Mi minden készülhet rizsből? Levesbetét, főétel és desszert alapja is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A rizs sokkal több, mint egy unalmas köret, rengetegféle étel készülhet belőle attól függően, milyen technikával, fűszerekkel és alapanyagokkal állítod párba.
Krémes, filléres desszertek, laktató főételek alapja lehet, de levesbetét és ital is készülhet belőle. Bár sokan unalmasnak tartják, érdemes adni neki egy újabb esélyt, sok izgalmas étel nélkülözhetetlen eleme.
Az alábbi válogatásban 10 kedvenc rizses receptünket gyűjtöttük össze, köret nincs benne, helyette rengeteg különleges fogást találsz majd. A rizs egy igen olcsón beszerezhető alapanyag, így érdemes gyakran használni a konyhában, biztosak vagyunk benne, hogy ezek a receptek a te szívedet is elrabolják majd.
Görög citromos leves
A frissítő, savanykás leves a görög konyha egyik kedvence, amellett, hogy nagyon finom, még laktató is, ugyanis csirkemell és rizs is kerül bele. Levesbetétként arborio rizst érdemes választani, ugyanis ez nem fő szét olyan könnyen, a közepe roppanós marad. A levest leggyakrabban feta sajttal és tejföllel kínálják, ez a görög recept egy igazán üde színfoltját képezi a nemzetközi konyhának.
Egytepsis tonhallal és rizzsel
Elképesztően egyszerű ez a recept, ízeiben mégis nagyon összetett, olyan, mint egy rakott tészta, csak éppen rizs az alapja, illetve a sokszor már unalmas csirkehús helyett hallal készül. Az étel hatalmas előnye, hogy a maradék rizst is felhasználhatod hozzá, viszont ha frissből készíted, azt mindenképpen elő kell főzni, mielőtt a többi alapanyaghoz kevered. A sütőben sült fogást citromos-petrezselymes vaj koronázza meg.
Spanyol kolbászos rizs
A nemzetközi vonalon maradva meg kell említenünk a spanyolok rizses egytálételét, amelyben a paradicsom és a chorizo kolbász íze dominál. A picit nehezebb, zsírosabb kolbász ellenére egy könnyed fogásról van szó, rengeteg friss zöldség, répa, angolzeller, zöldborsó ellensúlyozza a fűszeres, paprikás ízeket. Rizsből mindenképpen hosszú szeműt válassz, azzal lesz tökéletes a végeredmény.
Rizses hús
Ha már rizs és hús, nem maradhat ki a felsorolásból a magyar konyha nagy kedvence, a rizses hús sem. Bár sajnos a menzán nem szerettetik meg ezt az ételt a gyerekekkel, érdemes adni neki egy esélyt, teljesen más lesz házilag készítve. Lényegében egy pörköltalapot kell főzni, ebbe kerül bele a rizs. A jó szaftos rizses hús alól nem hiányozhat a szalonna, de paradicsomot és paprikát is érdemes belekeverni.
Sütőtökös rizottó
Ha rizs és főétel, természetesen meg kell említeni az olasz konyha egyik kedvencét, a rizottót is. A rizottó számtalan módon készülhet, a sima parmezánostól kezdve a cékláson és gombáson át a sütőtökös verzióig. A lényege, hogy a rizst úgy kell krémesre főzni, hogy a közepe roppanós maradjon, ezért csak rizottórizzsel lehet elkészíteni. A jó minőségű száraz fehérbor, a zsíros vaj és a parmezán sem hiányozhat belőle.
Vega paradicsomos gombóc
A paradicsomos gombóc is készülhet hús nélkül, ha a rizsbe nem darált sertéshús, hanem spenót kerül. Ahhoz, hogy ez a két alapanyag egyben maradjon, szükség van valamilyen kötőanyagra, ezt a szerepet a tojás és a reszelt sajt tölti be. A mártás sem a megszokott, a paradicsomlé mellé vöröslencse is kerül, így egy igazán laktató és izgalmas főfogást kapsz majd a végén.
Rizsital
A vegánok számára talán a tejtermékek helyettesítése az egyik legnehezebb feladat, de ma már ez sem jelent túl nagy kihívást. Rengetegféle növényi ital kapható, ezeket érdemes házilag is elkészíteni. Ha minél semlegesebb ízű ital a cél, akkor készüljön rizsből a tejhelyettesítő, ezt főételekbe és sütemények tésztájába is teheted.
Rizskoch
A rizskochot senkinek sem kell bemutatni, mégis sokan vannak, akik még sosem készítették el házilag, pedig nagyon egyszerű. Első lépésként tejberizst kell főzni, amit habosra kevert tojássárgájával és tojásfehérjehabbal kell egybeforgatni, majd a tepsibe simítani és mehet is a sütőbe. A rizskochot kínálhatod szörppel, gyümölcsökkel, de csokisziruppal is.
Sült rizspuding
A törökök sült rizspudingja, a sütlaç, hasonlít a tejberizsre, mégis más, ugyanis tejszínnel és vaníliával készül, így sokkal krémesebb és még édesebb lesz. Nem véletlenül hívják rizspudingnak, ugyanis keményítő is kerül bele, így sűrűbb lesz az állaga. A sütlaç tetejét grillezni kell, akár cukrot is lehet rá karamellizálni, úgy még sokkal finomabb lesz.
Rizsfánk
A rizsfánk Olaszországban népszerű édesség, a pénztárcabarát desszert könnyedén összedobható. Maradék tejberizsből is készülhet, a hideg, kihűlt rizsbe keverj tojást és lisztet, majd csak annyi a teendőd, hogy kisüsd olajban. Kívül aranybarna és ropogós lesz, belül pedig krémes. Finomliszt helyett mandulaliszttel is készítheted.
Fotók: Getty Images; Sági Zsófia/Ács Bori/Sóbors