![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Klasszikus ételek majonéz nélkül: 5 könnyed választás vacsorára
![Krumplisalata-kaporral-mustarral](https://kep.index.hu/1/0/4566/45662/456621/45662176_3482864_c2323ed5a8226af4c573b0d71c2e4a0a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A majonézes ételek nagy múltra tekintenek vissza a legtöbb nemzet gasztronómiájában, így a magyar konyha is előszeretettel használja saláták, zöldségkrémek, tésztafélék dúsítására és ízesítésére.
Majonézzel sok étel karaktere elveszik, ugyanis elnyomja a hozzávalók ízét, illetve a szükségesnél sokkal jobban leterheli a szervezetünket, és rengeteg felesleges kalóriát tartalmaz.
Természetesen azok számára, akik ragaszkodnak a majonézzel készült ételek utánozhatatlan selymességéhez és lágyságához, mindig ott marad az eredeti receptek lehetősége. Azoknak azonban, akik szeretnék megreformálni az étrendjüket, mégis a klasszikus ízekre vágynak, elhoztunk egy szuper válogatást joghurtos, olajos vagy tahinis majonézhelyettesítőkkel.
Waldorf-saláta
A hagyományos Waldorf-saláta receptje még 1893-ból származik, amikor a New York-i Waldorf-hotel séfje elsőként készítette el a tartalmas fogást egy jótékonysági bál alkalmából. Eredetileg csak alma, zeller és majonéz alkotta, és csak később egészült ki a mára már kötelező csonthéjassal, a dióval.
A majonéz nélküli verzióban joghurt gondoskodik a krémes állagról. Ha pedig laktózérzékenység miatt nem tudnál tejterméket használni, akkor bátran próbáld ki a növényi alternatívákat: a savanykás natúr kókuszjoghurt és a megfelelő fűszerezés ellenállhatatlanná varázsolják a világhírű salátát.
Erdélyi padlizsánkrém
A padlizsánkrém az egyike azoknak az ételeknek, amelyekhez bűn majonézt keverni! Nemcsak azért, mert ezáltal egy nehezebb ételt kapunk, hanem mert nagyban eltompítja a zöldség karakteres, csak rá jellemző ízét.
Ráadásul ha szabad tűzön vagy parázson grillezed, akkor érdemes kiélvezni az utánozhatatlan füstös aromát, és csak kevés olajjal dúsítani, mustárral, sóval és borssal ízesíteni.
![Padlizsankrem vinete 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4566/45661/456619/45661900_3123ca1143694e234b1d12d330e6e664_wm.jpg)
Roppanós káposztasaláta, avagy coleslaw másképp
A coleslaw igazi amerikai kedvenc, amelyet hagyományosan majonéztől tocsogósan, millió kalóriával fogyasztanak. Diétásnak semmiképp nem mondható, azonban apróbb mósosításokkal igazi fitt vacsorát kreálhatsz belőle, ami még vitaminokkal is tele lesz. A káposztás alaphoz friss, reszelt zöldségek és olajos magvak társulnak, az egészet pedig egy frissítő olívaolajos keverékkel öntheted le.
![Kaposztasalata-granatalmaval 2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4566/45662/456621/45662188_49e58aadfa1babc9bd1bbc6e3f580075_wm.jpg)
Krémes krumplisaláta
A majonézes krumplisaláta a legtöbb ünnepi asztal vagy hétvégi ebéd központi eleme, egyszerű, mégis tartalmas és ízes fogás. Ha mindezt kiegészítenéd az egészséges jelzővel is, akkor helyettesítsd a majonézt joghurttal és tahini (szezámmag) pasztával.
A fűszerezéssel is játszhatsz: ennek a salátának a lelke a kapor, amelyet dijoni mustárral és citrommal keverve hangsúlyozhatsz még jobban.
![Krumlisalata-kaporral-mustarral 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4566/45662/456621/45662190_bede59134d2b9b0d963f4fbd41ba6597_wm.jpg)
Könnyed tésztasaláta
Sok esetben a majonézes tésztasaláták egyszerű ebéd- vagy vacsoramegoldást kínálnak, hiszen igazi mindent bele módszerrel működnek, és kicsik-nagyok egyaránt odavannak értük.
Sokat számít azonban a szósz milyensége, ha diétás étel elkészítése a célod. Ebben az esetben a tésztára savanykás, fokhagymás pikáns öntet kerüljön, amelyet kedvedre variálhatsz friss zöldségekkel, igény szerint sajttal, esetleg hússal. A végeredmény pedig egy garantáltan frissítő, mégis tartalmas étek lesz.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors