10 régi kedvenc a nagyi receptje szerint: ezek az ételek visszarepítenek a gyermekkorba
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Régi finomságok, felejthetetlen ízek, a nagymama receptjeit nem lehet felülmúlni, megéri elkészíteni őket.
Vannak ízek és illatok, amelyek emlékeket idéznek fel az emberben: ilyen a frissen sült kelt tésztás sütemény, egy tányér meleg leves, a fűszeres sült hús vagy a rakott krumpli aromája. Ezek olyan főételek és sütemények, amelyeket a mama készít a legfinomabban.
Ezek a régi finomságok élénken élnek a fejekben, sosem lehet őket elfelejteni, jólesik elkészíteni őket és felidézni az emlékeket. Ezeket az ételeket reggelig lehetne sorolni, mi most néhány kedvencünket halásztuk elő. Érdemes őket kipróbálni, de jöhetnek a kommentek is, te mit szerettél a legjobban a nagyi finomságai közül.
Sült sertésoldalas
A sertésoldalas sok mindenhez illik, lehet főzelék mellé kínálni, de kenyérrel és savanyúsággal fogyasztva is tökéletes. A hús sokféle fűszerezéssel készülhet, mégis akkor a legfinomabb, ha a nagyi technikája szerint zsírban sütöd pirosra és egyszerűen csak sóval és borssal fűszerezed.
Krumplilaska
Az egyszerű finomságot sokféleképpen lehet kínálni. Édes vagy sós töltelékkel gazdagítva, mártogatóssal, leves vagy szaftosabb ragu mellé, de magában fogyasztva is felejthetetlen a krumplilaska. A tésztája lehet vastag vagy vékonyra nyújtott, mindkét változatban nagyszerű. Régen sparhelt tetején sült a krumplis tészta, ennek hiányában süsd meg serpenyőben, amelyet szintén érdemes zsírral kikenni.
Lagzis krumpli
A kiadós krumplis köret Gyula krumpliként is ismert, a szóbeszéd szerint egy Gyula nevű férfi készítette először ezt az ételt, azóta pedig a sátras lagzik kedvence. A sajttal és tejföllel rétegezett krumpli tényleg nagyon tartalmas, simán csak salátával is kínálhatod. Ha túl nagy adag készülne belőle, tedd hűtőbe, másnap pedig a sütőben melegítsd át.
Tejfölös csirkepaprikás
A nagyi tanácsát megfogadva egész csirkéből érdemes paprikást készíteni, amely mellé mindig nokedli dukál. A csirkepaprikás igazi hagyományos kedvenc, bár minden családban máshogy készítik, van, ahol tejfölt főznek a sűrű szaftba, máshol csak a tálalásnál kerül rá. Ha az igazi, régi nagyis ízeket szeretnéd felidézni, akkor olaj helyett libazsíron készítsd a paprikást.
Becsinált leves
Az első hallásra mókás nevű leves nagyon tartalmas és ízletes. A levesben fehér hús és párolt zöldség kap helyet, a sűrítés pedig világos színű rántással történik. A becsinált jóval tartalmasabb a húslevesnél, bármilyen zöldséggel dúsítható, kerülhet bele krumpli, gomba, zöldborsó és répa, ha pedig szeretnéd, kis méretűre szaggatott házi galuskával is gazdagíthatod a levest.
Mákos nudli gyümölcslekvárral
A régi kedvenc természetesen akkor a legfinomabb, ha a mama készíti. A mákot krumplis tésztára, vagyis nudlira kell rászórni. A krumplit mindig melegen kell összetörni, a lisztet azonban csak akkor adagold hozzá, amikor már kihűlt, mivel a forró massza nagyon sok lisztet vesz fel, kemény lesz a nudli.
Almás pite
Ahány ház, annyi szokás, a jó öreg almás pitét sem ugyanúgy készítjük. Vannak háztartások, ahol az omlós tésztával készült változat a nyerő almás-fahéjas töltelékkel, míg máshol a lédús almát dióval keverik. Bármelyiket is válaszd, a finom, illatos sütemény mellé remekül illik a tejszínhab vagy a vaníliafagyi.
Cseresznyeleves
A frissítő, hideg levest nyáron kötelező elkészíteni. Készülhet csak cseresznyével, de ha szeretnéd, más gyümölcsöt is keverhetsz hozzá. A levest a legtöbb háztartásban tejszínnel főzik, de használhatsz helyette tejet vagy tejfölt is. A sűrítést vaníliapudinggal érdemes végezni, úgy sokkal finomabb lesz a nyár kedvenc levese.
Krumplileves nagyi módra
Igazi szerény finomság, alig kell bele valami, mégis mennyei, laktató, spórolós napokra tökéletes választás. A levest kedvedre dúsíthatod, ha szeretnéd, mehet bele hús vagy kolbász, a lelke azonban a zeller és a petrezselyem, ezeket vétek lenne kihagyni belőle. A krumplileves rántással készül, amely zsírral lesz igazán finom.
Nagyiféle tepertős pogácsa
A pogácsa igazi régi kedvenc, sokféle közül lehet válogatni, az egyik legkedveltebb változat a tepertős. Ez a pogácsa hajtogatva készül, a tetejét pedig rácsozni kell, így jó ropogósra sül. Zsírból használj libát és a fűszerekkel is bánj bátran, őrölt fekete borssal nagyon finom lesz a tészta.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia, Sági Zsófia/Sóbors