Van olyan zöldség, ami főzve egészségesebb, mint nyersen? Ezeket fogyaszd télen

télizöldség
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

6 szuper téli zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, amelyek nem feltétlenül közkedveltek, pedig nagyon egészségesek.

Karalábé, répa, zeller csak levesbe, tök és kelkáposzta csak főzelékbe, cékla pedig savanyúságba. Ha eddig te is csak így fogyasztottad ezeket az értékes zöldségeket, adj nekik egy újabb esélyt, mert elképesztően egészségesek. 

Karalábé

Karalábét igen ritkán fogyasztunk, legtöbbször csak a húslevesbe tesszük, pedig értékes zöldség, különösen télen érdemes fogyasztani. A karalábé minimális zsírt és fehérjét tartalmaz, viszont víztartalma nagyon magas, így tökéletesen beilleszthető bármilyen fogyókúrába. Bár leveleit nem fogyasztjuk, háromszor annyi vitamin van bennük, mint magában a gumóban. Utóbbinak viszont a rosttartalma nagyon magas, ezért segíti, karbantartja a bélműködést. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium, kalcium, magnézium, réz és a vas, de E-, B- és C-vitamintartalma sem elhanyagolható, utóbbi a citroméval vetekszik. 

Készítsd el töltött verzióban, és biztosan megszereted.

Zeller

Hasonlóan viszonyulunk a zellerhez, mint fent említett társához, de ezt sem tesszük helyesen. A zeller alacsony kalóriatartalmú, viszont káliumban és kalciumban gazdag. Vitaminok közül az A-, C- E-vitamin és a B-vitaminok hosszú sora: B1-, B2-, B6-vitaminok találhatóak benne. A karalábéhoz hasonlóan magas a rosttartalma, így előmozdítja a helyes bélműködést. Szív- és érrendszeri problémák esetén is alkalmazzák, ugyanis szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. Erős vízhajtó, így a veseműködésre is jótékonyan hat. Levelét sem érdemes a kukába dobni, ugyanis olyan flavonoid antioxidánsokban gazdag, amelyek fontosak lehetnek a rák kialakulása elleni küzdelemben.

Készíts a zellerből ropogós hasábokat, biztosan kedvenc lesz. 

Cékla

A cékla elképesztően egészséges, ezzel legtöbben tisztában is vagyunk, azzal azonban nem, hogy milyen jótékony hatásai vannak. Nem csak C-vitamintartalma magas, káliumban is gazdag, amely az izomzat és idegrendszer szempontjából fontos. A- és B-vitamintartalma is kiemelkedő, fontos antioxidáns, B9-vitaminjai miatt vérképző is. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, de a máj működését is támogatja. A cékla szuper betainforrás, így védi a sejteket, fehérjéket, enzimeket a káros hatásoktól, emiatt a rákos sejtek szaporodását is gátolja, illetve a daganatos betegségek kezelésében is fontos szerepe van. Mivel a cékla szuper vízhajtó, méregtelenít is, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. 

A céklából nem csak savanyúság és krémleves, akár rizottó is készíthető.

Kelkáposzta

Bár inkább fejes káposztát fogyasztunk, a kelnek sok előnye van: fehérje- és tápanyagtartalma magasabb, mint a fejes káposztáé, de közben sokkal könnyebben emészthető, nem puffaszt annyira, nem terheli meg a gyomrot. A benne található rostok, szénhidrátok és ásványi sók miatt értékes, olyanok találhatóak benne, mint a kalcium, kálium és magnézium és a vas - utóbbiból rengeteget tartalmaz. A-, B-, C- és E-vitamintartalma is jelentős, ezért szuper immunerősítő, illetve gyulladáscsökkentő, magas kalciumtartalma - ami fedezi a napi szükségletet - pedig a csontokat erősíti. Minden fogyókúrába érdemes beiktatni, ugyanis energiaértéke csak 30 kcal.

Készíts belőle főzelék helyett selymes krémlevest.

Sárgarépa

A répa legértékesebb vitaminja a béta-karotin, amelyet az A-vitamin provitaminjának is neveznek. Ez az egyik legjelentősebb antioxidáns, így véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja, amely a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából fontos. A répa immunerősítő, gyulladáscsökkentő, de megelőzi a szív-és érrendszeri betegségeket is, illetve a rákos megbetegedések megelőzésében is hatalmas szerepe van. A vitaminok közül B1-, B2-, B6-, valamint C-vitamintartalma jelentős, az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor és vas található benne. Nem csak belülről, kívülről is ápol: rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyeket. Érdekessége, hogy a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-a hasznosul, főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a karotin hozzáférhetővé válik.

Adj egy esélyt a sárgarépa-főzeléknek, tuti siker lesz.

Főzőtök

Mostanában a sütőtök teljesen kiszorítja a hagyományos társát, és bár előbbinek is most van szezonja, róla már sokat írtunk, így most nézzük meg a főzőtök jótékony hatásait. A közönséges tök levében sok olyan szerves nátrium és só található, melyeket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Ezek a vérben oldódnak fel, így csökken a szervezet vércukorszintje, ez a cukorbetegek számára lehet hasznos információ. Bár vitamin- és fehérjetartalma csekély, tele van rosttal és a víztartalma is magas. Nem csak a zöldség húsát, magját is érdemes fogyasztani, a tökmag szuper fehérjeforrás, de vitaminok és ásványi anyagok is találhatóak benne.

Készíts belőle lecsót, izgalmas és ízgazdag fogás.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük