10 rostban gazdag, mennyei édesség: köles, zab vagy bulgur az alapjuk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Ha valami édeset kívánsz, de nem szeretnél cukorsokkot kapni, liszt helyett használj zabpelyhet, kölest vagy bulgurt alapnak, hogy tápláló, rostgazdag desszertet kapj végeredményül.
Mindegy, melyik desszertet választod, mindegyik rostdús, úgyhogy garantáltan feltöltenek, ellátnak energiával. A köles, a zab és a bulgur is viszonylag könnyen és olcsón beszerezhető alapanyagok, és semleges ízük miatt el lehet vinni őket akár sós, akár édes irányba. Mi most utóbbira mutatunk pár ötletet: a köles tökéletes túróhelyettesítő, a zab liszt formájában is működik, a bulgur pedig haraphatóbb desszertet eredményez.
Citromos energiagolyó
Ha valami igazán gyors, igazán tápláló és valódi energiabomba édességre vágysz, ez a citromos golyó a lehető legjobb választás. Az alapja zabpehely, amely kesudióval és mogyoróvajjal egészül ki, de még immunerősítő, egészséges gyömbér is kerül bele. Nagyjából 10 perc összeállítani a masszát, csak egy aprítógépre lesz szükség hozzá.
Zabpalacsinta
Ha szereted a hagyományos palacsintát, próbáld ki zabpehellyel is, ha ledarálod, tökéletesen helyettesíti a fehér lisztet. Nem csak ebben tér el a megszokottól ez a recept, egy kevés joghurt és méz is gazdagítja a tésztáját. Mivel az édesítő miatt könnyebben leragad, fontos, hogy kiolajozd a serpenyőt, illetve picit vastagabbakat készíts, mint a hagyományosból, mert könnyebben szakad.
Almás-fahéjas zabkeksz
A kekszek töretlen népszerűségnek örvendenek, legyen szó a sima vagy a zabpelyhes változatról. Zabkekszet nem csak boltban, készen vehetsz, könnyedén összedobhatod házilag is. Hogy szépen összeálljon, egy kevés liszt is kell hozzá, de használhatsz belőle teljes kiőrlésűt is, amely lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. A kekszet bármivel ízesítheted, az almás-fahéjasat kötelező kipróbálni.
Csokis-zabpelyhes szelet
Elképesztően egyszerűen, sütés nélkül készül ez a mutatós desszert, amelynek zabpehely az alapja, és csokis-mogyoróvajas krém kerül a rétegek közé. Igaz, hogy rostgazdag, de nem éppen diétás ez a süti, mivel viszonylag sok cukor kerül bele, a zabpehelynek és a mogyoróvajnak köszönhetően viszont feltölt energiával.
Csokis banánkenyér
Az egyik személyes kedvencem a válogatásból ez a csokis banánkenyér, amely összvissz 4 hozzávalóból áll. Az alapja zabpehely, ezt egészíti ki az energiabomba mogyoróvaj, a banán az édes ízről gondoskodik, a csoki pedig egy kis pluszt visz az egészbe. Ne aggódj, nagyon szépen összeáll majd a „tészta”, a banán és a magvaj fogja össze, szeletelhető desszert kerül majd ki a sütőből.
Kölestorta
A köles az egyik legjobb túróhelyettesítő, ha valami miatt nem ehetsz/eszel tejterméket, mindenképpen próbáld ki desszertekben. Most egy hamis „túrótorta” receptjét mutatjuk, a köles állaga és az íze is teljesen olyan lesz, mint a tejterméknek. Ezt a sütit a diétádba is beillesztheted, csak minimális édesítőszer kerül bele, a sok-sok gyümölcs ízesíti inkább.
Kölesgombóc
Nem csak tortaként, édes gombócként is tökéletes a köles, és különösen finom lesz, ha mákba forgatod. Lényegében egy sűrű kását kell főzni, golyókat formázni belőle, majd a már említett mákba hempergetni. Mivel csak édesítőszer kerül bele, diétába is beillesztheted.
Köleskása
Ha már említettük az előbb a kását, nem maradhat ki ez sem a felsorolásból. Tejben és vízben főzve krémes desszert születik a kölesből, olyasmi lesz, mint a tejbegríz. Nagyon fontos az ízesítés, mivel a kölesnek viszonylag semleges az íze, adj hozzá mézet, vaníliát, fahéjat, és a citromhéjat se hagyd ki belőle. Fontos, hogy a kölest alaposan mosd át, különben keserű lesz.
Kölespalacsinta
Ha már volt szó zabpalacsintáról, meg kell említeni a kölespalacsintát is, a rostban gazdag reggeli vagy desszert tökéletes választás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Hogy még különlegesebb legyen a tészta, mák is gazdagítja, a kész palacsintát pedig friss gyümölcsök koronázzák meg.
Bulgurkoch
Bár a lista végére hagytuk, de ez semmit sem vesz el az érdemeiből. A bulgurkoch egy tökéletes, tápláló, isteni desszert, amelyben a rizst a rostgazdag tört búza váltja fel, cukor helyett édesítő kerül bele, tej helyett pedig növényi itallal készül. A lassan felszívódó szénhidrátok miatt nem emeli meg a vércukorszintet, és sokáig jóllakat.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Pataki-Szabó Fruzsi, Ruzsovics Dorina