![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legfantasztikusabb húsmentes ízfokozó: ez a miso
![misocover](https://kep.index.hu/1/0/2946/29461/294610/29461073_2261243_b86fc5bfb4d5a642be71380a39dec5ad_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A japán konyha mostanában mindennél menőbb, nem csak a húsos-halas, de különösen a vega vonalon képesek egészen elképesztő csodákra.
A miso egy leggyakrabban szójababból készült - bár létezik rizsből és árpából is miso -, gomba hozzáadásával hosszan, lassan, tölgyfahordóban erjesztett paszta, amit ízesítőként használnak a japánok.
A módszer az időszámításunk előtti 4. századból származik, Kínából, ahol még búzával készítették, később terjedt el Japánban, állítólag buddhista szerzeteseken keresztül, és alakult ki rengeteg változata.
Vörös és sárga miso
A misopasztákat elsősorban a színük szerint különböztetik meg. Minél sötétebb színű a paszta, annál hosszabban erjesztették, tehát annál erősebben sós és savanykás az íze. A világosabb, sárga és fehér misók jelentősen enyhébbek, de egyik sem alkalmas önálló fogyasztásra, kizárólag ételekhez hozzáadva érvényesül az ízük.
Jóféle baktériumok
Fontos, hogy a misopasztát mindig hőkezelés nélkül kell fogyasztani, a főzés végén kell a meleg ételekhez adni, különben elpusztulnak az erjesztés folyamata során keletkezett baktériumok, amik nagyon egészségesek.
Mihez jó a miso?
A legismertebb misóval készülő étel a misoleves. Ez egy húsmentes alaplé, ami áztatott algalapok levével és zöldségekkel, esetleg tofuval fő, a misopaszta pedig a végén kerül bele. Más levesbe is jó, az egyik ramen fajta is misót kap a tetejére a folyamat legvégén, de salátaöntetekbe, különböző pácokba is gyakran kerül.
Itthon hol?
Az Ázsiai boltban a Rákóczi téren, a Kálvin téri Ázsiai BT-ben, a kőbányai piacon és egy csomó online üzletben is be lehet már szerezni itthon misót. A hűtőben jól lezárva nagyon sokáig eláll. Ha ennyitől nem kaptatok kedvet ahhoz, hogy kipróbáljátok, nézzétek meg a Salt, Fat, Acid, Heít című gasztrosorozat sós részét, ahol részletesen bemutatják a tölgyfahordóban érlelt misók hagyományos elkészítésének módját.
Fotó: Getty Images