9 fenséges tepsis fogás, amit imádni fog a család: ezeket készítsd, ha két napra tervezel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tepsis és rakottas ételek tartalmasak, finomak, és bátran lehet velük két napra tervezni, mivel idővel még pompásabbak lesznek, ahogy összeérnek az ízek.
A rakottas és tepsis finomságok elkészítése nem mindig leányálom, hisz mielőtt sütőbe kerülne az étel, az alapanyagokat elő kell készíteni. Így megy az idő, és termelődik a sok mosatlan edény. Ezeket leszámítva érdemes ilyen fogásokat szervírozni, főleg, ha nagycsaládos az ember, vagy két napra tervezi a menüt.
Nem minden ételnek áll jól, ha újramelegítik, van, amelyiket frissen érdemes fogyasztani. Szerencsére azonban bőven akadnak olyan fogások, melyek másnap is ugyanolyan ízletesek. Természetesen tálalás előtt fel kell melegíteni a maradékot, ezért is jó választás a rakottas, mert a sütőben szépen fel tud forrósodni, senki nem mondaná meg, hogy maradék került a tányérjára.
Ha nem szeretnél mindennap főzni, de fontosnak tartod a házi kosztot, akkor érdemes két napra tervezni. Leves-, főzelék- és pörköltrecepteket is találsz, melyek jól fognak esni másnap. Mi most rakottas és tepsis kedvenceinkből válogattunk: találsz köztük egyszerűbb és időigényesebb recepteket, de az közös bennük, hogy mindegyik kifogástalan másnap is.
Rakott zöldbab
A rakott zöldbab kiadós, szaftos fogás, melyből, ha marad, másnap a sütőben felmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna. A zöldbab frissen az igazi, de mirelit formában is használható. A rakottas fogás sok tejföllel és sajttal lesz igazán ínycsiklandó, remek választás, ha két napra főznél.
Tejfölös rakott kel
A rakott kel tartalmas hazai kedvenc, mely akkor a legfinomabb, ha szaftos. Épp ezért darált lapockából készítsd, és figyelj a sütési időre, nem jó, ha túlsütöd, mert akkor száraz lesz. A rakott kel lelke a sok tejföl, melyen nem érdemes spórolni, és persze reszelt sajt is kerülhet rá, csak jót tesz vele.
Görög rakott tészta
A görögök pompás rakott tésztája, a pastitsio hagyományosan darált bárányhúsból készül, jó sok fehér mártással nyakon öntve. A recept sertéslapockával vagy pulykahússal is kivitelezhető, tésztából cső és penne is használható. A darált húsos fogás fűszerezése pikáns, kakukkfű és fokhagyma adja meg a karakterét. Hogy igazán finom legyen, a rakottas tetejéről a reszelt sajt sem hiányozhat.
Lasagne
Besamelmártás, sajt és darált húsos ragu, igen, ez a lasagne. Az olaszok kedvenc rakott tésztája másnap is finom. Sőt, ez a fogás a fagyasztást is jól bírja, ezért adagokra porciózva érdemes a fagyasztóba rejteni, ha marad belőle. A készítése során attól sem kell megijedni, ha a raguból lesz sok, hűtőben tárolható, melegszendvicsnek vagy pizzafeltétnek tökéletes alapanyag.
Songoku rakott tészta
A songoku rakott tészta sonka, gomba, kukorica hármasából készül, ez a kombó sokunk kedvenc pizzafeltétje. A bevált hármast tésztás fogás készítésénél is bevetheted, a végeredményt imádni fogod. A szósz tejszín és tejföl keverékéből készül, és egy csipetnyi szerecsendió teszi izgalmassá. A tésztás fogás tetejére reszelt sajt is kerüljön, így lesz igazán ellenállhatatlan.
Fokhagymás tarja körettel
A fokhagymás sült tarja a körettel együtt sül készre. Kiadós, nagyon finom magyaros étel, amely mellé kötelező a savanyúság. A fogást érdemes nagyobb adagban gyártani, mivel másnap felmelegítve is jól fog esni. A hús a mustáros páctól lesz omlós és ízletes, amelyet érdemes még fűszerekkel is megbolondítani. A tarjával vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor száraz lesz.
Tejfölös szószban sült csirkecomb
Kevés munkával készül a tejfölös szószban sült csirkecomb, mely eteti magát, olyan finom. A hús a körettel együtt kerül az asztalra, a fűszerezést érdemes saját ízlés szerint alakítani. Hogy a combok igazán omlósak és ízletesek legyenek, érdemes fokhagymával megspékelni. A szaftosságról a tejföl gondoskodik, így másnapra is tökéletes marad a tepsis étel.
Hússal készült rakott krumpli
A rakott krumpli az egyik legkedveltebb magyaros étel, mely hagyományosan kolbásszal készül, de hússal is érdemes kipróbálni. A rakott krumpli bármilyen recept szerint is készüljön, remek választás, ha két napra terveznél. Ebben a változatban a simára tört krumpli közé kerül a gazdag húsos töltelék, a tetején pedig sajt pirul. Ellenállhatatlanul szaftos fogás, mely garantáltan a család kedvére lesz.
Amerikai egyben sült fasírt
Az egyben sült fasírtok többféle recept szerint kipróbálhatók. Bármelyiknek is szavazz bizalmat, arra figyelj, hogy az egyben sülted szaftos legyen, ezért érdemes dinsztelt hagymával gazdagítani. Az amerikaiak kedvencébe sűrített paradicsom is kerül, mely az íz mellett a puha textúráról is gondoskodik. A maradék fasírt még hidegen is finom, remek szendvicsalapanyag.
Fotó: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors