Húsmentes receptek a hét minden napjára: indítsd ezekkel a januárt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az újévi húsmentes fogások nemcsak pénztárcabarátok, de az ünnepi lakomák utáni teltségérzettől is segítenek megszabadulni.
A húsmentes jelző hallatán a legtöbben salátákra gondolnak, és inkább kerülik az állati fehérjeforrás nélkül készült ételeket. Tévhit azonban, hogy ezekkel a fogásokkal nem lehet jóllakni!
Nagyon is tartalmas, tápláló és változatos leveseket, főételeket és egytálételeket készíthetsz hús, sőt tejtermékek nélkül is, mindössze kis kreativitásra és kísérletező szellemre lesz hozzá szükséged. Mutatjuk is hozzá a kedvenc receptjeinket!
Chili hús nélkül
Tudtad, hogy a chilis bab igazából egy húsmentes fogást takar? A spanyol étel, a chili con carne, azaz chili hússal, nem azonos a chilis babbal. A chili sin carne, vagyis húsmentes chili viszont extra mennyiségű babbal és kukoricával készül, és rengetegfajta fűszert tartalmaz, amelyek egy varázslatos ízkavalkáddá állnak össze a végén. Mesésen krémes, tápláló és fehérjedús, épp amire a téli hidegekben a legnagyobb szükségünk van.
Székelykáposzta gombával
Használd ki a savanyúkáposzta-szezont, és készítsd el minél többször ezt a tartalmas és laktató ételt, a székelykáposztát. A receptje nagyon hasonló a húsos változatéhoz, mindössze annyi a különbség, hogy sertéshús helyett gomba kerül bele. És ahhoz, hogy még táplálóbb legyen, rizs is gazdagítja.
Brokkoliszószos tészta
Ha semmi másra nincs időd, ez az egyszerű brokkoliszószos tészta akkor is belefér. A zöldség pürésített formában kerül a tésztára, így a gyerekek is szívesebben megeszik majd, mintha köretként kínálnád nekik. Könnyed fogás, amit akár vacsorára is összedobhatsz, hiszen biztosan nem fekszi meg a gyomrodat.
Hamis mac and cheese a sütőből
A mac and cheese egy extrém sajtos fogás, ez azonban eredeti formájában tiltólistás mindazoknak, akik nem ehetnek tejterméket. Szuper hír azonban, hogy a sajt nagyon könnyen helyettesíthető sütőtökből készült szósszal, az eredmény pedig épp olyan krémes lesz, mint az eredeti. Titkon pedig még tápláló is és rostban gazdag a sütőtöknek köszönhetően.
Egyszerű curry csicseriborsóval
Ha kicsit kitekintenél a télből, és egy étkezés idejére egzotikusabb országok felé kalandoznál, akkor próbáld ki ezt az egyszerű csicseriborsós curryt. Akár egy belépő változatnak is nevezhetnénk, hiszen nem a hagyományos, többlépcsős fűszerezéssel állítjuk elő, így sokkal könnyebben és gyorsabban készül. A csicseriborsó mellé sok zöldséget és friss fűszernövényeket keverj!
Édes-savanyú ananászos tofu
Az egzotikusabb ízeknél maradva ezúttal egy kínai fogásé a főszerep, amelyben a húst könnyedén tofura cserélheted. Az ananászos tofu egy pikáns, édes-savanyú szószban úszik, az egészet pedig illatos, hosszú szemű rizs egészíti ki.
Mogyoróvajas thai tészta
Ez a recept nemcsak a délkelet-ázsiai ízek szerelmeseinek szól, hanem bárkinek, aki szereti a kissé pikáns, könnyed és frissítő tésztás fogásokat. Ez a pirított thai tészta a mogyoróvajnak és a kókuszkrémnek köszönhetően istenien krémes, a gyömbér pedig – ami frissen és porformában is jelen van – egzotikus aromát kölcsönöz neki. A tésztás fogást a sok zöldség és tofu teszi igazán laktatóvá.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors