Az uborka kiváló természetes vízhajtó: nyáron különösen jólesik
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Pompás saláták, hideg leves és még frissítő ital is készülhet az uborkából, mely az egyik legértékesebb zöldség, nyáron kihagyhatatlan.
Nyáron mindennél fontosabb a megfelelő folyadékpótlás. A hidratálásban zöldségek és gyümölcsök is segíthetnek, az egyik legértékesebb az uborka. A zöldség 95 százaléka víz, kiváló szomjoltó és tele van értékes tápanyagokkal.
Az uborka kiváló forrása az antioxidánsoknak, bővelkedik C- és K-vitaminban, valamint káliumban is. Eme nagyszerű zöldséget magában is öröm ropogtatni, de különböző salátákban, hideg levesekben és frissítő italokban is ott van a helye.
A zöldség kalóriatartalma csekély, épp ezért diétába is beilleszthető. Magas víztartalma miatt nem csak a szomjoltásban segít, a káros anyagokat kihajtja a szervezetből, mivel vízhajtó tulajdonságáról is ismert. Az uborka rendszeres fogyasztása az emésztést is rendbe teszi. A zöldség rosttartalmának köszönhetően az anyagcserét is támogatja, megszűnik a székrekedés és a puffadás.
Mivel remek káliumforrás, a szív egészségére is jótékonyan hat. A benne található antioxidánsok, flavonoidok, lignánok és triterpének gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásukról ismertek.
Héjával vagy nélküle?
A régi mondást bizonyára mindenki jól ismeri: a héjában van a vitamin. Való igaz: az uborka héja is tele van értékekkel, például béta-karotinban, rostban, különféle ásványi anyagokban dúskál. A zöldséget alapos mosás után érdemes fogyasztani, de arra is figyelni kell, hogy biozöldség kerüljön a tányérra, ha a héja is rajta marad.
A héjat akkor se dobd ki, ha meghámoztad a zöldséget, helyette készíts belőle arcpakolást. Az uborka hűsíti és nyugtatja a bőrt, pépesítve nyugodtan használd napégésre, illetve hajpakolásnak is kipróbálható, támogatja a haj gyors növekedését.
Hozzájárul a csontok egészségéhez
Kevesen tudják, de az uborka bővelkedik K-vitaminban, amely az egészséges csontozathoz szükséges. 100 gramm uborka a napi K-vitamin-szükséglet ötödét tartalmazza. A csontritkulás ma már népbetegségnek számít, ezért is nagyon fontos, hogy a tejtermékek mellett naponta vagy hetente több alkalommal kerüljön uborka a tányérra.
Immunerősítő
Az uborkában A-, B1-, B6-, C- és D-vitamin is található. Érdemes citrommal, mentával vagy gyömbérrel párosítani, mert úgy még jobban felerősíthető az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Sportolás közben is hasznos
Egy nagy nyári séta, futás, biciklizés vagy bármilyen edzés közben vagy után ajánlott a zöldségből készült turmixot vagy uborkakarikákkal bolondított vizet inni. Az uborkás víz vagy turmix felfrissíti a szervezetet, hidratál és csökkenti az izomlázat. Hogy még hatékonyabb legyen, érdemes fehérjével együtt fogyasztani.
Fogyókúrás alapanyag
Az uborka szénhidráttartalma minimális, ezért bármilyen diétába beilleszthető. Víztartalma miatt a folyadékpótlásban is segít, rosttartalma miatt laktató, jótékonyan hat az emésztésre.
Fotók: Getty Images