A hársméz nátha idején, a repceméz gyomorproblémákra remek választás: mézfajták és áldásos hatásaik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A méz aranyló csoda, édes zamatú, illetve rengeteg jótékony hatása van, természetes immunerősítő, baktériumölő és gyulladásgátló.
A méz ősi csemege, kedvelt édesítő, rengetegféle fellelhető, mindegyiknek más a színe és zamata. Van, amelyik gyomorproblémák enyhítésére ajánlott, míg olyan is, amit vérszegényeknek érdemes fogyasztaniuk magas vastartalma miatt.
Hogy milyen fajták vannak? Melyik mire jó? Öt népszerű változatot mutatunk, felfedjük a titkukat, melyiket milyen probléma esetén érdemes fogyasztani.
Hársméz
Ízben és illatban a hársvirágot idézi, minden cseppje áldás. A színe változatos, halványsárgától aranybarnáig terjed. Az íze nagyon kedvelt, édes zamatú, kerülhet italokba, sütés és főzés során is használhatod. A hársméz nagyon népszerű, a hűvös időkben különösen kapós, hisz nátha, megfázás, köhögés ellen is bevethető. A hársméz nyugtató tulajdonságáról is ismert, segít, ha álmatlansággal küzdesz, lefekvés előtt 1-2 teáskanálnyit javasolt fogyasztani belőle.
Repceméz
A halvány aranysárga színben ragyogó méz édes illatáról ismert, zamata nem túl intenzív. Ebben a mézfajtában a legmagasabb a szőlőcukor-tartalom, ezért gyorsan kristályosodik, nagyon krémes lesz az állaga, ezért krémméznek is szokták nevezni. A repceméz fogyasztása minden formában ajánlott, sütemények készítésénél remek alapanyag, akár kókuszgolyó is édesíthető vele. Nemcsak finom, hanem egészséges is. Lúgosító hatása miatt gyomorproblémákkal küzdők bátran fogyaszthatják, erősíti a szervezetet, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott a fogyasztása.
Akácméz
Akácvirágillatú, kellemes, semleges zamatú. Ez a világos színű méz a legismertebb fajta, amelyből a legtöbb fogy, köszönhetően az állagának. Az akácmézben található a legkevesebb szőlőcukor, úgyhogy nem kristályosodik, így sokáig folyékony marad. Fogyasztása minden formában ajánlott, egyszerűen kenyérre kenve is finom, de különleges ázsiai ételek készítésénél is bátran használhatod. Az akácméz emésztési zavarok esetén is bevethető, de külsőleg is hat, hegek, horzsolások és égésnyomok kezelésére alkalmas, nyílt sebre azonban ne kerüljön. Az akácméz a szépségápolásban is nagyon kedvelt, masszázsnál és szaunázásnál szokás használni.
Gesztenyeméz
Színe sárgától a sötétbarnáig terjed, minél sötétebb, annál magasabb az ásványianyag-tartalma. Íze markáns, kicsit kesernyés utóízt hagy maga után. A gesztenyeméz kiváló érrendszer-erősítő, hurutos és asztmatikus köhögésre gyógyír. Különleges zamata miatt tea ízesítésére érdemes használni, de fűszeresebb süteményekbe, például mézeskalácsba is ajánlott belecsempészni.
Erdei mézharmat
Színe sötét, előfordul, hogy fekete, zamatában markáns. Az erdei mézharmat igazi különlegesség, mivel a méhek nem a virágokból gyűjtik a nektárt, hanem a fák és bokrok levelein, rügyein található édes nedveket, a levéltetvek által kiválasztott cukrokat alakítják mézzé. A különleges méz az egyik leghatásosabb immunerősítő. Nagyon magas az ásványianyag-tartalma, hurutos betegségek esetén ajánlott a fogyasztása. Vasban bővelkedik, ezért vérszegények számára tökéletes csemege. Jótékony hatásai közé sorolandó, hogy idegnyugtató, vesetisztító és húgyúti fertőzéseket is gyógyít. Mivel ez egy különlegesség, a fogyasztását magában szokták ajánlani, de ki lehet próbálni italokban és kenyérre kenve is.
Fotók: Getty Images