A legjobb töltött káposzták a nagyvilágból: hús nélkül is elkészítheted
Cikkek
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós
Pillekönnyű habcsók datolyával és dióval: az ünnepi szezon kedvence lesz
Így készül a házi mályvacukor: forró csoki tetejére kötelező
Zserbópohárdesszert: ezzel nem megy el fél napod a konyhában
A legjobb töltött káposzták a nagyvilágból: hús nélkül is elkészítheted
Rumos-csokis golyó házilag: gasztroajándéknak is szuper
A töltött káposzta a hazai konyha egyik legendás fogása, mely más nemzetek receptje szerint is készülhet, érdemes kipróbálni őket!
A töltött káposztalevél a magyar konyha egyik leghíresebb étele, ami rengetegféle recept szerint kipróbálható. A fogás tájegységenként és háztartásonként is eltérően készül.
A töltött káposzta nem csak hazánkban kedvelt étek, a világ számos pontján szeretik és készítik saját ízlésük szerint. Korábbi cikkünkben már kiveséztük, milyen is az orosz, lengyel vagy koreai töltött káposzta. Most újabb utazásra hívunk, és megmutatjuk, milyen is a francia vagy a vietnámi töltött káposzta, így ha valami különlegesebb változattal lepnéd meg a családot az ünnepi vacsorán, bőven adunk inspirációt hozzá.
Francia töltött káposzta
A francia töltött káposzta nem a szokványos módon készül, kezdve azzal, hogy nem tekercseket kell gyártani. A leveleket egy kerek formába kell rétegezni, így egy batyut kapunk végeredményül, amit szépen lehet szeletelni. A töltelék fő eleme itt is a hús, amelyhez érdemes szalonnát és különlegesebb zöldségeket keverni, például zöldborsót, zöldbabot vagy aszalt paradicsomot. A fogást kelkáposztából is el lehet készíteni, sőt abból még jobb is.
Kínai töltött káposzta
A kínai változatnál már a jól ismert forma köszön vissza. A mutatós tekercsek azonban különleges tölteléket rejtenek. A kínai töltött káposzta a vegetáriánusok számára kifejezetten izgalmas, hús helyett gomba, rizs, sárgarépa, hagyma és tofukockák kerülnek bele. A fő ízesítők közé tartozik a szójaszósz, osztrigaszósz, chiliszósz, de érdemes még a boltokban kapható kínai ötfűszer-keveréket is beszerezni. Természetesen ez a keverék otthon is előállítható csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj keverékéből. A betöltött tekercseket alaplében vagy vízben kell puhára főzni, melyhez chiliszósz és szójaszósz is kerül. Az elkészült fogást pirított szezámmaggal szokás megszórni.
Vietnámi töltött káposzta
A vietnámi töltött káposzta is nagyon különleges. A tekercsekbe marhahúsos töltelék kerül, melyhez fafülgomba, halszósz és osztrigaszósz is kerül. A töltéseket párolva is el lehet készíteni, illetve alaplében puhára főzni.
Persze érthető, ha a hazai változatot sokkal kívánatosabbnak találod, ide kattintva a jó öreg szabolcsi változat receptjét találod, vagy próbáld ki erdélyi recept szerint.
Szabolcsi töltött káposzta rizzsel
Hozzávalók 6 személyre
- 2 fej káposzta
- 20 dkg füstölt szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- olaj szükség szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál füstölt paprika (opcionális)
- 1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 bögre rizs
- só ízlés szerint
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál paprikakrém (erős vagy édes)
- 1 darab hegyes erős paprika
- 1 darab tévépaprika
- 2 darab paradicsom
- 1 szál füstölt kolbász
- 80 dkg sűrített paradicsom (a káposztára)
- 1 evőkanál paprikakrém (erős vagy édes a káposztára)
- 1.5 dl víz (ha szükséges, több is lehet)
Elkészítés:
Először a káposztát készítsük elő, a torzsáját vágjuk ki. Ezután tegyük forrásban lévő vízbe, majd vegyük alacsonyabbra a lángot, és várjuk meg, míg a káposzta a leveleire esik. A leváló leveleket szedjük ki és tegyük félre. A megmaradt káposztát és a töltésre nem alkalmas darabokat vágjuk fel tetszés szerint és tegyük félre.
A szalonna felét kockázzuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk aranybarnára. Ezután szedjük tányérra és tegyük félre.
A finomra vágott hagymát dobjuk abba a serpenyőbe, amelyben a szalonna pirult. Ha szükséges, öntsünk még alá kevés olajat, majd dinszteljük üvegesre a hagymát. Ezután keverjük hozzá a piros- és a füstölt paprikát.
A darált húshoz adjuk hozzá a pirított szalonnakockákat, a dinsztelt hagymát, rizst, sót, borsot, reszelt fokhagymát, sűrített paradicsomot és a paprikakrémet. Az egészet keverjük alaposan össze.
A káposztalevelekbe töltsük bele a húsos tölteléket tetszés szerint, csomagoljuk be.
A maradék szalonnát kockázzuk közepes katonákra, majd terítsük szét egy nagy fazék alján.
A szalonnára szórjuk rá a tetszés szerint feldarabolt káposztát.
A paprikákat és paradicsomot teszés szerint daraboljuk fel, majd tegyük a káposztadarabok tetejére.
A kolbászt karikázzuk fel tetszés szerint.
A betöltött káposztákat kezdjük el belepakolni a fazékba. A rétegek közé szórjuk a felkarikázott kolbászt.
A sűrített paradicsomot keverjük össze a paprikakrémmel és a vízzel, majd öntsük a fazékba sorakoztatott káposztákra.
A káposztát fedjük le, és közepes láng felett főzzük 50-60 percig. Érdemes kivenni egy töltést, kóstolni, ha szükséges, tovább főzni.
A kész káposzta mellé kínáljunk friss kenyeret és tejfölt.
Fotó forrása: Getty Images