Isteni, puha narancsos rolád portugál recept szerint – Nincs liszt a tésztájában
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pihe-puha mogyoróvajas sütemény: csak keverj össze mindent
Immunerősítő céklakrémleves almával: vitaminban nem lesz hiány
Pumpkin spice smoothie: krémes innivaló melengető fűszerekkel
Mennyei mustáros csirkemellfilé: kétféle sajt kerül a töltelékbe
Terítéken az édesburgonya: 10 kedvenc receptünket mutatjuk
Bár semmi köze az általunk ismert piskótatekercshez, érdemes adni neki egy esélyt, annyira szaftos és narancsos, mint semelyik másik sütemény.
Nemrég mesélte egy barátnőm, hogy milyen finomságkat evett egy szuper portugál étteremben, többek között torta de laranja-t, vagyis portugál narancsos tekercset. Az általunk ismert roládtól - a formáján kívül - mindenben eltér, se nem piskóta, se nem töltött.
A portugál tekercs ugyanis liszt nélkül, rengeteg tojásból és narancsból készül, nagyon puha, szinte kanalazható édesség. Nem kell bele töltelék, hiszen a tésztája csupa narancs, szaftos és isteni, nem hiányzik belőle a lekvár vagy a krém. A "tészta" - az alapanyagokból adódóan - folyékony lesz, de ettől nem kell megijedni, szépen összeáll majd a sütőben, a sütőportól pedig picit megemelkedik.
Mivel tojás a tésztája, picit olyan, mint egy édes omlett, aki nem annyira kedveli a tojás illatát/ízét, annak érdemes egy kis vaníliakivonattal lágyítania rajta.
Nagy, kb. 25x35 cm-es lapos tepsit használjunk a sütihez - azért legyen egy kis pereme, hogy ne folyjon ki a tészta. A süteményt még melegen kell feltekerni, ebben a konyharuha lesz a segítségünkre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, mielőtt szeletelnénk.
Narancsos rolád
Hozzávalók 12 szelethez
- 8 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 2 nagy darab narancs (bio)
- 2 evőkanál keményítő
- 2 teáskanál sütőpor
- 60 gramm vaj
- cukor (szóráshoz)
Elkészítés:
A tojásokat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az egyik narancs reszelt héját, illetve mindkét narancs levét.
Keverjük hozzá az olvasztott vajat, majd a keményítőt és a sütőport, robotgéppel keverjük alaposan össze.
Vajazzunk ki egy tepsit, majd tegyünk bele egy sütőpapírt úgy, hogy a forma széleire is jusson belőle. Öntsük bele a tésztát (folyékony lesz, de az nem baj).
Süssük 25-30 percig 180 fokon, míg aranybarna nem lesz a teteje, de a 20. perctől már érdemes ránézni.
Amíg sül, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát. Ahogyan elkészült a tészta, borítsuk be a tiszta konyharuhával, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá egy deszkára, húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt. A tetejét szórjuk meg cukorral.
Tegyünk rá a cukrozott felére egy másik konyharuhát, majd a deszka segítségével óvatosan fordítsuk vissza, hogy az aranybarnára sült fele legyen felül, a cukrozott pedig alul, így amikor feltekerjük, a cukor lesz majd kívülről.
A konyharuha segítségével szorosan tekerjük fel, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors