Omlós, szaftos lábszárpörkölt - Vörösboros szószban fő vajpuhára a hús

vörösboros lábszárpörkölt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pörköltek rengetegében ez a változat igazi különlegességnek számít, nem akármiből, marhalábszárból készül, ami nem összekeverendő az osso buccóval, vagyis a borjúlábszárral.

Ha igazán finom pörköltet szeretnél enni, marhalábszárból érdemes készíteni. Persze az elkészítési módja is nagyon lényeges, illetve fontos, hogy már az alapanyagot is jól válaszd meg.

A pörkölt karakterét a hús adja meg, úgyhogy bánj óvatosan a hagymával és a paprikával, a túl sok hagymától édeskés lesz az étel. A pirospaprikát a hús megpirítása után add az ételhez. Ebbe a pörköltbe vörösbor is kerül, ehhez testes, száraz vöröset válassz, és a főzés utolsó negyedórájában add az ételhez. 

Vörösboros lábszárpörkölt

vörösboros lábszárpörkölt recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm marhalábszár
  • 0.7 deciliter étolaj
  • 30 dekagramm vöröshagyma
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • 1 darab TV paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál köménymag (őrölt)
  • 1 kávéskanál bors (őrölt)
  • 2 evőkanál édes fűszerpaprika
  • 3.5 deciliter száraz vörösbor
Recept idők

Elkészítés:

A marhalábszárról eltávolítjuk a hártyákat, a túlzottan kemény inakat és a felesleges faggyút. Az így előkészített húst 5-6 centis darabokra vágjuk és megsózzuk. Egy lábasban olajat hevítünk, majd a felkockázott marhahúst több részletben magas lángon, intenzíven körbepirítjuk és félretesszük.

A lábasba dobjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott paprikákat és paradicsomot, meghintjük a fűszerpaprikával és őrölt köménnyel, sózzuk-borsozzuk. Némi víz többszöri hozzáadásával 15-20 percig pároljuk-pirítjuk ezt az alapot, hogy jól összeessen és a paprika és a paradicsom teljesen szétfőjenek.

Hozzáadjuk a megpirított marhakockákat, majd felöntjük az egészet a vörösborral. Alacsony lángon, türelmesen vajpuhára főzzük a húst és selymesen lágyra a pörköltszaftot.

Ha bográcsban készítenéd a pörköltet, ezt a receptet ajánljuk.

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük