Ezek a kedvenc tavaszi receptjeink: változatos fogások idényzöldségekből
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavasszal végre tobzódhatunk a friss zöldségekben és gyümölcsökben, amelyekből változatos és egészséges fogásokat lehet készíteni, legyen szó akár levesről, főételről és persze desszertről.
Amikor már épp eleged van a sütőtökből és a főként mirelit zöldségekből, és valami frissre és harsogóra vágysz, akkor szerencsére egyszer csak berobban a tavasz, és elhozza szép sorban a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Először medvehagymát és piros retket vehetsz a zöldségesnél, aztán szépen sorban érkezik a többi alapanyag, amelyből készülhet gyors saláta, leves vagy főétel. Ezeket a zöldségeket nem is kell agyonfűszerezni, hogy minél jobban kiélvezhesd az ízüket.
A zöldségek mellett végre színes gyümölcsöket is beszerezhetsz, amelyből az eper az abszolút kedvenc, amelyet ha nem eszel meg azonnal, készíts belőle süteményt. Egy egyszerű kevert tésztában is tökéletes helye lesz, ebben a fehér csokisban meg biztosan a kedvenced lesz. Használd ki a tavaszt és töltekezz fel minél több egészséges és friss hozzávalóból készült fogással, hogy a vitaminraktáraidat is pótolni tudd.
Tavaszi zöldségleves
A leves egyáltalán nem csak téli étel, tavasszal is jól fog esni, főleg, ha szezonális zöldségekből készíted. Így nemcsak tartalmas, hanem egészséges is lesz, utána már nem is biztos, hogy szükséged lesz második fogásra. A tavaszi zöldségleveshez tálalásnál tegyél egy kevés tejfölt, amelytől még selymesebb lesz.
Zöldborsós reteksaláta
Ebben a salátában benne van az egész tavasz, nemcsak az ízében, hanem a színében is. Ne tegyél bele túl sok hozzávalót, friss zöldborsó és roppanós uborka tökéletesen elég lesz ebbe a reteksalátába, amelyet enyhén savanykás, ecetes-lime-os öntettel tudsz tálalni. Érdemes valamilyen húsféléhez kínálni, de ha csak úgy magában ennéd, akkor sem fogsz csalódni.
Petrezselymes újkrumpli
Az újkrumpli az a köret, amely tulajdonképpen magában a legfinomabb. Nagyon egyszerűen, minimális zöldfűszerrel készítve is tökéletes, igazából a sütő végzi el a munkát, így sok dolgod sincs vele. Az újkrumplit szinte pucolni sem kell, ráadásul sokkal könnyebben is megpuhul, mint az öregburgonya. Ha szereted a hagyományos ételeket, akkor készítsd el petrezselymes változatban.
Tepsis zöldségek
Rád van bízva, milyen zöldségeket teszel a tepsibe, persze tavasszal igazán könnyű dolgod van, hiszen nagyon sokfélét választhatsz. A tepsiben sült zöldségek elkészítése nagyon egyszerű, hiszen ahogy az újkrumpli esetében is, a sütő végzi el a legnagyobb munkát. Arra kell figyelned, hogy magas hőfokon süsd őket, hogy a belsejük krémesre puhuljon, a szélük pedig ropogós legyen.
Tavaszi tészta
A tésztaételeket is tavasziassá tudod tenni, egész egyszerűen úgy, hogy a nehéz szószok helyett sokféle, olívaolajon ressre párolt zöldséggel tálalod. Nemcsak könnyedebb, de rostban gazdagabb is lesz így ez a fogás, a hagyományos tésztaételekkel ellentétben tovább fog teltségérzetet okozni a tavaszi tészta.
Tavaszi rizottó
A rizottó készítése egyszerű, de oda kell rá figyelni, és nem szabad magára hagyni. A megfelelő ritmus a titka, az alaplevet fokozatosan kell hozzáönteni, meg kell várni, míg magába szívja az előző adagot. A jó minőségű alapanyagok elengedhetetlenek hozzá. Az alaprizottóhoz aztán keverhetsz zöldségeket, most éppen szezonális, tavasziakat, mehet bele retek és zöldborsó is.
Cukkinis shakshuka
Az izraeli lecsó, vagyis a shakshuka rajongótábora elég széles, ahogy a hagyományos lecsót, ezt sem lehet nem szeretni. Az izraeli lecsó nemcsak fűszerezésében, hanem elkészítési módjában is különbözik a magyar változattól, a belesült tojás is hozzátartozik, és nem friss paradicsommal, hanem paradicsompürével készül. Ezt az ételt is tavasziassá tudod tenni, ha cukkinivel dúsítod.
Spárgakrémleves
A spárgának igen rövid a szezonja, így érdemes többféle formában elkészíteni, amíg tudsz belőle vásárolni. Általában kétféle spárga közül választhatsz a piacon, zöldet vagy fehéret vehetsz, a fehérből legtöbbször leves készül, a zöldet pedig köretként tálalhatod, vagy valamilyen tésztába sütheted. Ez a leves most mégis a zöldből készült, érdemes kipróbálni, tejszínnel dúsítva lesz tökéletes.
Fotó: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors