Puha, sós pite cukkinivel és kukoricával – Laktató, egészséges nyári fogás
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Finoman és krémesen sülnek össze a zöldségek ebben a szaftos, nyári, tészta nélküli pitében.
Ne hagyományos értelemben vett pitét képzelj magad elé, mert az alábbi változatnak egyáltalán nincs tésztája, helyette a sok sajttól, a tojásoktól és a zöldségektől áll össze. Ahogy az édeskrumplis pitében, itt is csak a krémesre sült hozzávalók adják az alapot.
Süthetsz klasszikus francia sós pitét is, de a quiche-ből nem hiányozhat az omlós tészta. A quiche-nél is törekedj a szezonalitásra, spárgásat mindenképp süss, de a klasszikusat, a lazacosat is érdemes kipróbálnod.
Cukkiniszezonban pedig vedd könnyedebbre a receptet: a lédús zöldség mellett nagyon jól mutat a gomba és a kukorica, amelyek szépen belesülnek a tojásos-sajtos alapba. Friss zöldsalátával kínálva szuper tavaszi vagy nyári ebéd lehet.
Cukkinis-kukoricás pite
Hozzávalók 10 adaghoz
- 50 gramm vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 5 darab gomba (csiperke)
- 2 darab cukkini
- 1 doboz kukorica
- 4 darab tojás
- 1 teáskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 teáskanál oregánó (őrölt)
- 0.5 teáskanál só
- 200 gramm reszelt sajt (mozzarella és gouda)
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a gombát szeletekre, a cukkinit egészen vékony karikákra. A kétféle sajtot reszeljük le.
Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk és melegítsük fel a vajat, majd tegyük rá a hagymát, a gombát és a cukkiniszeleteket. Hagyjuk, hogy megpárolódjanak a zöldségek és a felesleges nedvesség is elpárologjon. A végén tegyük rá a lecsepegtetett kukoricakonzervet is, majd pár perc után vegyük le a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy tálban verjük fel villával a tojásokat, majd adjuk hozzájuk a reszelt sajtot, a bazsalikomot, az oregánót és a sót. Egy 22 centiméteres piteformát vékonyan vajazzunk ki, majd öntsük bele a tojásos-zöldséges keveréket. A tetején rendezzük el a cukkinikarikákat, hogy szépen mutassanak. Szórjunk rájuk még ízlés szerint reszelt sajtot, majd takarjuk le fóliával és süssük 20 percig. Utána vegyük le a fóliát, süssük még 10-15 percig, amíg a teteje kicsit megpirul. Hagyjuk kicsit hűlni szeletelés előtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors