10 szuper gasztrofilm, amit mindenkinek látnia kell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legjobb sütős/főzős filmeket gyűjtöttük össze, amiket a gasztronómia szerelmeseinek nem szabad kihagyniuk.

Nagyon szeretem azokat a filmeket, amelyek úgy állítják a középpontba a gasztronómiát, hogy közben izgalmasak, humorosak és érzelmesek maradnak. A felsorolásban van romantikus film, vígjáték, dráma, dokumentumfilm, de egy közös bennük: a gasztronómia szeretete. A lista természetesen szubjektív, de remélem, nektek is legalább annyira fognak tetszeni ezek a filmek, mint amennyire engem elvarázsoltak.

Csokoládé

A Csokoládé az egyik kedvenc romantikus vígjátékom. Amellett, hogy beleláthatunk a csokoládékészítés mikéntjébe, nagyon sokat lehet nevetni a film abszurd jelenetein. A történet szerint Vianne Rocher asszony csokoládéboltot nyit egy francia kisvárosban, azonban édességeivel felszabadítja a helyiek rejtett vágyait. Az asszony mindenkinek személyre szóló finomságokat készít, a vásárlók pedig átadják magukat az érzékek csábításának. A város grófjának ez nem tetszik, szerinte a csokoládék erkölcsi romlásba viszik a közösséget. A város lakossága két részre oszlik: azokra, akik meg akarják őrizni a régi rendet és azokra, akik szabadságra és újdonságokra vágynak. Közben pedig még egy szerelmi szál is bekapcsolódik a történetbe: a sármos hódítót Johnny Depp játssza.

Az élet ízei

Az élet ízei zseniális gasztronómiai film a Csokoládé rendezőjétől. A romantikus vígjátékban egy dél-franciai kisváros étterme van a középpontban. Madam Mallory Michelin-csillagos éttermének nincsen párja, gasztronómiai remekművek készülnek nap mint nap a kissé vaskalapos tulajdonosnő irányításával. Egyszer aztán betoppan a városba a Kaddam család, akik a Michelin-csillagos étteremmel szemben nyitják meg indiai kifőzdéjüket. Megkezdődik a rivalizálás, azonban Madame Mallory elbűvölő séfhelyettese, Marguerite segít a Kaddam család gyöngyszemének, Hassannak, hogy megtanulja a francia gasztronómia alapjait. Madam Mallory is felismeri Hassan tehetségét, ezért a szárnyai alá veszi, hogy megtanítsa neki a kifinomultság csínját-bínját, miközben ő is nyitott lesz az új ízekre és a csodákra.

Sushiálmok

A Sushiálmok egy olyan dokumentumfilm, amely nemcsak a főzésről és a technikákról, hanem az elhivatottságról és az alázatról is szól. A film főszereplője a 85 éves Jiro Ono, aki egy metróaluljáróban vezeti három Michelin-csillagos éttermét. Minőségi alapanyagokból igazi mesterműveket készít, de ő eltökélten fejleszti magát tovább, mert még mindig úgy érzi, hogy nem érte el a teljes tökéletességet. Nem ismer kompromisszumot, egész életét a munkájának és a maximalizmusának rendelte alá és ezzel világhírű éttermet épített fel. Jiro Ono elhivatottsága, szorgalma példát állít a nézők elé, az idős férfi megmutatja, hogy egy olyan hétköznapi dologban is, mint a sushikészítés, meg lehet találni a boldogságot. 

Én, a Séf

A történet szerint Alexandre Lagarde, a veterán sztárséf konfliktusba kerül az étteremcsoport új vezetőjével, amikor kiderül, hogy a vezető le akarja cserélni a régi csapatot. Egy ifjú, modern, a molekuláris gasztronómiában jártas séfre akarja leváltani Alexandre-t, mert úgy véli, az jövedelmezőbb lesz az étteremnek. Első lépésként Alexandre csapatának tagjait kezdi el kirúgni, a sztárséf pedig egyre kétségbeesettebb lesz, kezd kifutni az időből és az ötletekből. Ekkor találkozik Jackyvel, a rendkívül tehetséges férfival, aki autodidakta módon sajátította el a szakmát, de nagyon nehéz vele együtt dolgozni, mert makacs, mint az öszvér. A humoros és fordulatos vígjátékban Jean Reno gondoskodik a jó hangulatról.

Julie&Julia - Két nő, egy recept

Julie, a harmincas éveiben járó, az életébe beleunt irodista lány elhatározza, hogy kilép a komfortzónájából és megfőzi Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található összes receptet, és blogon számol be az élményeiről. Miközben követjük Julie próbálkozásait a francia konyhával, közben végignézhetjük Julia Child életét is, hogy hogyan érkezett meg Franciaországba, hogyan szerette meg a főzést és hogyan vált a francia konyha nagykövetévé. A médiaszakácsot Meryl Streep játssza, szokás szerint zseniálisan, a szórakoztató film ráadásul igaz történeten alapul.   

Ízlések és pofonok

Az amerikai-ausztrál romantikus vígjáték egyszerre érzelmes, humoros és néha drámai. A történet egyik főszereplője, Kate, határozottan és tűpontosan irányítja a város egyik legelegánsabb éttermének konyháját. Azonban egy tragédia felforgatja az életét: árván marad 9 éves unokahúga, Zoe, aki hozzá kerül. A nőnek, aki eddig csak a munkájára koncentrált, meg kell osztania az idejét a hivatása és a családja között. Ráadásul új szakács érkezik az étterembe, Nick, aki teljesen másképpen gondolkodik, mint ő. Nick felszabadultan és örömmel főz, és idővel sikerül Kate szemét is felnyitnia, hogy észrevegye, mi az élet valódi értelme.

Bor, mámor, Provence

A bankárként dolgozó Max élete gyökeresen megváltozik, amikor Provence-ba kell utaznia: ugyanis egy kastélyt és egy hatalmas szőlőbirtokot örökölt nagybácsijától. Nem tudja, mit kezdjen az új helyzettel, minden gondolatát az emlékei töltik ki, illetve a közeli étterem csinos tulajdonosnője. Amikor már minden kezd jól alakulni, felbukkan a nagybácsi törvénytelen lánya, aki igényt tart az örökségre - de más rejtély is van a birtok körül. A Bor, mámor, Provence Peter Mayle "A Good Year" című könyvének filmadaptációja, úgyhogy mindenképpen érdemes a regényt is a kezünkbe venni a film megnézése előtt vagy után.  

A séf

A vígjátékot a Vasember rendezője, Jon Favreau rendezte, aki a film főszereplője is egyben. A történet szerint a robotoló séf egyszer csak megunja a mókuskereket, elege lesz abból, hogy mindig megmondják neki hogyan főzzön, szeretne saját szájíze szerint élni. Egy büféskocsival nekivág a nagyvilágnak, de útjára elkíséri a legjobb barátja és a fia is. Minőségi street foodot kezdenek el árulni, a sajtos szendvicsektől kezdve a steakekig, hogy meghódítsák a vendégek és az ételkritikus szívét. Az új kalandnak hála a fiával is szorosabb lesz a kapcsolata, ő is szívvel-lélekkel besegít a munkába, igazi apa-fia kapcsolat alakul ki közöttük. 

Az ételművész

Adam Jones, akit Bradley Cooper alakít, két Michelin-csillagos séf, akinek mindene megvolt, de a siker a fejébe szállt, és mindent és mindenkit elveszített. Rocksztárnak számított a pályáján, de ehhez rossz szokások is társultak. Adam Jones-t a munkáján kívül semmi más nem érdekli, azonban ahhoz, hogy visszatérhessen, megnyithassa saját éttermét és megszerezhesse a harmadik Michelin-csillagot, most az egyszer jól és emberségesen kell viselkednie: nemcsak maga, hanem a gyönyörű Helene miatt is. Adam személyében Gordon Ramsay-t fedezhetjük fel, ami nem véletlen: állítólag a sztárséf tanácsadóként segédkezett a film létrejötténél.

L'ecsó

A lista végére egy animációs mesefilmet hagytam. Annak ellenére, hogy egy mese, sokat tanulhatunk belőle a gasztronómiáról, ugyanis a film szaktanácsadója Thomas Keller, a mára már hét Michelin-csillaggal rendelkező amerikai sztárséf volt. Remy, a patkány, arról álmodik, hogy egy nap híres séf lesz belőle, hiszen példaképe megmondta: "mindenki főzhet". Remynek, az étterem kirúgás szélén álló mosogatófiúja, Linguini segít valóra váltani az álmát. A mesefilmet kezdő szakácsoknak különösen ajánlom, ugyanis nagyon sok tipp, ötlet és technika hallható és látható, ha jobban odafigyelünk. 

Ezt is szeretjük