8 mennyei likőr házilag: gasztroajándék, de vendégváró is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A karácsonyi menü kapcsán mindig csak a főételekről és a sütikről esik szó, pedig valamivel koccintani is kell, és mi sem jobb választás ehhez, mint egy házilag készített likőr.
A különböző édes likőrök hatalmas népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben, azonban nem érdemes őket készen megvenni, házilag is könnyedén elkészíthetők. A legtöbb recepttel csak pár perc munkád lesz, a likőr utána magától készül el.
Bár a tejszínes változatok a legnagyobb kedvencek, sajnos azok nem állnak el olyan sokáig, úgyhogy tejmentes recepteket is mutatunk.
Tejszínes likőrök
Csokilikőr
A csokoládérajongók biztosan imádni fogják ezt a likőrt, amely egyszerre édes és krémes. Vigyázz vele, mert itatja magát, miközben azért megvan az alkoholfoka, hiszen vodka az alapja. Mivel tejszínnel készül, nem áll el korlátlan ideig, nagyjából 2-3 hétig tarthatod a hűtőben, de nem nagy az esély rá, hogy megmarad addig. A csokoládé mellé kakaót is érdemes keverni, úgy extrán gazdag ízvilágú lesz.
Mézeskalács-krémlikőr
Ha igazán illatos karácsonyi likőrre vágysz, ez a mézeskalácsos lesz a tökéletes választás. Az alapja sötét rum, ebbe kerülnek olyan melegítő fűszerek, mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg. Ezeket kell az alkoholba áztatni, majd pár napra félretenni, hogy átvegye az ízüket. Utána már csak annyi a dolgod, hogy tejszínnel és sűrített tejjel összemelegítsd, úgy lesz krémes és mennyei.
Tojáslikőr
A krémes tojáslikőr nem csak húsvétkor jó választás, bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Ha karácsonyi köntösbe öltöztetnéd, nyugodtan adhatsz az alaphoz egy kevés fahéjat is. A tojássárgájától és a tejszíntől nagyon krémes lesz az ital, az alkoholfokáról pedig a rum gondoskodik.
Ír krémlikőr
Még nem találkoztam olyannal, aki ne szeretné a Baileyst, és az a jó hírem van, hogy az ír krémlikőrt házilag is elkészítheted. A tejszínes-kávés likőr alapját whisky képezi, úgyhogy csak óvatosan kortyolgasd, főleg, hogy itatja magát. Instant és friss kávéval is készítheted a likőrt, mindenhogy isteni lesz.
Tejszín nélkül készült likőrök
Limoncello
A limoncello, vagyis az olasz citromlikőr nem csak isteni finom, nagy előnye, hogy szinte semmi munka nincs vele, csak egy kis türelemre lesz szükséged. A citrom héját kell tiszta alkoholba vagy vodkába áztatni, majd így hagyni legalább 2 hétig. Utána már csak annyi a dolgod, hogy főzz hozzá egy cukorszirupot, összekeverd, és tálalhatod is.
Kókuszlikőr
Az édes, krémes kókuszlikőr tejszín nélkül, kókuszkrémmel készül, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Hogy még gyümölcsösebb legyen, kókuszreszelék is kerül bele, illetve egy kevés vanília ízesíti. Az alapja vodka, úgyhogy vigyázz vele, itatja magát, de van ereje.
Mézlikőr
Ha tetszett a fentebb olvasható mézeskalácsos likőr receptje, de hosszabban tárolnád az italt, tejszín nélkül készíts mézlikőrt. Ebbe is melegítő fűszerek kerülnek, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, de rengeteg méz és narancs is ízesíti. Igazi ünnepi vendégváró, az illata is rabul ejt majd, hát még az íze.
Kávélikőr
A végére egy igazi koffeinbombát hagytunk, ha sokáig szeretnél fent maradni az ünnepnapokon, ezzel koccintsatok a karácsonyi vacsinál. A tejszín nélküli változat alapja rum, amelybe frissen darált kávé és vanília is kerül. Hogy ne maradjon darabos a likőr, fontos, hogy átszűrd egy kávéfilteren vagy anyagdarabon, úgy lesz tökéletes.
Fotók: Getty Images