![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi volt az a lacikonyha, és miért imádjuk még ma is? Szegényeknek főztek, de a király is evett itt
![lkcover](https://kep.index.hu/1/0/3459/34599/345999/34599987_2648869_ae5f2df22089a9072923034fa2918bb7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A street food népszerűsége régóta tart, már a középkorban is léteztek olyan utcai kifőzdék, amelyeket előszeretettel látogattak az emberek.
A lacikonyha II. Ulászló nevéhez fűződik - a legenda szerint a király annyira elszegényedett, hogy a Duna-parti, sátoros kofaasszonyoktól hozatott zsírjában sült tarját a palotába. A nép a félbevágott cipóban kínált szendvicsszerűséget lacipecsenyének, röviden lacinak nevezte el.
Egy másik feltevés szerint, ami sokkal elképzelhetőbb, a vidéki háztartások június végén, Szent László napján költöztették ki a konyhát a szabad ég alá, vagyis ez volt a nyári konyha.
Mi volt a lacikonyha?
A lacikonyha szabad ég vagy sátor alatt működő olcsó, egyszerű, szegényes kifőzde vagy vendéglő volt. A XIX. század közepén már 16 lacikonyha működött a pesti oldalon, sültek a kolbászok, főtt a bableves. A kifőzőhelyet főleg a szegények látogatták, egyfajta gyülekezőhely volt, ahol jókat lehetett beszélgetni és enni.
![lkák](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3512/35120/351202/35120243_0da40d0dbd641c6b7b14152a5b80ddeb_wm.jpg)
A Kálvin téren és a Duna-parton is álltak egyszerű tákolmányok, sátrak, amelyekből a finom falatokat kínálták a pestieknek. A tudósítások szerint a magyarok főleg sült húst, a szlovákok kását, krumplilevest, a németek tésztát, a cigányok pedig pacalt fogyasztottak legszívesebben. A lacikonyhák frissen sült halat, kolbászt, hurkát, kacsa- és libasültet is árultak.
A lacikonyha jobb volt a sütögetőknél, hisz ők sátorban fogadták a vendégeiket, akik a sátor belsejében le is tudtak ülni, ráadásul sokkal nagyobb ételkínálattal várták őket. A sütögetőknek csak tűzhelyük volt, sokkal szerényebb ételkínálattal, étkezőhelyet pedig nem tudtak biztosítani az embereknek.
![lkct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3460/34600/346001/34600169_ac5fdf867a16565739066dd2168a7201_wm.jpg)
A régi lacikonyha gyakran megjelent a sajtóban, szépirodalomban és a képzőművészetben, még Arany János is írt róla egy derűs hangvételű verset.
A lacikonyha ma
A lacikonyhába még ma is megéri betérni, főleg piacokon nyílik erre lehetőség, békebeli ízekre találhat itt az ember. Igazi lacikonyha a Reményi Ede utcában is található, ez 1972 óta üzemel, minden hétköznap reggel 6-kor nyit, 15-kor pedig bezár.
Nagyon sok korán kelő munkás indítja a napot a lacikonyhában, amit a mai napig rengetegen szeretnek, mert egy kicsit olyan, mintha az ember hazaérkezne, meglátogatná a nagymamáját, aki vígan süti a rántott húst vagy a sült kolbászt. Nosztalgikus hangulatú étkezde, akik szeretik a pecsenyét, sülteket, mindenképp térjenek be valamelyik lacikonyhába.
Fotók: Getty Images