![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mit használtak a magyarok régen paprika helyett?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha magyar étel, akkor szalonna, hagyma, pirospaprika, maximum fokhagyma - ezek az ízek határozzák meg a konyhánkat, és ez annyira bebetonozott szabály, hogy azt hihetnénk, honfoglaló őseink is fűszerpaprikával pirították le a hagymát a pörkölthöz, nem lehetett másképp.
Pedig nem így volt, sőt, a fűszerpaprikát csak a 19. századtól ismerték meg itthon, és addig is elég sokat főztek, elég jól, sőt - ha túlzás is volna kijelenteni, hogy jobban, mindenesetre legrégebbi szakácskönyvünk receptjeiből következtetve mindenképpen változatosabban, mint ma vagy a múlt századokban.
Gyömbér
Nálunk gyömbér soha nem is volt otthon, akkor ismertem meg, amikor az első kínai és indiai ételeket kipróbáltam a saját konyhámban. Ma a köztudat szigorúan az ázsiai gasztronómához köti gondolatban, pedig kedvenc régi szakácskönyvemben, a 17. századi Szakácsmesterségnek könyvecskéjében a leggyakrabban használt fűszer. Teszik hús alá készülő mártásokba, levesekbe, húsokhoz, halhoz, de használják ugyanígy édességekhez, vagy fontos böjti, tehát húsmentes ételhez, a kásához. Még a töltött káposztába is tesznek belőle, sőt, a lencséhez és a zsemlegombóchoz is adnak.
A gyömbér rejtélyes módon, egyik pillanatról a másikra tűnt el a lejegyzett magyar receptekből, Zilahy Ágnes 1892-es szakácskönyvében már nyomát sem találni.
![gyomber](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290901/29090127_1c182e7179bd4bd7e0bb51fed7c43fc6_wm.jpg)
Fahéj, szerecsendió
Ha ma húsételbe fahéjat teszünk, az biztosan azonnal megkapja a közel-keleti bélyeget, pedig a régi magyar szakácsok nem ódzkodtak a használatától. A mai felfogás szerint fahéj csak és kizárólag desszertbe kerülhet, pedig egészen izgalmas dolgokra képes ez a fűszer sós környezetben is. Ugyanez igaz a szerecsendióra is, különösen a fahéjjal karöltve tud nagyon izgalmas dolgokat létrehozni - nagyon sok húsételben szerepel legrégebbi szakácskönyvünk receptjeiben.
Bors
Míg a mai konyha alapszabálya, hogy egy húsétel vagy borsos, vagy paprikás lehet, a kettő együtt nem, addig ezekben a régi magyar receptekben szinte minden húsételben van bors. Amolyan alapvetésként alkalmazott ízfokozónak használják, mint mi a sót.
![safrany](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290927/29092761_97ab67aacc1a249cfad5a39ead7c4fb5_wm.jpg)
Sáfrány
Bár nyilván akkor is luxusnak számított, sok recept alkalmaz sáfrányt, különösen a húsokhoz készített mártásokhoz használták gyakran, valószínűleg szép színe miatt is.
Citrom, méz, mazsola
Ahogy a fahéj is szerepelhetett sós fogásokban, úgy keverték bátrabban az édes és a sós ízeket egymással. Savanyítottak citrommal és édesítettek mézzel, nagyon gyakran mazsolával, sokhelyütt húsételeket is, nem csak desszertet. Az édes és a sós kategóriák közötti határvonal lazaságát mutatja az is, hogy a bélesek, töltött tészták viszont gyakran készültek sós töltelékkel, például savanyú káposztával vagy spenóttal. Szóval ha mostantól azon kapják a feltűnésre vágyó barátaikat, hogy gyömbért reszelnek a pörköltbe vagy mazsolát adnak a lecsóhoz, nem mondhatják, hogy gasztroforradalmat csinálnak, hiszen nem tesznek mást, mint egyszerűen csak követik a régi magyar hagyományokat.