Ezeket fogyaszd, hogy egészséges legyen a bőröd: 7 tippet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Pirított hagyma házilag: ropogós feltét 3 hozzávalóból
Az egészséges bőrért nemcsak krémekkel és táplálékkiegészítőkkel tehetsz, hanem különböző ételekkel is. Mutatjuk a 7 legtutibbat, amitől neked is természetesen szépülhet meg a bőröd!
A bőr egészségét nemcsak a kencék és a kapszulák, de a vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírokban gazdag ételek is támogatják. Sok gyümölcs és zöldség tartalmaz ráadásul olyan vegyületeket, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre.
Az egészséges táplálkozás azért is hangsúlyos, mivel az egészségtelen étrend károsíthatja az anyagcserét és a szerveket, ráadásul a testsúlyt is növelheti. Éppen ezért, ha megválogatod, amit megeszel, és adsz a minőségre, úgy nemcsak a szerveiddel, hanem a bőröddel is jót tehetsz.
Hal
A halak, köztük is a zsírosabbak, mint a lazac, a makréla és a hering, kiváló bőrápoló hatóanyagokkal bírnak, mint például az omega-3 zsírsavak, az E-vitamin és a cink. Ezeknek köszönhető ugyanis a bőr rugalmassága és hidratáltsága, ráadásul csökkentik a gyulladást, a bőrpírt és a pattanásokat is.
És ha mindez még nem lenne elég, az omega-3 zsírsavak kevésbé érzékennyé tehetik a bőrt a nap káros UV-sugarai ellen, az E-vitamin pedig fontos antioxidáns, ami képes megvédeni a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól is.
Avokádó
Az avokádó szintén az egészséges zsírok miatt fontos táplálék. A bőr rugalmasságát és hidratáltságát biztosítja, amit egy tanulmány közel 700 nő bevonásával tesztelt is. Az eredmény pedig igazolta, hogy az avokádóban található zsírok összefüggésbe hozhatók a rugalmasabb bőrrel.
Az avokádó szintén tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek megvédik a bőrt az UV-sugárzástól, ezáltal útját állva a ráncoknak és a bőr öregedési folyamatainak. E-vitamin-tartalma mellett C-vitamin-tartalma is magas, amire nagy szüksége van a szervezetnek a kollagén előállításához.
Dió
Ennek a csonthéjas magnak is számtalan szépészeti hatása van. Rengeteg ugyanis benne az esszenciális zsírsav, amit a szervezet önmagában nem képes előállítani.
Tartalmaz például omega-3 és omega-6 zsírsavakat is, amelyek a dióban pont jó arányban vannak jelen ahhoz, hogy a kellemetlen bőrpanaszokat megszüntessék, táplálják a bőrt.
Emellett a dió tartalmaz természetesen cinket, E-vitamint és szelént is.
Napraforgómag
A magvakról általánosságban elmondható, hogy szuper forrásai a bőrerősítő tápanyagoknak. A napraforgó is pontosan ilyen, ami a korábban már említett vitaminokat és antioxidánsokat mind tartalmazza.
Édesburgonya
Az édesburgonya béta-karotin-tartalma miatt fontos a szervezet és a nők számára. Ez ugyanis egyfajta provitaminként működik, ami annyit jelent, hogy a szervezetben A-vitaminná alakulhat. Béta-karotin az édesburgonyán kívül a narancsban, a sárgarépában és a spenótban is található.
A karotinoidok, mint amilyen a béta-karotin is, egyfajta természetes bőrvédőként funkcionálnak, így megőrizve a bőr egészségét.
Fogyasztásakor ez az antioxidáns beépül a bőrbe és segíti megvédeni a sejteket a napsugárzás káros hatásaitól, ezáltal segít megelőzni a leégést, a sejtpusztulást és a száraz, ráncos bőrt.
Zöld tea
A zöld tea antioxidáns-tartalma szintén az öregedéstől védheti meg a bőrödet. A benne lévő vegyületek, amiket katekineknek neveznek, a bőr javítását hivatottak ellátni. Emellett szintén véd a nap káros sugarai ellen, és növeli a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát is.
Étcsokoládé
Csak hogy a felsorolásból egy kis édesség se maradjon ki, az étcsokoládét sem kell ördögtől valónak venni. A benne lévő kakaótartalom ugyanis fenomenális hatásokkal van a bőrre.
Egy kutatásban azoknak, akik 6-12 hétig mindennap fogyasztottak antioxidánsban gazdag kakaóport, a bőrük teltebbé és hidratáltabbá vált. Javult a leégéssel szembeni védekezés és a bőr vérkeringése is.
Egy másik kutatás során, amiben a résztvevők napi 20 gramm magas antioxidáns-tartalmú étcsokoládét fogyasztottak el, azt tapasztalták, hogy a bőrük kétszer olyan ellenállóvá vált az UV-sugárzással szemben, mintha alacsonyabb antioxidáns-tartalmú étcsokit ettek volna.
A hatás érdekében, ha már étcsokit eszel, legalább 70%-os kakaótartalommal rendelkezzen, és lehetőleg minimálisan tartalmazzon csak cukrot.
Fotó forrása: Getty Images