7 szuper ötlet maradék húsból: a karácsonyi sültek újjászületése

tojaslepeny
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Karácsonykor hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat, nem csak a fogások számában, a mennyiségekben is. Ha idén is ez történt, mutatunk pár ötletet a maradék sült felhasználásához.

Legyen szó sült csirkéről, pulykáról, karácsonyi mázas sonkáról, ezeket az ételeket nem lehet kis adagban készíteni. Ünnepekkor amúgy is hajlamosak vagyunk több fogással készülni, mint amennyi elfogy, hiszen kedveskedni szeretnénk a családnak és a barátoknak, és előfordul, hogy túlzásba esünk. 

Szerencsére akkor sincs gond, ha sok a maradék sült, a két ünnep között ízletes ételeket készíthetsz belőlük. Persze az is egy megoldás, hogy csak a köreteken változtatsz, hiszen a húsnak nem lesz baja a hűtőben, de ha valami másra vágysz, akkor adunk pár szuper ötletet, amelyekben újjászületnek a karácsonyi maradékok.

Ha pedig esetleg rántott hús maradt meg nagy mennyiségben, itt olvashatod el, hogyan érdemes újramelegíteni.

Krumplis-húsos egytál

Ha egy igazán kiadós fogást készítenél a maradékból, ez az osztrák recept a tökéletes választás. A tiroli konyha klasszikus fogása megmaradt főtt vagy sült húsból is készülhet, amit hagymával, krumplival és szalonnával kevernek. A hozzávalókat elő kell főzni, majd megpirítani, hogy összeérjenek az ízek. Az ételt tükörtojással megkoronázva kínálják.

osztrak-egytaletel

Rakott kenyér

Szintén nagyon laktató, csak jóval gyorsabban készül ez a rakott kenyér, ami bármilyen felvágottal vagy sült hússal működik. A kenyérszeleteket ezzel, illetve sajttal kell rétegezni, majd az egészre egy tejfölös-tojásos keverék kerül, azzal sül össze a sütőben. Nagy előnye, hogy szikkadt pékáruval is tökéletesen működik a recept, így nem csak a maradék sültet használhatod fel hozzá.

rakott-kenyer

Csirkekrokett

Nem csak krumpliból készülhet krokett, a maradék sült vagy főtt csirke is tökéletesen alkalmas erre a feladatra. Kívül ropogós lesz, belül pedig lágy és krémes, elképesztően finom, és senki nem mondja majd meg, hogy a maradék hús született benne újjá. Ha szeretnéd, a panírt is feldobhatod különböző fűszerekkel, hogy még finomabb legyen. 

csirkekrokett

Sós bukta

Bukta nem csak édesen készülhet, sósan is isteni, és nagyon laktató, ha sült sonkát és sajtot töltesz bele, kicsik és nagyok is imádni fogják. Ha maradt egy kevés mázas sonka az ünnepi asztalról, ebben a receptben lesz a legjobb utóélete. Maga a tészta a klasszikus, foszlós, csak éppen a cukor marad ki belőle.

bukta

Szendvics

Az talán magától értetődő, hogy isteni finom szendvicsek készülhetnek a sültekből, az viszont nem mindegy, hogyan és milyen ízekkel párosítod őket. A klasszikusnak számító klubszendvics tökéletesen működik sült csirkével vagy pulykával, a sült bacontől, a majonéztől és a zöldségektől szaftosabb lesz az amúgy száraz húsrész. Ha pedig esetleg egy kevés marhahús maradt meg, ezt a receptet próbáld ki, krémes káposztasalátával és házi BBQ-szósszal pakold a szeletek közé.

klubszendvics

Tojáslepény

Az úgynevezett frittata, avagy tojáslepény az egyik legjobb maradékfelhasználó étel, a fonnyadt zöldségektől kezdve a sült húson, sonkán át a maradék tésztáig bármit belekeverhetsz az alapba. Ez a recept egy téli sütőtökös-kelkáposztás verzió, de bátran add hozzá a kockákra vágott sült húst vagy sonkát is, elrontani nem fogja, sőt!

frittata3

Sonkaleves

A karácsonyi mázas sonkához visszakanyarodva, ha maradt egy kevés belőle, ezt a levest kötelező elkészíteni! A levesbe kerülnek még zöldségek és kolbász is, végül a tejszín teszi krémessé a végeredményt, illetve a sonka sósságát is ellensúlyozza. Érdemes kipróbálni ezt a receptet, nem fogsz benne csalódni! 

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük