Szaftos csirkepaprikás a nagyi receptes füzetéből: sok tejföllel meglocsolva az igazi

csirkepaprikás2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahány ház, annyi szokás, ki így, ki úgy készíti a jó öreg csirkepaprikást, amely nokedlivel kínálva a legfinomabb.

A magyar konyha egyik büszkesége az ízletes és szaftos csirkepaprikás, amit a hagyományos recept szerint egész csirkéből érdemes elkészíteni, de ha csak combjából készül, úgy is tökéletes lesz.

A régi ízeknél maradva érdemes libazsíron pirítani a paprikát és a hagymát. Először a paprika kerüljön a zsiradékra, mert úgy sokkal jobb és intenzívebb ízeket lehet felszabadítani belőle. A hegyes-erős paprika csak miattunk került bele, a családban szeretjük, ha kicsit pikánsabb, csípősebb az étel, de ki is hagyhatod belőle.

A tejfölt sokan csak tálalásnál csorgatják a paprikásra, mi azonban úgy szeretjük, ha jó tejfölös, ezért végső mozzanatként habarást kap. A szaftos csirkepaprikás nokedlivel a legfinomabb, de tésztával is bátran lehet kínálni.

Ha pedig további hagyományos kedvenceket készítenél, akkor próbáld ki a bakonyi sertésszeletet és a gombapörköltet.

Tejfölös csirkepaprikás

csirkepaprikás

Hozzávalók 4 személyre

Csirkepaprikás:

  • 8 darab csirkecomb (alsó, felső)
  • 2 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab TV paprika
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • 2 darab paradicsom
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • kevés zsír vagy olaj

Habarás:

  • 300 gramm tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
Recept idők

Elkészítés:

Forró olajon vagy zsíron először az apróra kockázott paprikákat pirítsuk meg, utána (körülbelül 2 perc múlva) keverjük bele a finomra vágott hagymát és az apróra kockázott fokhagymát. Pirítsuk tovább, majd szórjuk rá a fűszerpaprikát, a combokat is tegyük a fazékba. A húst keverjük át, adjuk hozzá a paradicsomot és öntsük fel annyi vízzel, amennyi a combokat ellepi, majd fűszerezzük sóval és borssal.

A paprikást főzzük addig, míg a szaft besűrűsödik, a hús puha lesz (körülbelül 40-50 perc). Utána keverjük hozzá a habarást, még főzzük pár percig, majd kínáljuk nokedlivel.

Habarás:

A tejfölt és a lisztet keverjük csomómentesre. Közben a paprikás főzőlevéből is csorgassunk hozzá, hogy könnyebb legyen a liszt elkeverése, majd az egészet adjuk a paprikáshoz és keverjük el alaposan.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük