Fantasztikus receptek zamatos és lédús paradicsomból – 10 kedvenc receptünkből válogattunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vitamindús paradicsomot sokféle módon fel tudjuk használni a konyhában. A legegyszerűbb, ha nyersen fogyasztjuk, de kerülhet salátába vagy szendvicsbe, bátran főzhetünk belőle ízletes ragukat, mártásokat vagy könnyű levest.
A zamatos és lédús paradicsom gyakori alapanyag a magyar konyhában, remekül fel tudjuk használni, minden formájában szeretjük.
Remekül viseli a fűszereket, a paradicsomból készült ételek lehetnek csípősek vagy édesebb ízűek, raguknál tejszínnel vagy kókusztejjel egészíthetjük ki, bazsalikommal párosítva is nagyszerű, de még leveles tésztába is tölthetjük. Sőt, ha nagyon szeretjük a rántott zöldségeket, akár be is panírozhatjuk, hogy aztán bő olajban aranybarnára süssük.
Paradicsomsaláta
Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak, a könnyű, ízletes paradicsomsalátát izgalmas fűszerek teszik különlegessé, tálalás előtt érdemes minél több ideig a hűtőben tárolni, hogy az ízek összeérjenek. Magában, feta sajttal bolondítva vagy húsok mellé kínálva is tökéletes lesz.
Nápolyi spagetti
Az egyszerű tésztás ételek mindig nyerőek, különösen akkor, ha az olaszok kedvence paradicsomos mártással van nyakon öntve. A paradicsomos tészták bőséges kínálatában az egyik legfinomabb a nápolyi változat, ami friss paradicsommal a legjobb, de konzervből is el lehet készíteni. A nápolyi ragu különlegessége, hogy bátran tehetjük pizzatésztára is, sokkal finomabb lesz vele.
Pizzaiola borjú
Még egy Nápolyból származó fenséges étel, amit érdemes kiváló minőségű húsból készíteni. Az egytálas lassú főzéssel készül addig, amíg a hús vajpuha nem lesz.
Katalán fokhagymás pirítós
A ropogós kenyérszeleteket vajjal vagy fokhagymával érdemes megkenni, mindkét egyszerű változat nagyon finom, olykor azonban érdemes a megszokott pirítóst más formában tálalni, például úgy, ahogy a katalánok szeretik, paradicsommal és fokhagymával.
Bazsalikomos paradicsomleves
A sűrű, zamatos paradicsomleves ebben a receptben olaszos változatban készül, köszönhetően a bazsalikomnak és az oregánónak. A leves más különlegességet is rejt magában, a paradicsom tepsiben sül, mielőtt leves lesz belőle, valamint karamellizált hagyma is gondoskodik a gazdag ízélményről.
Aszalt paradicsomos kenyér
Szeretem a felturbózott kenyereket, amikor valami plusz, különleges alapanyag dobja fel a tésztát. Ilyen az aszalt paradicsomos kenyér is, amibe sajt és bazsalikom kerül, az így készült pékárut magában is jólesik eszegetni.
Korma
A magyar és az indiai konyha is nagyon szereti a paradicsomot friss formájában, illetve passzírozva is, főleg a passatát teszik különböző krémes ragukba. Az egyik ilyen nagy indiai kedvenc a korma, ami egy csirkehúsos, nagyon intenzív fűszerezésű ragu.
Csirkés-parmezános egylábasos tészta
És ha már a paradicsomos tészták is szóba kerültek, az egyszerű változatok mellett vannak gazdagabbak is, amelyekbe húst is érdemes csempészni. Az egylábasos tésztába csirkehús és parmezán is kerül, így sokkal kiadósabb és finomabb lesz.
Paradicsomos pite
A paradicsomos pite igazán egyszerű, filléres finomság, amit spórolós időkben érdemes elkészíteni, na meg akkor, ha az ember gyorsan szeretne valami finomat készíteni, mondjuk második fogásnak. A töltelék leveles tésztában fog megbújni, puritán, mégis nagyon ízletes.
Indiai csirkecurry
Még egy erőteljes, szaftos ragu az izgalmas indiai konyhából, ami rizzsel vagy naan kenyérrel mártogatva igazán finom. A zamatos mártás passata és tejszín találkozásának köszönhetően lesz nagyon krémes állagú.
Fotók: Getty Images
- paradicsom
- paradicsomos tészta
- paradicsomos
- paradicsomsaláta
- nápolyi spagetti
- pizzaiola borjú
- katalán konyha
- bazsalikomos paradicsomleves
- paradicsomleves
- aszalt paradicsom
- aszalt paradicsomos kenyér
- indiai konyha
- csirkés parmezános egylábasos tészta
- paradicsomos pite
- paradicsomos receptek
- receptválogatás
- Gasztro