![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi az a cibere, és mire lehet használni? Ma nagyon divatos étel lenne
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A cibere igen furcsa szerzet. Kinézetre nem valami tetszetős, tulajdonképpen még csak nem is étel. De erős a gyanúm, hogy nem véletlen került a konyhákba éppen a böjt során - ahogy azt már sejtettük, a régiek tudtak valamit.
Még húsevő koromban se gondoltam, hogy a böjt egy hónapnyi kínkeserves koplalás lenne. Sokkal inkább egy jól szervezett utazás a húsmentes ételek világában.
Az út során nemcsak remek, modern, vega recepteket fedezhetünk fel, hanem alkalmasint hagyományos, régies ételeket és olykor kifejezetten hasznos alapanyagokat is. Éppen ilyen a már említett, hangzatos nevű cibere.
Mi az a cibere?
A cibere egy erjesztett gabonalé, melyet a gabonaőrlemény legkönnyebben erjedő részéből, a korpából készítettek. Attól függően tettek bele rozs- vagy búzakorpát, hogy az adott régióban mi termett. A vizet felforralták, visszahűtötték, majd belekeverték a korpát, egy kevés köménymagot és babérlevelet. Végül hagyták szépen megsavanyodni - egy-két nap alatt savanyúvá erjedt.
![cibere3.gif](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290875/29087553_8655f90dd0376a2744a33ae018eeb433_wm.gif)
Mire lehet használni?
Sokféleképpen használták fel a ciberét. Szűrt levével leveseket, kásákat készítettek. Az alján maradt üledéket vagy újra felöntötték vízzel, vagy tészták erjesztésére használták. Olykor ecet módjára savanyítottak vele, ezért - például Erdélyben - savanyítóként is emlegetik a ciberét.
Bár hagyományosan a Nagyböjt során készítették ezt a zavaros, erjedt löttyöt, az év más szakában is előfordult a konyhákban. Télen a böjti gyakorlattal megegyezően alkalmazták, nyáron pedig hűsítőként fogyasztották a levét.
![cibere2.gif](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290875/29087547_c097be8be57f5f017e913705a0458c04_wm.gif)
A cibere egészséges
De miért jó mindez, és miért pont a böjt során? Amagyar néphagyományban cibereként elhíresült savanyított ital nem más, mint az emésztést javító, béltisztító probiotikum, enzim- és vitaminbomba, a rejuvelac egy változata. A különbség annyi, hogy utóbbi egész, csíráztatott gabonaszemek felhasználásával készül.
Ha tehát jól okoskodunk, akkor ez azt jelenti, hogy a régiek az egyház által előírt megtisztulás, azaz a Nagyböjt időszakában nemcsak a húst - és az állati eredetű élelmiszereket - hagyták el, hanem az ételeiket úgy készítették, hogy azok emésztést javító, tisztító ésegyúttal gyógyító hatásúak is legyenek.
Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors