Tudod, hogy melyik hulladékot hova kell dobni? A chipses zacskó nem újrahasznosítható

szelektív szemetes cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Csak elsőre tűnik bonyolultnak, valójában könnyen és gyorsan elsajátítható a szelektív hulladékgyűjtés, amivel már egy ember is nagyon sokat tehet a környezetéért.

Belegondoltál már, hogy hányszor telik meg egy szemetes egy héten? Hányszor kell levinni a kukába a zacskót, vagyis hány kilogramm hulladék keletkezik egy háztartásban? Egy ember átlagban napi egy kilogramm szemetet termel, ami a föld 7,5 milliárdos lakosságára vetítve már sokkal ijesztőbb szám. Ha a szemét mennyiségét nem is lehet számottevően csökkenteni, a szelektív gyűjtéssel sokat lehet tenni a környezetért.

Mi a szelektív hulladékgyűjtés?

A szelektív szemétgyűjtés egy lehetőség, amely azt jelenti, hogy minimális energiabefektetéssel külön lehet gyűjteni a különböző hulladékfajtákat ezzel elősegítve, hogy ezek újrahasznosíthatóak legyenek. Már ezzel is hozzá lehet járulni a környezetvédelemhez. 

Sajnos nagyon kevés az olyan szemét, amelyik tökéletesen lebomlik, mégis sokan mindent összeömlesztve dobnak ki. Pedig az olyan hulladékot, amelyik hosszútávon vagy egyáltalán nem bomlik le, újra fel lehet használni, persze, csak ha megfelelő módon szabadulnak meg tőle. A hulladék megfelelő kezeléssel használható fel újra, így is csökkentve a környezeti terhelést.

Merza Péter, a Humusz Egyesület alelnöke reméli, hogy egyre többen ismerik fel a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit, hiszen egy kicsit több odafigyeléssel minden ember nagyon sokat tud tenni a környezetéért. Mióta nemcsak hulladékgyűjtő-szigetek állnak rendelkezésre, hanem a háznál is van rá lehetőség, egyértelműen többen figyelnek oda a szelektálásra. Sokan vannak, akik tényleg mindent szelektálnak és elviszik a különböző gyűjtőpontokra a hulladékokat. Az alelnök reméli, hogy ez a szám folyamatosan növekszik majd. Persze mindig vannak, akik nem foglalkoznak ezzel.

A tudatos szelektálás a fontos

Merza Péter elmondása szerint sokszor hiába van meg a szándék, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékokat, a kevés utánajárás miatt sok alkalommal kerül a kukába olyan dolog, ami nem oda való. Gyakori például, hogy a zsíros pizzásdoboz is a papírgyűjtőben landol.  

A Humusz Szövetségnél a hulladékmentes életért dolgoznak. A tevékenységük sokrétű, egyaránt foglalkoznak azzal, hogy kicsiknek és nagyoknak tartsanak oktatásokat, de segítik a pedagógusok munkáját is, hogy a környezet témáját úgy ismerjék meg, hogy azok átadhatók legyenek a fiatal generáció számára. Ezek mellett népszerűsítik a komposztálást, konferenciákat és előadásokat szerveznek, melyek keretein belül szintén a nulla hulladékra helyezik a hangsúlyt.

szelektív kuka belső

Hol vannak szelektív szigetek?

Az FKF oldala szerint jelenleg összesen 222 szelektív hulladékgyűjtő-sziget van Budapesten. Általában külön helyen szokott lenni az üveges és külön a műanyag/fém és papír konténer. Az FKF honlapján pontos címmel elérhetőek, Budapest egészében megtalálhatóak ezek a szigetek - magyarázta Merza Péter. 

Mit hova kell dobni?

Szerencsére már egyre több helyen állítottak fel úgynevezett szelektív szigeteket, ahol különböző színű kukák jelzik, melyik szemét mibe való. 

A kék kukába a papír alapú hulladékot kell kidobni. Merza Péter pontosította, hogy újság, folyóirat, füzet és könyv egyértelműen kerülhet bele, emellett a tiszta, zsírtól mentes hullámpapír, csomagolópapír és kartondoboz is. A kiöblített, kartonból készült dobozoknak is ott a helye és például a tojástartó is beledobható. Azok a papírok, csomagolások, amin élelmiszermaradvány található vagy zsíros, az sajnos már nem dobható bele a papíros szelektívbe, ahogyan a használt papírzsebkendő, szalvéta sem, értelemszerűen.

A zöld szemetesbe dobhatók a színes, boros, sörös üvegek a kupakok nélkül. A gyógyszeres üvegeket ne ide dobd, a patikák, sőt néhány drogéria is átveszi őket már. 

A fehér kukába dobd a fehér üvegeket, a befőttesüvegeket, üvegpalackokat és bébiételes üvegeket. Nem ide való az ablaküveg, a villanykörte és a szemüveg lencséje. 

A sárga szemetesbe kerülnek a tiszta műanyag hulladékok, a PET palackok, a tejfölös és joghurtos poharak, a műanyag zacskók (tisztán). A ketchupos, mustáros, majonézes flakonokat is ide gyűjtsd. A vegyszeres flakonokat, fogkeféket, gyerekjátékokat ne ide dobd, hanem a kommunális gyűjtőbe. A palackokat taposd össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. 

A szürke szemetesbe a fém hulladékot dobd. Ide kerülhetnek az alumínium dobozok, az alufólia és a kupakok. Az ételmaradékos konzervdobozokat mosd ki, mielőtt a szelektívbe dobod. 

Műanyagot csak elmosva

Hiába dobod a műanyagot a megfelelő szelektív kukába, ha az piszkos, ételmaradékos, nem fogják tudni újrahasznosítani. Ezért is fontos, hogy a megfelelő helyre és a megfelelő állapotban dobd a szemetet. Sokan azt gondolják, hogy külön a műanyagot elmosni vízpazarlás, de meg lehet úgy oldani, hogy a samponos, tusfürdős flakont zuhanyzás közben mosod ki, a tejfölös poharat pedig mosogatás közben, vagy egész egyszerűen beteszed a mosogatógépbe. 

A használt pelenka sajnos semelyik szelektívbe sem való, az egyéb hulladékos kukába kell gyűjteni. Így kell bánni a fémmel kevert műanyagokkal is, ezek sajnos nem újrahasznosíthatóak, így a kommunális szemétben kell elhelyezni őket. Ilyen például a chipses zacskó. Az üres gyógyszeres  leveleket szintén a vegyes hulladékba kell kidobni. 

Otthon is szelektíven

Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a szelektív hulladékgyűjtés, azonban csupán egy kis odafigyelés szükségeltetik hozzá. Először érdemes utánaolvasni annak, hogy mit hova kell dobni, amihez nem jár szelektív hulladékgyűjtő, azokat hol van lehetőség leadni. Szerencsére már a legtöbb dolognak megvan a maga gyűjtőhelye, csak megfelelően kell gyűjtögetni mindent, majd eljuttatni ezekre a helyekre. A háznál lévő hulladékgyűjtők mellett ott vannak a hulladékszigetek, hulladékgyűjtő-udvarok és a helyek, ahol veszélyes hulladékok adhatóak le. A legjobb a helyi közszolgáltatótól tájékozódni arról, hogy mit hogyan kell helyesen gyűjteni.

Nyilván senkit nem lehet kényszeríteni a szelektív szemétgyűjtésre, hiszen ez mindenki egyéni felelősségére és lelkiismeretére van bízva. Merza Péter szerint a tudatosság és a figyelem példát mutathat a többiek számára is.

Akkor sem kell elkeseredni, ha nincs a közeledben szelektív sziget, hiszen otthon is kialakíthatsz külön szemeteseket. Akár még egy papírdoboz is megfelel, de beszerezhető kifejezetten erre a célra való osztott szemetes is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon