10 szuper feltét, amitől az unalmas piritós igazi gourmet fogás lesz

pirítóska
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt gondolom, hogy simán el tudnék éldegélni kenyér nélkül vagy legalábbis minimális mennyiséggel, de van egy ok, ami miatt mégsem akarok megválni tőle - ez pedig a pirítós.

Gyerekkoromban a pirítós a gyomorrontásos időszakokhoz kapcsolódott, ezt kaptam, hogy kíméljem a gyomrom. Általában üresen ettem, de hamar meguntam. Apu kedvence a fokhagymás volt, amit később én is megszerettem. Téli estéken rendszerint előkerült, csak utána órákig mostam a fogam, hogy másnap ne fokhagymaszagúan menjek iskolába. 

Ha félreteszem a rossz emlékeimet, akkor bizony a pirítós nagyon finom étel. Már azt is imádom, ahogy a vaj elolvad a forró kenyérre kenve. A tatárbifsztek mellé sem tudok mást elképzelni, de a baracklekvár is tökéletesen mutat rajta.

Az, hogy mennyire pirítjuk meg a kenyeret, ízlés dolga, én azt szeretem, ha nagyon ropog, de persze semmiképpen nem égett. Valaki csak a szélét szereti megpirítani úgy, hogy a belseje kicsit puhább marad. Azért, hogy izgalmas is legyen, mutatunk tízféle feltétet.

A pirítós 10 arca

Avokádókrémes - Nem véletlenül vettem előre ezt a változatot, nagy kedvencem ez a kence, amelynek az íze pirítóson érvényesül igazán. A tökéletes és tényleg pofonegyszerűen elkészíthető avokádókrém receptjét is mutatom. Ha még karikákra vágott paradicsomot is teszünk a tetejére, az lesz az igazi ízorgia. 

pirítós

Tükörtojásos - Nagy kedvenc, már csak azért is, mert amikor beleharapok a sárgájába, rögtön ráfolyik a ropogós kenyérre, ami azonnal magába szívja. A tükörtojást én lágyan, remegősen szeretem, amit aztán vajjal vagy krémsajttal megkent pirítósra helyezek rá, és már eszem is.

Sonkás-sajtos - Ez egy igazi klasszikus, csak az a lényeg, hogy igazán ízes, jó minőségű sonkát és sajtot helyezzünk rá. Serrano vagy hasonló típusú érlelt sonka tökéletesen illik hozzá. A kenyeret megkenhetjük vajjal, de túróval is nagyon izgalmas kombináció. Ínyencek a sonkát füstölt lazacra cserélhetik.

Tonhalkrémes -  Bár tonhalkrémet legtöbbször melegszendvicsen eszem, pirítóson is tökéletes, és akkor nem kell addig várnunk, míg megsül. A tonhalkrém pikk-pakk elkészül, utána csak kenjük meg vele a kenyeret, és már ehetjük is. 

lágytojásos pirítós

Lágytojásos - Ezt az ételt a kedvenc kávézómban ettem, amikor még kicsik voltak a gyerekek és volt időm hosszabban reggelizni. A pirítóst csíkokra vágták, mellé lágytojást szervíroztak. Vajjal megkentem a kenyereket, mellé kanalaztam a tojást. Egyszerű, de nagyszerű étel. 

Olívaolajos-balzsamecetes - Ehhez tulajdonképpen bármilyen kenyér passzol, de pirítóssal is szuper. Az extra szűz olívaolajat öntsük egy kis tálkába, nyomjunk rá egy kevés balzsamecetkrémet, majd ebbe tunkoljuk a kenyerünket. A balzsamecet krémes változata abban különbözik a simától, hogy a felére redukálják, majd egy kevés barna cukorral, borssal, citrommal és vaníliával ízesítik. Az egyik német üzletláncban gyakran lehet kapni.  

Tojáskrémes - Hívjuk bárhogy, tojáskrémnek vagy zsidó tojásnak, ezt a kencét is pirítósra találták ki. Az elkészítése picit időigényesebb, de az íze kárpótol minket. Inkább ráérősebb hétvégi reggelekre ajánlom. 

Vajas-lekváros - Tudom, hogy ez végtelenül egyszerűen hangzik, de reggelire kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint a finom vajjal megkent pirítóst valamilyen isteni, csupa gyümölcs lekvárral. A lekvár helyettesíthető mézzel is. 

mogyoróvajas pirítós

Mogyoróvajas - Igazi energiabomba ez a teljesen egyszerű, de nagyon laktató változat. Használhatunk bolti krémet, de házilag is könnyen elkészíthető. Garantáltan feldobjuk vele a napunkat. Ha így sem lenne elég laktató, karikázzunk a tetejére banánt.

Camembertes-körtés - A camembert gyümölccsel az igazi, és ha magában is megállja a helyét, miért ne tegyük pirítósra? Egy kevés diót is kínálhatunk mellé a tökéletes ízélmény érdekében.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük