Szilveszteri és újévi gasztrobabonák - mit együnk, igyunk, hogy bőséges és boldog legyen az újév?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szilveszteri és újévi gasztrobabonák gyökerei régre vezethetőek vissza - nem mindegy, hogy mit eszünk az év utolsó napján, ahogyan az se, hogy mit fogyasztunk az elsőn, hiszen ezek határozzák meg a következő évünket. Biztosan ismeritek a mondást: amilyen az újév első napja, olyan lesz az egész esztendő.

A népszokás szerint nemcsak az a fontos, hogy elsején mit eszünk, hanem az is, hogy 31-én mit készítünk. Az év utolsó napján csirkét, halat vagy vadat érdemes sütni. A csirke ugyanis elkaparja az előző év gondjait, bajait, a vad elszalad vele, a hal pedig elúszik. Malacot azonban ne együnk éjfél előtt, mert akkor még csak a balszerencsét túrja ki. 

Sok háznál készítenek szerencsepogácsát: a sok-sok pogácsából egyetlen egybe pénzérmét rejtenek, és aki azt megtalálja, annak a következő évben hatalmas szerencséje lesz. Ezt azonban még éjfél előtt kell meglelni és elfogyasztani, különben nem teljesedik be a jóslat.

Még mielőtt éjfélt üt az óra, érdemes egy pillantást vetni a kamránkra vagy a spájzunkra is, ha üres a cukortartó, kávétartó vagy a zsíros bödön, gyorsan töltsünk fel színültig mindent, különben szűkölködni fogunk a következő évben. 

Szilveszter éjfélkor mindenki pezsgővel koccint. De miért is? A pezsgőhöz a luxus érzete kapcsolódik, mindig csak jeles alkalmakkor fogyasztjuk, ezért - a népszokás szerint -, ha pezsgőt iszunk, gazdag, fényűző évünk lesz. Sokan úgy tartják, hogy ha egy picit kilöttyintünk belőle éjfélkor, akkor egész évben "dőlni fog a lé". 

pezsgo

Természetesen szerelmi babona is kötődik a szilveszterhez. Ha a szerelmesek távol vannak egymástól az év utolsó napján, pezsgőt kell a földre önteniük, és jövő évben is együtt lesznek. Ha pedig együtt töltik a szilvesztert, akkor mézzel kell bekenniük az ajkukat és úgy csókot váltaniuk - édes lesz akkor a szerelmük. 

Azt mindenki tudja, hogy virslit kell enni éjfélkor, de az okát már annál kevesebben ismerik. Valószínűleg azért, mert nincs is, a németektől vehettük át ezt a szokást, de nem kötődik hozzá szimbolikus jelentés. Lehet, hogy egyszerűen csak az az oka, hogy gyorsan elkészül és csillapítja az éhséget, nem kell mással szöszmötölni. Viszont arra figyeljünk oda, hogyha éjfél előtt ennénk virslit, akkor az baromfiból készüljön, ha éjfél után, akkor pedig sertésből.

virsli

Ugyanis az újév első napjának elmaradhatatlan étele a malac. Előre túr, kitúrja a szerencsénket a földből. Van, aki szerint a disznó, bőséges zsírtartalma miatt, a vaskos, gazdag esztendő jelképe is. Sokak szerint szerencsét csak a köröm, a csülök, a farok és a fül hozhat.

Az év utolsó napjára ajánlott ételek elsején már szigorúan tiltottak: a csirke elkaparja a szerencsét, a vad elszalad vele, a hal pedig elúszik. Egyes területeken azonban a halat szerencsehozó állatnak titulálják, mivel pikkelye olyan, mint a pénzérme, gazdagságot hoz. Pulykasültet még véletlenül se együnk, ugyanis az nemcsak elkaparja a szerencsét, hanem még mérgeskedést is hoz a házhoz.

A malac mellett a lencse a másik kötelező étel újévkor: bőséget, gazdagságot hoz. A szemes ételek olyanok, mint az aprópénzek, minél többet eszünk belőlük, annál gazdagabbak leszünk. Lencse helyett ehetünk babot, rizst vagy kölest is. Magyarországon sokáig gyász idején fogyasztották a lencsét, mert úgy tartották, hogy elveszi a rossz kedvet és a rontást.  

lencse

Ahány ház, annyi szokás, így van ez a szilveszteri hagyományok esetében is. Az olaszok a megunt, nem használt dolgaikat dobálják ki az ablakon szilveszter este, hogy helyet csináljanak az új, szép dolgoknak. A hollandok szerint a teljességet és a szerencsét a kör alakú ételek hozzák meg, ezért sok kis fánkot tesznek az asztalra az év utolsó napján. 

A spanyolok 12 szőlőszemet esznek meg éjfélkor, amelyek a 12 hónapot jelölik: ha a szőlőszem édes, az a hónap szép, szerencsés lesz, ha savanyú, akkor nem sok jót tartogat. A tiroliak fontosabbnak tartják a férfiasságot, mint a gazdagságot, a babona szerint, ha szilveszter éjjelén meztelenül megráznak egy almafát, egész évben fülledt, heves éjszakákban lesz részük. Az ázsiaiak szerint minél hosszabb tésztát eszünk az új évben, annál tovább fogunk élni. Ha evés közben nem törik meg a tészta, akkor teljesedik be a jóslat.

Ezt is szeretjük