12 isteni szilvás recept – A legfinomabb lekvárt és a legjobb sütit is mutatjuk

Szilvás sütemény cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a nyár végét jelzi, mégis csodás időszak, amikor megjelenik a gyönyörű lila gyümölcs, a szilva, amely nem csak egészséges, isteni finom is, magában és süteményekben is.

Bár már július elejétől indul a szezonja, a szilvát mégis a nyár egyik utolsó gyümölcseként tartják számon. Ennek az is az oka, hogy az igazán híres magyar fajták csak augusztus közepén, illetve szeptemberben érnek be. A szilva jellegzetesen lila színű, zöldessárga húsú, csonthéjas gyümölcs, amelyből találhatsz savanykásabbat, de egészen mézédeset is. Fogyasztásra a jó éretteket vedd, de szószt a savanykásabból is készíthetsz, például ezt a fűszereset, amelyet húsok mellé kínálj.

A kicsit hűvösebb hajnalok nemcsak az ősz közelségét, hanem a szilvaszezon kezdetét is jelzik. Szilvából mindig érdemes érettet, de nem túlérettet választani és pár napon belül felhasználni. Nemcsak friss, hanem aszalt változatban is fogyaszthatod, amely az emésztésnek is jót tesz, és ha esetleg nem kedveled a mazsolát, akkor helyettesítheted szilvával. Ha nem eszed meg rögtön, nagyon sokoldalúan felhasználhatod, többek között isteni rácsos pitébe sütve is. 

szilvás süti álló ok

Szilvás kevert sütemény

A kevert süteményeknél kevés egyszerűbb recept létezik, gyakorlatilag elronthatatlanok. A tésztát mindig érdemes gyümölcsökkel feldobni, akár szilvával, amelyhez adj melegítő hatású fűszereket, például fahéjat. A szilvás kevert sütemény biztosan nem fog kiszáradni, ha minél több lédús gyümölcsöt forgatsz hozzá. 

szilvás kevert sütemény

Tejfölös-szilvás lepény

Ez a süti tradicionális erdélyi recept alapján készül, leginkább lakodalmakra sütötték. Annak ellenére, hogy kelt tészta a szilvás lepény alapja, egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, csak kicsit időigényesebb. A nagyon omlós tésztára kerül a szilva, amelyet tejfölös máz koronáz meg. Az eredmény biztosan kárpótol a munkáért, akár egy lagziba is megsütheted majd. 

tejfölös szilvás lepény

Szilvás tarte tatin

A tarte tatin, vagyis a francia fordított torta legtöbbször almából készül, de nyugodtan legyél kreatív és használj más gyümölcsöket is. Szilvából is készítheted, ráadásul ha kevesebb az időd, akkor leveles tésztából is tökéletes lesz. Így is lesz vele munkád, de legalább a tésztagyúrást megspórolhatod. A tortát a végén meg kell fordítani, hisz ettől lesz hű a nevéhez, és máris kész a gyönyörű szilvás tarte tatin.

szilvás tart tatin

Szilvás morzsapite

A morzsapite a személyes kedvencem, egyrészt mert nagyon finom, másrészt mert elképesztően könnyű az elkészítése. Ha szereted a ropogós tésztát és a szinte lekvárrá sülő tölteléket, akkor a morzsapite, ahogy ez a szilvás változat is, biztosan a kedvenced lesz. Az összeállítása nagyon egyszerű, utána pedig a sütő végzi a munkát, csak figyelj, hogy pont eltaláld a ropogós textúrát és ne égesd meg. 

szilvás morzsapite álló

Szilvás tejpite

A tejpite a kevert tésztához hasonlóan, nagyon egyszerűen készül, csak itt a tej nagyobb szerepet kap, pudingszerű lesz az édesség. A tej és a liszt arányával nyugodtan játszhatsz, ha több lisztet teszel bele, akkor sűrűbb lesz a tészta, ha több tejet, akkor pedig pudingosabb. A tejpitéhez is válassz lédús gyümölcsöt, úgy a leve is belesül a tésztába. A szilvás tejpitét mindenképpen süsd meg szezonban. 

szilvás tejpite álló

Házi szilvalekvár

A felsorolásból nem maradhat ki a lekvár sem, hiszen télen az egyik legjobb dolog a kamrapolcról levenni a nyár eltett ízeit, és akár süteménybe tölteni, akár megkenni vele egy szelet ropogós héjú kenyeret. A szilvalekvár nagy kedvencem, amelynek nagyon különleges ízt ad, ha nem főzve, hanem sütve készíted, úgy pépesíted. 

szilvalekvár álló

Lekváros bukta

A bukta igazi klasszikus édesség, amelybe tökéletesen illik a házilag eltett szilvalekvár, de mással töltve is nagyon finom lesz. A tésztáját kicsit időigényesebb elkészíteni, mert nem elég, hogy kelt tészta, de jól kell kidagasztani, hogy puha és légies legyen. Használhatsz olajat és vajat is, a lényeg, hogy a készítési és a kelesztési idején ne spórolj. A szilvalekváros bukta még langyosan, porcukorral megszórva a legfinomabb, 

lekváros bukta

Fahéjas-szilvás gombóc

A szilvás gombóc az az étel, amely biztosan végigkísérte mindenki gyerekkorát. Én a legjobban a cukros morzsát szerettem benne, de a szilva levével átitatott gombócból is sokat meg tudtam enni. A krumplis tészta elkészítése egyáltalán nem nehéz, csak gyúrás előtt hagyni kell kihűlni a krumplit, valamint a pihentetésre is időt kell szánni. Válassz hozzá kicsit keményebb szilvákat, úgyis meg fognak puhulni. 

szilvás gombóc

Szilvás bólyi túrós

A bólyi túrós, avagy szórt sütemény szuper alternatíva, ha alig van időd, mégis finom süteményt szeretnél az asztalra tenni. Bár önmagában is nagyon finom, érdemes kipróbálni szilvával keverve is. A szilvás bólyi túrós elkészítése sem tart tovább, mint a hagyományos változaté, mégis kicsit izgalmasabb lesz így. 

szilvás bólyi túrós

Szilvás-marcipános sütemény

A lányom szerint amiben marcipán van, az csak finom lehet. Ebben a szilvás-marcipános sütiben nem mázként, hanem krémként van jelen a marcipán, narancslével és joghurttal kell összekeverni. Az alapjával nincs sok munka, mert leveles tésztából készül, amelyhez nyugodtan használj boltit. A szilva pedig csak megkoronázza az ízeket. 

szilvás marcipános süti

Mascarponés-görög joghurtos pohárkrém szilvaszósszal

Az egyszerű édességek közül is a pohárkrémek a legegyszerűbbek, mégis nagyon mutatósan és változatosan lehet őket elkészíteni. Attól függően, milyen krémet teszel bele, lehet könnyedebb és laktatóbb is. Ennek a szilvaszószos pohárkrémnek görög joghurt és mascarpone az alapja, amely önmagában még nem feltétlen izgalmas, de a lényeg a teteje, amelyre főzött, fahéjas szilvaszósz kerül. 

fahéjas szilvaszósz

Fehérboros szilvakrémleves

A jéghideg gyümölcsleves az egyik legjobb választás, ha le szeretnéd magad hűteni a nyári forróságban. A klasszikus változaton kívül szinte bármelyik gyümölcsből főzhetsz, így szilvából is. A szilvalevest egy kis fehérborral tudod megbolondítani, amelytől kicsit pikánsabb, savanykásabb lesz az összhatás. Ízlés szerint tejszínhabot is tehetsz rá, valamint citromlével is ízesítheted. 

szilvaleves

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szalai Tünde, Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük