10 sütés nélküli édesség az ünnepi asztalra: ha nincs sok időd a karácsonyi rohanásban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs karácsony finom falatok nélkül, azonban nem csak a bejglinek vagy a zserbónak van létjogosultsága az ünnepi asztalon, a sütés nélküli édességek is megállják a helyüket.
Akármennyire is hangulatos a karácsonyi készülődés, bizony rengeteg energiát igényel, ki kell találni az ünnepi menüt, az ajándékokat, el kell intézni a bevásárlást, és még csak utána következik a sütés-főzés. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, újíts idén, és bejgli helyett sütés nélküli édességekkel lepd meg a szeretteidet.
Kivitorta
Mutatós tortát készíthetsz sütés nélkül, ez a kivis változat isteni finom. A krém tejszínhabból és mascarponéból áll, amit egy kevés zselatin tart össze, hogy szépen szeletelhető legyen a sütemény. Az alap darált keksz, a dekoráció pedig jelen esetben kivi, de más gyümölcsökkel is díszítheted. Ha a kivit cikkelyekre vágod, akár fenyőfát is kirakhatsz a gyümölcsszeletekből a krém tetején.
Fahéjas-tejszínes szelet
Még az előző sütireceptnél is egyszerűbben készül a tejszínes szelet, amelyhez csak pár olyan hozzávalóra lesz szükséged, amelyek biztosan megtalálhatók a kamrád polcán. Az édes habtejszín kekszrétegek közé kerül, a kekszet pedig fahéjas tejbe kell áztatni, így megpuhul, és sokkal finomabb lesz. Ha igazán ünnepi köntösbe öltöztetnéd a desszertet, fahéjas almaszeletekkel rétegezd a tejszínhabot.
Csupakrém torta
A habtejszín vonalán maradva meg kell említeni ezt a picit összetettebb, de nagyon mutatós és isteni süteményt. Az előzőekhez hasonlóan darált keksz az alapja, amit rummal, kakaóval és vajjal kell összegyúrni, majd erre kerül a tejszínes-mogyorókrémes töltelék, végül pedig a fényes csokimáz. A torta annál finomabb, minél tovább áll a hűtőben, úgyhogy érdemes egy nappal előre elkészíteni.
Csokis-kekszes édesség
Amennyire jól néz ki, annyira egyszerűen készül a csokis-kekszes édesség, amelyhez összvissz 4 hozzávalóra – valamilyen édes kekszre, rengeteg étcsokoládéra, sűrített tejre és vajra – van szükség. Kekszből bármilyet használhatsz, legyen az vajas, kakaós vagy sima háztartási. Miután a vajat és a csokit összeolvasztottad, csak össze kell keverned a sűrített tejjel, ráöntened a kekszre, majd mehet is a hűtőbe tálalásig.
Sütés nélküli zserbó
Ha maradnál a hagyományos karácsonyi sütik vonalán, csak éppen sütés nélkül készítenéd el a klasszikus kedvencet, próbáld ki ezt a paleolit zserbót. A cukormentes és tejmentes finomság datolyával, mazsolával, dióval és pisztáciával készül, illetve étcsokoládé is kerül bele, de ebből is érdemes laktózmentes és édesítőszeres változatot beszerezni.
Sajttorta
Sajttorta is készülhet sütés nélkül, mégpedig rengeteg ízesítésben, érdemes kipróbálni például ezt a banános változatot. Ha már a klasszikus édességek szóba kerültek, a mákos süteményeket is meg kell említeni, a mákos bejgli és guba hatalmas kedvencek. Ha idén azonban újítanál, ezt a mákos sajttortát próbáld ki. Igaz, utóbbi sütőben készül, de muszáj volt megemlítenünk.
Fehér csokis kókuszgolyó
Nem csak tortaformában vagy jénaiban készülhet sütés nélküli desszert, nem szabad megfeledkezni a sütés nélküli golyókról sem, a kókuszgolyó örök kedvenc. Ha nem a klasszikus receptet készítenéd el, próbáld ki fehér csokival és mascarponéval gyúrva, a közepébe pedig rejts diót vagy mandulát.
Almás-fahéjas kókuszgolyó
Ha sütés nélküli finomságokról van szó, nem maradhat ki a felsorolásból az almás-fahéjas golyó sem, amely a reszelt gyümölcstől, a méztől és a melegítő fűszertől lesz isteni. Nemcsak nagyon finom, de szaftos is az édesség, nem kell attól félni, hogy száraz lesz a darált kekszes alap. A kész golyót forgasd kókuszreszelékbe, hogy igazán mutatós legyen.
Gesztenyés-kókuszos keksztekercs
Ha már kókusz, természetesen meg kell említeni a kókusztekercset is, amely igazi téli, ünnepi kiadásban is az asztalra kerülhet. Ha a darált kekszbe a vaj mellé gesztenyemasszát és kakaót keversz, különösen finom lesz a rolád, a krémből pedig ne sajnáld a kókuszreszeléket, azzal lesz mennyei, érdemes kipróbálni.
Diós keksztekercs
Még egy fokkal egyszerűbben készül ez a diós keksztekercs, amelyben nincs töltelék, viszont az alapot rum, dió és kakaó is ízesíti, mennyei lesz. A masszát őzgerincformába is nyomkodhatod, majd szeletekre vágva kínálhatod, de akár golyókat is formázhatsz belőle, amelyeket fahéjas darált dióba hempergethetsz.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors, Street Kitchen