Vegánságom története: ezért nem eszem többé állati eredetű élelmiszert

Vegansagom-tortenete-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Miért választja valaki a hús-, tej- és tojásmentes táplálkozást? Miért lesz valaki vegán? Bár mindenki nevében nem beszélhetek, azt elmesélem, mi motivált engem a döntés meghozásában!

Három éve száműztem az életemből minden állati eredetű élelmiszert, és ez az egyik legjobb döntés, amit valaha hoztam.

A táplálkozás és ebből adódóan a különféle diéták mindig is hangsúlyosak voltak az életemben. Mivel a húszas éveim közepére hormonális problémáim alakultak ki, orvosi javaslatra kipróbáltam a 160 grammos szénhidrátdiétát, a ketogén diétát, és még paleóztam is. Mivel egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egyikből ugrottam a másikba, ami csak tovább rontott a helyzeten: kihatással volt a közérzetemre, a munkahelyi teljesítményemre és már a magánéletemre is. Miután sem a szigorú diéták, sem pedig a gyógyszerek nem váltak be, sok időt fordítottam arra, hogy egy olyan élhető módszert találjak, amely a legtöbb problémámra megoldást jelent. Így találkoztam a növényi táplálkozással.

A döntés: egyik napról a másikra

Bár a vegánság fogalma addig sem volt ismeretlen számomra, önmagában az egészségügyi előnyei még nem győztek meg arról, hogy ez az én utam. 2021 januárjában azután lettem vegán, hogy egy hét leforgása alatt több dokumentumfilmet megnéztem és szakmai írást elolvastam a témában, és azonnal világossá vált, hogy többé nem akarok egy olyan rendszert támogatni, amely állatok milliárdjait teszi tönkre, ezzel a tevékenységgel pedig még a Földet is károsítja. 

Vegansagom-tortenete-1

A mindent vagy semmit elve alapján rögtön a TÉNÉ-vel, azaz a teljes értékű növényi étrenddel indítottam, amely a vegán étrendnek egy szigorúbb változata. Az étrend alapja, hogy bármilyen növényi élelmiszer fogyasztható, amely nem feldolgozott, megfordítva, minden olyan étel tiltólistás, amiről első ránézésre nem megállapítható, hogy pontosan milyen hozzávalókból készült. Így nem megengedett a finomliszt, a cukor, a különféle szirupok és édesítőszerek vagy éppen az olaj használata (és persze ezek kombinációja sem), de bármilyen mennyiségben jöhet a gyümölcs és zöldség, és meghatározott mennyiségben a hüvelyesek, a teljes értékű gabonafélék és az olajos magvak.

Körülbelül fél évig főztem és étkeztem a TÉNÉ elvei szerint, mellé pedig bevezettem a rendszeres mozgást az életembe, és egyszer csak azt vettem észre, hogy gyakorlatilag minden addigi egészségügyi problémám megszűnt. Azt követően megengedőbb lettem az étrendemmel, és átálltam a klasszikus értelemben vett növényi alapú táplálkozásra. (Ha érdekel a TÉNÉ, akkor ajánlom a témában Dr. Andrási Nóra Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe című könyvét, illetve plantbasedmiri.hu honlapját – mindkét forrásból megismerkedhetsz az étrend alapjaival, és finom, gyorsan elkészíthető recepteket is begyűjthetsz.)

Vegansagom-tortenete

De mindez nem túl macerás?

Igen, valóban több tervezéssel és szervezéssel jár, de azt soha nem éreztem, hogy bármiről le kellene mondanom a vegánság miatt. Sőt! Ennél nagyobb szabadságot még sosem tapasztaltam az étkezés terén. Gyakorlatilag kitárult előttem a világ, már ami a gasztronómiát illeti, hiszen a hús, tojás és tejtermékek elhagyása teret engedett egy magasabb szintű nyitottságnak, kísérletező szellemnek, és még azt is elmondhatom, hogy sokkal jobb szakács lettem. Összességében pedig kiegyensúlyozottabb lett az életem, és egyre inkább összhangba kerül azokkal az etikai és környezetvédelmi elvekkel, amelyeket fontosnak tartok.

Sajnos az emberek túlnyomó része még mindig nem nyitott arra, sőt zsigerből elutasítja azt a tényt, hogy a hús és más állati eredetű élelmiszerek nélkül is elképesztően jókat lehet enni, és a megfelelően összeállított növényi étrendnek hosszú távon még pozitív hozadékai is vannak. Részben a sütés-főzés szeretete, részben pedig az a törekvés vezetett a jelenlegi szakmámhoz, hogy szélesebb körben is megmutathassam, mennyire színes és változatos a növényi étrend, és egyáltalán nem merül ki a salátaevésben.

Vegansagom-tortenete-2

Éppen ezért a Sóborson megjelent receptjeimben és a vegán életmóddal kapcsolatos cikkeimben igyekszem megosztani az eddigi tapasztalataimat, hasznos tippekkel szolgálni az egyes alapanyagokat, helyettesítőket illetően, és legfőképpen inspirációt nyújtani a világ valamennyi tájáról származó színes, finom és tápláló ételen keresztül. 

Téged is érdekel a vegán szemlélet? Tisztában vagy vele, hogy az egészségedre és a környezetre is pozitívan hatna a változás, de egyelőre túl nagy falatnak érzed? A következő cikkemben arról mesélek majd, hogy számomra mi okozza a legnagyobb kihívást, és hogyan sikerül ennek ellenére megoldani a növényi alapú táplálkozást. Addig is pedig ebből a korábbi cikkemből kaphatsz néhány kezdő tippet a sikeres elinduláshoz!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon