Ezeket a salátákat készítsd el nyáron: nem terhelik meg a gyomrot, mégis laktatóak

nyári zöldsaláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A saláták szerepe leginkább a nagy melegben értékelődik fel, amikor nem kívánjuk a nehéz, meleg és esetleg zsíros ételeket. Ettől függetlenül hasznos lenne, ha rendszeresen beiktatnád a táplálkozásodba ezeket a rost- és vitamindús fogásokat.

A saláta, ha a megfelelő alapanyagokat használod hozzá, tökéletes főétel lehet, persze nemcsak kánikulában, de ha 30 fok körül van egész nap a hőmérséklet, akkor nem is nagyon kívánsz más ételt. A saláta alapanyagai rostokban, vitaminokban gazdagok, ráadásul nyáron szinte mindennek szezonja van, ami azt is jelenti, hogy akár mindennap teljesen más összetételben készítheted ezt az egészséges fogást.

Ha nem vagy biztos benne, milyen öntettel kínáld a salátát, akkor ezeket a nyári dresszingeket mindenképpen ajánljuk, hiszen mindegyik típushoz illenek.

A saláta elvileg a fogyókúrához kötődik, aki diétázik, általában zöldségekkel teszi. De nagyon kell ezzel vigyázni, mert ahány kalóriát spórolsz a zöldekkel, annyi pluszkalóriát fogsz bevinni a cukros, zsíros, kalóriadús öntetekkel. A majonézes salátákkal is bánj csínján, de szerintem télen férnek inkább bele az étrendbe, és ha tudod, hígítsd őket joghurttal. 

salika álló ok

Pestós tésztasaláta csirkemellel

Ebben a tésztasalátában a marinád a különleges, mert sütés előtt a zöldségeket és a húst citromos-fokhagymás olajba kell forgatni, hogy magukba szívják azt. Egyébként pedig fehérjében gazdag és laktató ez a pestós tésztasaláta, és nem mellesleg vitamingazdag is. Kínálhatod behűtve, vagy akár langyosan is. 

pestos tésztasaláta

Görög saláta

A görög saláta megunhatatlan, a készítésénél érdemes az eredeti receptúrát követni. A klasszikus változat édes, lédús, érett paradicsomból, uborkából, lila hagymából, egész kalamata olívabogyóból és jó minőségű feta sajtból áll össze. Nyáron mindenképp édes, friss paradicsomot válassz, de szezonon kívül koktélparadicsommal is dolgozhatsz. A zöldségek megválasztása mellett az öntetre is nagy hangsúlyt kell fektetni: a jó minőségű, extraszűz olívaolaj a lelke a dresszingnek.

görög saláta álló

BBQ-csirkés zöldsaláta

Nagyon tartalmas ez a BBQ-csirkés zöldsaláta, hiszen a lelke a barbecue-szószban megsütött csirkemell, amely annyira ízgazdag, hogy bőven elég, ha sima zöldsalátán kínálod. A szószt ugyan mindegyik szupermarket polcán megtalálod, mégis azt tanácsolom, hogy készítsd el házilag. A csirkének pedig bármelyik részét bepácolhatod vele, nyáron legyen kicsit könnyedebb, csirkemellel készítsd.

bbq csirkés zöldsaláta

Zöldsaláta tojással és quinoával

Ez egy olyan alakbarát recept, amely finom, sőt mutatós is. A saláta alapja rukkola, quinoa, paradicsom és uborka, a tetejét pedig dió és főtt tojás koronázza meg, de igazán finom a citromos dresszingtől lesz. A citromlevet extraszűz olívaolajjal és valamilyen friss zöldfűszerrel kell egybekeverni, próbáld ki mentával, szuperül feldobja a salátát.

zöldsaláta tojással és quinoával

Zöldfűszeres krumplisaláta

A zöldfűszeres krumplisaláta minden évszakban jó választás, hisz krumplit mindig vehetsz, de vedd szezonálisra, és nyáron újkrumplival és friss, harsogó zöldhagymával készítsd el. Az újkrumplit pucolni sem kell, gyorsabban megfő, és a keményítőtartalma is alacsonyabb, mint az öregburgonyáé. A saláta vinaigrette-tel lesz a legfinomabb. 

zöldfűszeres krumplisaláta

Tésztasaláta csirkével és főtt tojással

A tésztasaláta nagyon laktató étel, de érdemes fehérjében és rostban gazdag alapanyagokkal keverni, úgy kevésbé emeli meg a vércukrot. Ez a csirkés, főtt tojásos saláta alapvetően majonézes alapú, de érdemes lágyítani egy kevés görög joghurttal. A csirkemellet ebben a receptben biztosan szeretni fogod, nem fogod száraznak érezni, átjárja a szósz. Az alapvetően puha hozzávalók mellé válassz roppanós zöldséget. 

csirkés tojásos tésztasaláta

Citromos tonhalsaláta

Ez egy végtelenül egyszerű saláta, amelyben a tonhal mellett a citrom íze dominál, ráadásul pillanatok alatt elkészül. A citromos tonhalsalátában fontos elem még az édes koktélparadicsom és a kicsit kesernyés rukkola, amely egyensúlyban tartja az ízeket. A fehérjebombát tovább fokozhatod, ha mozzarellát is teszel bele. 

43710366 08f0cf40edf9cc3f2159e67e766a3a52 wm

Cézár-saláta

A görög salátához hasonlóan szintén nagy klasszikus a Cézár-saláta, amely viszonylag kevés alapanyagból áll, de igencsak laktató, ezért főfogásként szokták kínálni az éttermekben. Az alapja római saláta, a lelke pedig a Cézár-öntet, amelynek viszonylag szigorú a receptúrája, de semmiképpen nem majonézes alapú. A krutontól pedig istenien roppanós textúrát kap az étel. 

Fotó: Getty Images, Sági Zsófia/ Sóbors, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük