5 szakértői trükk a vörösborfolt eltávolítására: a szódavíz is működik

vörösborfolt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy megyünk bele az őszbe, már nemcsak az éjszakák, hanem a nappalok is egyre hűvösebbek, és bár ilyenkor is jólesik egy-egy pohár bor, már inkább a testesebb, vörös fajtákat jobb kortyolgatni.

Amennyire a hűvös fehérbor vagy rozé jólesik a melegebb nyári napokon, a vörösbor a hidegebb őszi, téli estéken lehet jó választás. Vörösborból is választhatsz könnyedebb vagy testesebb változatot, ízlésednek megfelelően. A vörösborhoz az őszi zöldségek és az azokból készült fogások illenek, válassz egy finom sütőtökkrémlevest vagy kenj a pirítósodra padlizsánkrémet

A vörösbort nemcsak a poharadba töltheted, hanem főzhetsz is vele, most már elég hideg van egy jó vörösboros marhapörkölthöz is, amelyet ízlésed szerint zöldségekkel is dúsíthatsz.

Amellett, hogy élvezheted az ízét, a vörösborral vigyázni kell, ha kiömlik, elég markáns foltot hagy a terítőn vagy a szőnyegen. A legismertebb módszert, hogy sót kell szórni a foltra, biztosan te is ismered, de most olyan trükköket is mutatunk, amelyeket borászok és boripari szakértők ajánlanak és biztosan működnek. 

vörösborfolt álló ok

Folteltávolító toll

Folteltávolító tollat viszonylag olcsón vehetsz, a szakértők szerint ez egy olyan varázspálca, amely a vörösborfoltot is kiszedi a textíliákból és a szőnyegből. A tollat inkább kisebb terjedelmű foltokra használd. Nagy előnye, hogy akár magaddal is viheted, ha például vendégségbe mész. 

Szódavíz

Grant Reynolds, a How to Drink Wine című könyv szerzője egy egészen egyszerű módszert ajánl, a szódavizet. A szódából érdemes a legegyszerűbb, legolcsóbb fajtát választanod, valamint arra is figyelj, hogy minél erősebben szénsavas legyen. 

szénsavas víz álló

Szőnyegtisztító spray

A szőnyegtisztító spray-t is nagyon ajánlják a borszakértők, egy sommelier egyenesen arról beszélt, hogy őt ez a szer mentette meg, amikor egyszer egy egész üveg bort öntött ki a szőnyegre. 

Kóser só

A klasszikus módszer biztosan működik. Miután a foltot papírtörlővel vagy ruhával felitattad, szórj rá kóser sót úgy, hogy az egész foltot lefedje, majd hagyd hatni. Minél tovább hagyod rajta, annál jobb. A só pirossá válik és felszívja a bor nagy részét. Ezután öblítsd ki és mosd ki a szokásos módon. Arról, hogy miért kóser a só, valamint a többi sófajtáról itt olvashatsz

kóser só álló

Fehérbor

Kutyaharapást szőrével alapon, ha nincs más kéznél, akkor áztasd fehérborba a vörösboros ruhát. Elég bizarrul hangzik, de működik ez a módszer is. Persze, ha sajnálod a fehérbort, akkor más megoldás után kell nézned. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük