Az idén 140 éves Törley Pezsgőmanufaktúrában jártunk – A pezsgőlimonádé receptjét is megtanultuk

Torley-sajtotura-cover-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alapításának 140 éves évfordulója alkalmából lehetőségünk volt meglátogatni Magyarország legnagyobb tradíciókkal rendelkező pezsgőkészítő vállalatát, a Törley Pezsgőpincészetet.

A Törley Pezsgőpincészet Kft. és jogelődjei az 1882-es alapítás óta mintegy 825 millió liter pezsgőt palackozott. Ez a mennyiség elegendő lenne arra, hogy a Föld jelenlegi lakosságának háromnegyede, mintegy 5,5 milliárd ember egyszerre koccinthasson. 

Elképesztő számok, lenyűgöző hagyományok

„Nagyon büszkék vagyunk alapításunk 140 éves évfordulójára. Már csak azért is, mert a hazai vállalatok között keveseknek akad a Törleyhez hasonló múltja és tradíciója. Éppen ezért kötelességünk a hagyományainkat ápolni és visszaemlékezni, hiszen a Törley a mai Magyarország legrégebbi pezsgőkészítő vállalata. Éppen ezért próbáltuk számokban összeállítani és bemutatni közel másfél évszázados történetünket is. Ezek a mennyiségek pedig sokszor minket is megleptek” – nyilatkozta Lőrik Tamás, a Törley márkamenedzsere.

Látogatásunkat a Törley udvarán, Törley József szobránál kezdtük, ahol szemtanúi lehettünk és ki is próbálhattuk a szablyázás, vagy franciásan a sabrage eljárását. Ennek során a bátor vállalkozó egy karddal (vagy esetünkben szablyával) csapja le a pezsgősüveg nyakát. A hagyomány Napóleon nevéhez fűződik, mivel ő volt az első, aki ilyen módon nyitott ki pezsgőt.

Torley-sajtotura-2

Túránk során először a hatalmas pezsgőspalackot formázó látogatóközpontot, majd a pincerendszer egyes részeit járhattuk be. Túravezetőnk maga Lőrik Tamás volt, aki hatalmas lelkesedéssel osztotta meg velünk tudását a Törley család múltjáról, a vállalat történelméről és a pezsgőkészítés – nyilvánosságra hozható – titkairól, emellett pedig ki nem fogyó pezsgőspoharainkkal szemlélhettük a történelmi relikviákat. Mint megtudtuk, udvariatlanság a házigazdától, ha a vendég pezsgőspohara kiürül, ezért neki kell gondoskodnia a folyamatos újratöltésről. Más alkoholos itallal ellentétben ugyanis a pezsgőre illik rátölteni! 

Bepillanthattunk a degorzsálás rejtelmeibe

A pezsgőkészítés történetében Törley József elsőként vezette be itthon a fagyasztással történő seprőtlenítés, azaz degorzsálás folyamatát, és ennek köszönhető, hogy a századfordulóra a Törley lett az ország legkorszerűbb pezsgőgyára. 

Torley-sajtotura-1

De mi is az a degorzsálás? Laikusként egy lenyűgöző eljárás: az érlelési folyamat végén a pezsgősüveg nyakánál, a dugó közelében összegyűlt seprő, vagyis a pezsgőkészítés során, az élesztőgombák elhalásával keletkezett üledék eltávolítása. Ehhez a palack nyakát egy speciális fagyasztó folyadékba mártják, a pezsgő ezen a részen pillanatok alatt megfagy, az ideiglenes dugó eltávolításával pedig az üvegben lévő nyomás kinyomja a jégdugót, minden belefagyott részecskével együtt.

Elkészítettük a Törley pezsgőlimonádéját, a limózát

A sajtótúra végső attrakciójaként mindenki elkészíthette a maga limózáját. A recept egyszerű, azonban a variációk száma végtelen: kötelező egy rész Törley Muscosecco száraz pezsgő, egy rész szóda, rengeteg jég, és mellé gyakorlatilag bármilyen gyümölcsszörpös ízesítést kaphat.

Torley-limoza-sajtotura

És ha azt hinnéd, hogy pezsgőt kizárólag ünnepnapokon ihatsz, akkor jussanak eszedbe Marlene Dietrich szavai, aki maga is pezsgőimádó volt: 

„A pezsgő azt az érzést kelti benned, hogy minden nap vasárnap.”

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Cover: Oláh Gergely Máté

Ezt is szeretjük