagyon tartalmas, bőséges étel, a káposzta mellett csirkehús is kerül a fazékba.
Török tojásos lecsó
Fűszeres, tunkolós tojásos lecsó, mely melegen falatozva a legfinomabb. A török lecsó, a menemen több változatban készül, a tojás kötelező eleme, és két módon kerülhet a lecsóra, tükörtojás formájában, vagy felverve. A török lecsó mellé kötelező a meleg tea és lepénykenyér, valamint a saláta. A lecsó nem csak a fűszerekkel tehető különlegessé, olívabogyó és feta sajt is kerülhet rá, így még finomabb az étel.
Sütőtökös shakshuka
A shakshuka az izraeli lecsó, mely több variációban készülhet. A szaftos fogás kiadós és nagyon finom, a tojás kihagyhatatlan résztvevő az ételben, a fűszerek közül pedig római kömény és chilipehely gondoskodik az egyedülálló ízélményről. A shakshuka évszakra hangolható, nyáron dobd fel cukkinivel vagy zsenge tökkel, ősszel és télen sütőtökkel dúsítsd.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia /Sóbors, Szász Eszter / Sóbors