Olaszrizling, amiben mindig megbízhatunk - Nagyon sokféle ételhez illik

rajnairizling2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Először is hagyjuk a névvitát: nem olasz és nincs köze a rajnai rizlinghez. Olyan régóta megbízható társunk itt a Kárpát-medencében, hogy mindegy, miként nevezzük, bárkit kérdezünk meg, mindenki ismerni fogja az olaszrizlinget.

A közép-európai eredet biztos, és az is, hogy mi nagyon komolyan vesszük a fajtát. Ezt nemcsak az mutatja, hogy a legnagyobb mennyiségben termesztett fehérszőlő-fajtánk, hanem az is, hogy a mindennapi fogyasztásra szánt palackok mellett egyre fontosabb szerepe van a komoly, akár dűlőszelektált olaszrizlingeknek is.

A szomszédos országokban is fellelhető, a legtöbb Horvátországban, ahol grasevinaként kérjük ki egy-egy tengerparti nyaralás során, valamint Szlovákiában, Ausztriában, Romániában és Csehországban is termesztik. Nálunk a Balaton északi partján (Badacsony, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak) a legfontosabb szőlőfajta, de az összes tó körüli borászatnál, akik megfelelnek az erre vonatkozó előírásoknak, találhatunk olaszrizlingből készülő BalatonBort. Ráadásul Tokaj kivételével talán nincs is borvidékünk, ahol ne lennének belőle telepítések.

Mit kell tudni az olaszrizlingről?

Megbízható fajta, ami ellenáll a tavaszi és a téli fagyoknak, és a szárazságot is viszonylag jól tűri. Emiatt is kedvelik a borászok, na meg azért is, mert bőtermő. A neutrális aromájú fajták közé tartozik. Akik az intenzív illatokat kedvelik, azoknak talán ez hátrány, de pont emiatt tudja jól közvetíteni a termőhelyet, ami nem utolsó szempont.

A savaknak van még meghatározó szerepe az olaszrizlingnél. Savra szüretelve élénk és feszes borok készülnek belőle, amik például az egyik legjobbak fröccsalapként. Az érettebb szemekből pedig komoly, dűlős tételek készülhetnek a szakavatott kezekben. Ezek hosszabban is érlelhetőek és eltarthatóak. Jó cukorgyűjtő, így késői szüretelésű édesek is készíthetők belőle, bár ez inkább kivételként jelenik meg. Néha még aszúsodik is, de ezzel a típussal leginkább az osztrák oldalon foglalkoznak, ott sem minden év alkalmas erre.

Látható, hogy többféle stílusban találkozhatunk az olaszrizlinggel, amikhez az ételek széles körét tudjuk párosítani, így mindig biztos kézzel nyúlhatunk valamelyik palackjához. A könnyedebb tételek mellé saláták, halételek, friss sajtok, egyszerűbb szendvicsek, sült csirke kerülhet. A komolyabb, hordós palackokat sertésből, mangalicából készült fogásokhoz, zsírosabb pontyhoz, tejszínes mártással készült tésztákhoz próbáljuk ki.

Nagy és Nagy Balatoni Olaszrizling 2019

A borászatot 1999-ben alapította két testvér, Nagy Lajos és Nagy Csaba közös vállalkozásként. Az azóta történt talán legfontosabb változás, hogy most már Lajos két lánya, Noémi és Franciska áll a családi tulajdonú pincészet élén. Az északi parti borászat nagy területről sok szőlőt dolgoz fel, természetesen fontos fajtájuk az olaszrizling. Ez egy könnyed, reduktív eljárással készülő tétel, ami friss, zöldalmás, citrusos aromákkal bír. A meleg balatoni nyarak ideális fröccsbora lehet.

Zelna Füred Olaszrizling 2018

A fiatal házaspár által vezetett észak-balatoni borászatnál igazán otthon érzi magát az olaszrizling, amelyből többféle típusú bort is készítenek, különböző dűlőkből. A kezdetektől organikusan művelik a területeiket, vigyáznak a körülöttük élő természetre. A füredi termőhelyről származó bor egy része tölgyfa hordóban ért majdnem fél évet, ezáltal nemcsak a termőhelyi adottságok, hanem az érlelési aromák is megjelennek ebben az izgalmas, komoly komplexitással bíró borban.

Martinus Tóhely Olaszrizling 2018

A Martinus Birtokot Ruppert Márton borász igazgatja – méghozzá organikus művelésmóddal –, aki családjával együtt itt, a Balatoni északi partján él. A Tagyon-hegyi területek talaja mészkő és dolomit, ami a borok stílusában is megmutatkozik. A Tóhely Olaszrizling elegáns, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, körtével teli aromái mellett pomeló és zöldfűszerek frissítik a kortyot. A savszerkezet feszes, a komplexitást pedig érezhetjük a pohárban folyton változó ízjegyekben. Egy kellemes nyári halvacsora mellé pont jó választás lesz.

Fotó: Szabó Miklós

Dubicz Superior Olaszrizling 2017

A mátrai borászat kiemelten a fehérborokkal foglalkozik, méghozzá 100 hektárnyi saját területén. Elég nagy munka egy ekkora birtokot igazgatni, de a tulajdonos, Dunai György Sándorné és lánya, Bernadett szívesen veti bele magát. Ez az olaszrizling az exkluzív borcsalád tagja, így csak a legjobb évjáratok legkülönlegesebb tételeiből készül. Az érett sárga húsú gyümölcsök mellett az új fahordós érlelés fűszeressége egészíti ki ezt a komoly beltartalommal rendelkező bort.

Első fotó és cover: Getty Images

Ezt is szeretjük