8 tartalmas étel csicseriborsóból: ezekkel biztosan jóllaksz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csicseriborsó rendkívül sokoldalúan variálható alapanyag, hiszen viszonylag semleges ízével szinte bármilyen ételhez felhasználható. Ha mégse lenne ötleted, akkor 8 szuper receptet is mutatunk!
A csicseriborsó az egyik legegészségesebb hüvelyesünk, amelyet semleges íze miatt szinte bármilyen ételhez felhasználhatsz.
A növényi étrend egyik legkedveltebb alapanyaga, hiszen magas fehérjetartalmával remekül helyettesíti a húst. Nem kell azonban vegánnak lenned ahhoz, hogy csicserit fogyassz: az alábbi mennyei ételeket húsmentes napokra is könnyen beillesztheted.
Csicseriborsós indiai curry
A konzerves csicserinek köszönhetően ez az indiai curry gyorsan és egyszerűen készül, az autentikus fűszereknek köszönhetően pedig annyira gazdag ízvilág jellemzi, hogy senki nem fogja elhinni, hogy nem töltöttél órákat a konyhában. Pergős basmati rizzsel vagy ezzel a fokhagymás naankenyérrel a legjobb.
A két közel-keleti klasszikus
Egy krémes hummusznál és egy kívül ropogós, belül lágy falafelnél csak egy jobb dolog létezik: ha a kettőt egymással kombinálod. Mindkettőnek a csicseriborsó az alapja, és ha igazán autentikus ízekre és textúrára vágysz, akkor a konzerv helyett száraz csicserit használj, és magad főzd meg.
Csicseriborsós burger
A csicseriborsó akkor is jól jön, ha egy igazán tartalmas és szaftos zöldségburgert ennél. Ebben a burgerben ugyanis csicseriborsóból készül a pogácsa, és a zellerszártól, fokhagymától, koriandertől, köménytől és füstölt paprikától lesz igazán ízletes.
Tepsis csicseriborsó-nasi
Ha egészséges és fehérjedús nasit csipegetnél az esti film közben, akkor a chips és csoki helyett készítsd el ezt a fűszeres csicseriborsót. Az előkészítéshez mindössze 10 percre lesz szükséged, a munka oroszlánrészét pedig a sütő végzi. A végeredmény pedig egy illatozó, ropogós és pikáns ropogtatnivaló, amiből könnyű lelkiismerettel megehetsz egy nagyobb adagot.
Csicseriborsó-pörkölt
A csicseriborsó nemcsak hamburgerpogácsában használható hús helyett, de fűszeres indiai pörköltben is szuper. A csicseriborsó mellé répa, paradicsom és káposzta is kerül, így garantált az ízkavalkád. Mindezt pedig az indiai fűszerek – a gyömbér, a kurkuma, a chili, a koriander és a garam masala teszi teljessé.
Hamis tonhalsaláta
Hogy mi köze a csicseriborsónak egy tonhalsalátához? Hát az, hogy ebben a vegán változatban a csicseriborsó teszi ki a szükséges fehérjét, és adja a saláta egyedi textúráját. A halas ízért pedig az ehető tengeri fűféle, a nori alga felel, amelyből többek között a sushi is készül. Az igazi tonhalsaláta-élményt pedig a kapor, a mustár, a savanyú uborka és a citromlé is támogatja.
Csicserilisztes muffin
A csicseriborsóból nemcsak krémek és főtt ételek készülhetnek, hanem sütemények is. Ennél a tartalmas, sós mufinnál a csicseri rendhagyó módon, liszt formában kerül a tésztába, és olyan zöldségek gazdagítják, mint a spenót, a paprika, a répa és az aszalt paradicsom. Szuper opció tízóraira vagy akár főételnek is.
Fotók: Getty Images