![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi az az ősbúza, és miért lett hirtelen olyan menő?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kedvenc kézműves pékségeim közül egyre többen sütnek kenyeret alakor búzából, ami nem csak a szokásos retro divat, de értelme is van.
Az alakort ősbúzának szokták nevezni, de ez nem egészen pontos elnevezés, mert nem a mai búzák közvetlen őséről van szó. Az alakor ez egyik legrégebbi termesztett kalászos növény, a mai Törökország területén talált leletek alapján arrafelé volt honos, már körülbelül tízezer évvel ezelőtt.
Igénytelen és erős
Az alakor nagy előnye a mostani búzafajtákkal szemben, hogy sokkal jobban bírja a viszontagságokat, ellenállóbb a betegségekkel szemben, mindenféle talajon megterem és a gyomnövényeket is visszaszorítja, sőt, még a parlagfű elleni küzdelemben is segítség lehet. Ezen jó tulajdonságai miatt veszik elő mostanában újra, egyre többen, sőt, új fajtáit is nemesítik. Egyetlen hátránya, hogy kevesebb terem meg belőle.
![alakor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29085/290850/29085083_9e687d862474d2a33d79e5dee2a95c5c_wm.jpg)
Egészséges
Bár néhány hónapja az az álhír terjedt róla, hogy gluténmentes, ez nem igaz. Az viszont igen, hogy nagyon magas a tápanyagtartalma, sok benne a lizin-mikroelem és esszenciális aminosav, a szénhidráttartalma viszont alacsonyabb a búzáénál. Növényi zsírokból, foszforból, nátriumból és béta-karotinból is több van benne, mint a modern búzákban.
Az élmény is más
Az alakor búzából készült kenyér sárgás színű, íze diós, az állaga pedig inkább a süteményekéhez hasonlít. Alakor búzából a Pékműhely, a Pipacs, az Artizán pékség is süt kenyeret. Az alakornak hangsúlyos a karaktere, ezért sokan keverik más lisztekkel, tehát nem száz százalékban alakor liszttel készítik a kenyeret, hanem inkább feldobják vele a már megszokott recepteket.
Kép: Artizán FB