Tokaji aszú, erdei piknik, édességünnep: ezek a programok várnak a héten

progicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezen a héten hatalmas a választék, izgalmas, különleges és megismételhetetlen programok várnak mindenkit.

Ősszel sem állnak le a gasztroprogramok, izgalmasabbnál izgalmasabb eseményeken és fesztiválokon vehetünk részt, legyen szó sütögetésről, kézműves vásárról vagy éppen szabadtéri piknikekről.

Lesz dűlőtúra, környezetbarát kézműves vásár, erdei piac, édességünnep, filmbemutató, bbq parti, úgyhogy nem csak széleskörű, de elképesztően különleges programok közül lehet válogatni.  

Édes Napok - Csokoládé- és Édességünnep a Bazilikánál

Budapest, Szent István tér - szeptember 13-15.

Az év legédesebb hétvégéjét, mint minden évben, most is a Bazilika előtti Szent István téren rendezik meg, ez Európa 4. legnagyobb szabadtéri, ingyenes édesség tematikájú rendezvénye. Az utóbbi években a magyar csokoládé- és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozzák el, és nem véletlen sikerük - erről is meg is bizonyosodhatunk a fesztiválon. A legjobb csokoládé- és édességgyártók mellett már közel 20 cukrászda is részt vesz az édességünnepen, mindenki megtalálhatja a neki tetsző finomságot. A “Miele Gasztroszínpadon” idén is nagynevű cukrászok, séfek tartanak bemutatókat. További részleteket a programokról az esemény Facebook-oldalán találtok.

Délutáni Porta Party

Tállya, Lindengarden - szeptember 14. 

Borokkal, pálinkával, lelkes vendéglátással, hegyaljai ízekkel, művészettel és kézműves vásárral várják a szervezők a gasztronómia szerelmeseit. Ebédre laskavariációkat tálalnak, külön a húsimádóknak, a vegáknak és a desszertkedvelőknek is, igény szerint. A sajtkedvelők is örömüket lelik majd a választékban, a Pásztor Sajt termékeit lehet megkóstolni és megvásárolni. A borok szerelmesei sem fognak kiszáradni, a Tokaj Generation Y Kóstoló 5 fiatal tokaji borásszal és 10 isteni tétellel várja a vendégeket. Aki pedig inkább a pálinkát kedveli, az a Szóráth Kisüsti Pálinka italait kortyolgathatja. Emellett lesz még képzőművészeti kiállítás és kézműves vásár is a Kolosai Manufaktúrától. A kicsik gyöngyöt fűzhetnek, pólót festhetnek, mézeskalácsot készíthetnek, úgyhogy igazi családi program. További részletek az esemény Facebook-oldalán. 

St. Andrea Szőlő Ünnep

Egerszalók, St. Andrea Borászat - szeptember 14. 

A nagyszabású Szőlő Ünnepen lesz szőlőáldás, borkóstoló, zene, tánc, pincelátogatás és finom falatok is, mindenre gondoltak a szervezők. Gasztrosarok és borbár várja az éheseket és szomjasakat, a Senator-Ház Étterem finomságait, Marsi Zsolt ételkülönlegességeit, a Sik Sajt Műhely termékeit és a St. Andrea Borbár nedűit kóstolhatjuk. Kétóránként indul pincelátogatás ifj. és id. Lőrincz György társaságában, de meg lehet csodálni Both Teodóra festőművész kiállítását is, este pedig hangulatos akusztikus koncerteken vehetünk részt. A rendezvényre történő belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az esemény Facebook-oldalán tudtok megtenni. 

Szeptemberi Piknik - Kézműves Vásár

Nagymaros, PIKNIK Manufaktúra - szeptember 14. 

A Dunakanyar szívében található Piknik Manufaktúra ad otthont az egyik legnagyobb szabású kézműves vásárnak. Az étterem fölötti teraszon lesznek bemutatva a környék és kedvelőinek kincsei, munkái, szívből jövő portékái. A vásáron csak és kizárólag kézműves, környezetbarát és a fenntarthatóságot szolgáló termékekkel várják az érdeklődőket, és nem csak felnőtteknek, gyerekeknek is hatalmas élmény lehet, ugyanis lesz kristályékszer-készítő workshop, linómetsző workshop, élőzene, házi lekvárok és szörpök, de a teljes listát megtaláljátok az esemény Facebook-oldalán

Piacok Napja - 2019

Budapest, Erzsébet tér - szeptember 15. 

Idén másodszor is lesz Piacok Napja, amikor az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik. A rendezvényt a Hello Piac és a Nem Adom Fel szervezi, ugyanis utóbbi adománygyűjtést is tart az eseményen, amelyet a Nemadomfel házak gyermekeinek ajánlanak fel. Design, vintage, antik, retró, egyedi, kézműves termékek - minden és még annál is több lesz. A Piacok Napja fő célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek által készített magas színvonalú termékeket is népszerűsítse, kínálatuk ugyanolyan értéket és minőséget képvisel, mint a sikeres piacok hasonló termékei,  mégsem kapják meg azt a teret és figyelmet, amelyre méltóak lennének. Természetesen az ételek, italok és a zene sem marad el, de lesz állatsimogató és öko-sarok is. További részletek az esemény Facebook-oldalán. 

Erdei Piac - Kóstolj és kirándulj!

Budakeszi Vadaspark - szeptember 15. 

Ha friss levegőre vágyunk, esetleg kirándulnánk, miközben finom termelői, adalékanyagmentes enni- és innivalót kóstolnánk, akkor ott a helyünk az Erdei Piacon. Itt nem csak megkóstolni lehet, de meg is tudjuk vásárolni az erdő-mező kincseit, személyesen a termelőktől lehet megvenni a kistermelői és őstermelői termékeket, de el is fogyaszthatjuk ezeket a szabadban. Családi program is egyben, hiszen a Budakeszi Vadaspark ad helyszínt a piacnak, ahol függőágyak, állatsimogatás, kirándulás vár minden érdeklődőt. A zenéről az Aranyalma Páros gondoskodik. További részleteket az esemény Facebook-oldalán találtok.

Big Green Egg Flavour Fair

Pálvölgyi Cseppkőbarlang - szeptember 15.

Vasárnap a Pálvölgyi barlang előtti réten immár negyedik alkalommal rendezik meg a Big Green Egg Flavour Fair-t, vagyis egy igazi grillpartit, füstös bbq- és grillételek várnak mindenkit. A jegy megvásárlása utána a helyszínen már semmire nem kell költeni, ugyanis minden étel és alkoholos/alkoholmentes ital benne van a jegyárban. A Big Green Egg Flavour Fair célja, hogy a közönség a kóstolókon keresztül megismerhesse azokat az ízeket, amiket a Big Green Egg kínál, és elsajátítsa a különböző technikákat, legyen az sütés, főzés, pirítás, grillezés, füstölés vagy bbq. A látogatók és séfek közötti kapcsolat nagyon fontos, utóbbiak megmutathatják tudásukat és bemutathatják éttermüket, míg a látogatók kóstolnak, beszélgetnek és inspirálódnak. Az esemény 300 főt tud befogadni, úgyhogy érdemes előre jegyet váltani, ezt az esemény honlapján tehetitek meg. 

Folyékony Arany - Filmbemutató

Budapest - szeptember 17.,18.

A Folyékony Arany című dokumentumfilm hazánk egyik kincseként tisztelt nedűjéről, a tokaji aszúról szól, amelyet borkóstolással egybekötve nézhetünk meg országszerte, 17-én és 18-án Budapesten, 19-én Debrecenben, 20-án Szombathelyen, 25-én Kecskeméten. A film álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről szól. „Arról beszélünk a filmben, hogy micsoda megszállottsággal és alázattal dolgoznak néhányan azért, hogy az aszú megint a régi fényében tündököljön (...) a történet igazából ezekről az emberekről szól, és csak rajtuk keresztül a borról” - mondta Almási Tamás, a film rendezője. A vetítések helyszínét, időpontját és a kóstolható borok listáját az esemény Facebook-oldalán találjátok.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük