Puha, sós pite cukkinivel és kukoricával – Laktató, egészséges nyári fogás

cukkinis pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Finoman és krémesen sülnek össze a zöldségek ebben a szaftos, nyári, tészta nélküli pitében.

Ne hagyományos értelemben vett pitét képzelj magad elé, mert az alábbi változatnak egyáltalán nincs tésztája, helyette a sok sajttól, a tojásoktól és a zöldségektől áll össze. Ahogy az édeskrumplis pitében, itt is csak a krémesre sült hozzávalók adják az alapot.

Süthetsz klasszikus francia sós pitét is, de a quiche-ből nem hiányozhat az omlós tészta. A quiche-nél is törekedj a szezonalitásra, spárgásat mindenképp süss, de a klasszikusat, a lazacosat is érdemes kipróbálnod. 

Cukkiniszezonban pedig vedd könnyedebbre a receptet: a lédús zöldség mellett nagyon jól mutat a gomba és a kukorica, amelyek szépen belesülnek a tojásos-sajtos alapba. Friss zöldsalátával kínálva szuper tavaszi vagy nyári ebéd lehet. 

Cukkinis-kukoricás pite

cukkinis pite recept

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 50 gramm vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 5 darab gomba (csiperke)
  • 2 darab cukkini
  • 1 doboz kukorica
  • 4 darab tojás
  • 1 teáskanál bazsalikom (őrölt)
  • 1 teáskanál oregánó (őrölt)
  • 0.5 teáskanál
  • 200 gramm reszelt sajt (mozzarella és gouda)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, a gombát szeletekre, a cukkinit egészen vékony karikákra. A kétféle sajtot reszeljük le. 

Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk és melegítsük fel a vajat, majd tegyük rá a hagymát, a gombát és a cukkiniszeleteket. Hagyjuk, hogy megpárolódjanak a zöldségek és a felesleges nedvesség is elpárologjon. A végén tegyük rá a lecsepegtetett kukoricakonzervet is, majd pár perc után vegyük le a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

Egy tálban verjük fel villával a tojásokat, majd adjuk hozzájuk a reszelt sajtot, a bazsalikomot, az oregánót és a sót. Egy 22 centiméteres piteformát vékonyan vajazzunk ki, majd öntsük bele a tojásos-zöldséges keveréket. A tetején rendezzük el a cukkinikarikákat, hogy szépen mutassanak. Szórjunk rájuk még ízlés szerint reszelt sajtot, majd takarjuk le fóliával és süssük 20 percig. Utána vegyük le a fóliát, süssük még 10-15 percig, amíg a teteje kicsit megpirul. Hagyjuk kicsit hűlni szeletelés előtt. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük